Κίνηση με μεγάλο ρίσκο η συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά έλαβε τα εύσημα από την Αμερική: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Η απόφαση της Ελλάδας, να λάβει μέρος στη δύναμη των χωρών που στέλνουν πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ικανοποιεί απόλυτα την Ουάσιγκτον.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι κίνηση υψηλού ρίσκου καθώς οι αντάρτες Χούθι έχουν ανακοινώσει ότι “όποια χώρα” ενεργήσει εναντίον τους θα δει τα πλοία της να στοχοθετούνται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στην ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου, αναφέρθηκε σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη.

Οι Αμερικανοί θεωρούν τους Χούθι μία οργάνωση ελεγχόμενη από την Τεχεράνη. Και εκλαμβάνουν ότι οι επιθέσεις εναντίον των πλοίων γίνονται στο πλαίσιο του πολέμου της Χαμάς με το Ισραήλ. Έχουν ενταθεί οι επιθέσεις το τελευταίο διάστημα και αναμένεται ότι θα έχουμε κλιμάκωση μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης αυτής της πολυεθνικής δύναμης, που ανέλαβε να προστατεύσει τη διεθνή ναυσιπλοϊα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών με την οποία καταδικάζεται η “ανάμιξη των Χούθι στα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας”.

Με τη δήλωση ενθαρρύνονται περαιτέρω όλα τα κράτη να απόσχουν από τη διευκόλυνση ή την ενθάρρυνση των Χούθι. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες πλήττουν πολλές χώρες, πέρα από τις σημαίες που φέρουν τα πλοία αυτά”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι Αμερικανοί θεωρούν τους Χούθι μέρος του «άξονα της (λεγόμενης) αντίστασης» του Ιράν.

Σε αυτόν συμμετέχουν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, η Χεζμπολάχ, και εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Στοχεύουν το Ισραήλ και την Αμερική. Να θυμίσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, της ανάμειξης στον πόλεμο -αυτό θεωρεί ότι συμβαίνει- θα απαντήσει.

Σχεδόν καθημερινά κτυπά βάσεις ομάδων που ελέγχονται από την Τεχεράνη στη Συρία και το Ιράκ. Εάν θεωρήσει ότι οι επιθέσεις είναι πραγματική ανάμειξη στον πόλεμο στη Γάζα, θα δράσει διαφορετικά. Διατηρεί στην περιοχή δύο αεροπλανοφόρα γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ναυτική δύναμη της Ερυθράς Θάλασσας, μπορούμε να πούμε ότι πρόσφερε πόντους στην ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναμένεται ότι σύντομα θα εγκριθεί η πώληση των αμερικανικων F-35 στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την αγορά των F-16 που επιχειρεί, προς τον παρόν χωρίς επιτυχία, η Τουρκία.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσαρλς Μπράουν και συζήτησαν τα στρατιωτικά θέματα που έχουν στην ατζέντα τους.

Σίγουρα άκουσε τα ευχαριστώ του Αμερικανού στρατηγού για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ναυτική δύναμη της Ερυθράς Θάλασσας. Οι δύο στρατιωτικοί ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης την προμήθεια πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

  • Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ):

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του πτέραρχο Charles Q. Brown Jr. είχε σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

“Του ευχήθηκα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συζητήσαμε για:

– Τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις,

– Τη διαμορφωθείσα κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, στην Μέση Ανατολή & στην Ερυθρά Θάλασσα,

– Τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, για την σταθερότητα της περιοχής”, έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο “Χ” ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ) από το Ντουμπάι:

Ο ηγέτης του σιιτικού, υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των Χούθι της Υεμένης, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, προειδοποίησε σήμερα ότι η οργάνωσή του θα αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον αναμιχθεί περισσότερο στις υποθέσεις της οργάνωσης του ή στοχοθετήσει την Υεμένη.

Ο αλ Χούθι προειδοποίησε επίσης άλλες χώρες να μην εμπλακούν σε ένα πολυεθνικό σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ χθες Τρίτη για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ.

Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν να αναμειγνύονται περισσότερο, οι Χούθι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα θέσουν στο στόχαστρο και τα πολεμικά αμερικανικά πλοία και τα συμφέροντά τους με πυραύλους», είπε ο αλ Χούθι, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Μπλίνκεν περιμένει “χριστουγεννιάτικο δώρο” από τον Ερντογάν, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο υμνεί την Κυπρο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου σε Action24 και Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: