Οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών τους καλούν να μην παραχωρήσουν τα F-16 στον Ερντογάν: Τα χρησιμοποιούν για να μας σκοτώνουν, δηλώνει ο ηγέτης των Κούρδων

FILE PHOTO: Ο αρχηγός των Κούρδων της Συρίας, Mazloum Abdî, με τον ηγέτη του Πατριωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (PUK), Βafel Τalabani (Δ) και τον Αμερικανό αξιωματικό της CJTFOIR, Matthew McFarlane (Α). Photo via Twitter, Mazloum Abdî مظلوم عبدي, @MazloumAbdi




Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αντιτίθενται στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Οι Κούρδοι ανησυχούν για τις εξαγωγές αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία, αναφέρει το περιοδικό Forbes.

Το αμερικανικό μέσο δημοσιεύει δημοσιεύει άρθρο του Paul Iddon, που αναφέρει ο κύριος σύμμαχος της Αμερικής ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αντιτίθενται δημοσίως στο να πουλήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Οι SDF φοβούνται ότι αυτά τα μαχητικά-βομβαρδιστικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους στο μέλλον.

Εκτός από το ότι δεν προκαλεί έκπληξη, η αντίθεση της ομάδας απέχει πολύ από την πρώτη φορά που οι Κούρδοι αντιτάχθηκαν ή φοβήθηκαν τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων σε περιφερειακές δυνάμεις.

«Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση Biden και το Κογκρέσο είναι να μην πουλήσουν τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία, επειδή η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτά τα αεροσκάφη για να βομβαρδίζει τις μη στρατιωτικές υποδομές και σκοτώνει αμάχους εδώ στη βορειοανατολική Συρία», είπε ο αρχιστράτηγος των SDF, Mazlum Kobane, στην Amberin Zaman του Al-Monitor σε πρόσφατη συνέντευξη.

«Η κυβέρνηση Biden δεν κάνει τίποτε για να το σταματήσει αυτό», πρόσθεσε ο Kobane. «Ακόμη και αν υπάρχουν ακλόνητες εγγυήσεις ότι αυτά τα αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του λαού μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι στην πώληση».

Οι δηλώσεις του αρχηγού των SDF γίνονται εν μέσω μιας εντεινόμενης τουρκικής εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών και επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο κρίσιμες αστικές και ενεργειακές υποδομές σε όλη τη βορειοανατολική Συρία. Στην ίδια συνέντευξη, ο Kobane σημείωσε ότι ενώ η Τουρκία χρησιμοποίησε εγχώρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τα περισσότερα από αυτά τα χτυπήματα, χρησιμοποίησε επίσης F-16 για να βομβαρδίσει πετρελαιοπηγές στο Derik και στο al-Qahtaniyah.

Η τουρκική αεροπορία στοχεύει τις περιοχές που ελέγχονται από τις SDF και τις οποίες διοικεί η Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, που μέχρι πρόσφατα ονομαζόταν Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Η περιοχή είναι ευρύτερα γνωστή ως Ροζάβα, το κουρδικό όνομα του Συριακού Κουρδιστάν.

Αυτά τα πλήγματα στόχευσαν κρίσιμες υποδομές και διέκοψαν την παροχή νερού και ηλεκτρισμού σε εκατομμύρια αμάχους.

Το παρόν κύμα επιθέσεων ξεκίνησε τον Οκτώβριο και δικαιολογείται από την Άγκυρα ως απάντηση στις επιθέσεις του PKK, εντός της Τουρκίας και εναντίον στρατευμάτων στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Οι SDF και η κουρδική διοίκηση αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις επιθέσεις και καταδίκασαν τη στόχευση της Τουρκίας σε μη στρατιωτικές υποδομές και τη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σε αυτά τα χτυπήματα.

Εν μέσω αυτής της εκστρατείας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Kobane και οι SDF αντιτίθενται στο να πουλήσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία οποιαδήποτε σύγχρονα F-16.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής με περιοχές με πλειοψηφία Κούρδων, εκτός από τη Συρία. Και, εκτός από το Ιράκ, αυτά τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν εναντίον Κούρδων σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Αν και το Ιράκ αποτελεί εξαίρεση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Κούρδοι εκεί δεν φοβούνται ότι η Βαγδάτη θα στρέψει τα F-16 της εναντίον της αυτόνομης περιοχής τους στο βορρά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οι Κούρδοι του Ιράκ άσκησαν ενεργά πιέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα ενάντια στην πώληση F-16 στη Βαγδάτη, φοβούμενοι ότι ο τότε πρωθυπουργός Nouri al-Maliki θα χρησιμοποιούσε το πλεονέκτημα που θα έδινε το αεροσκάφος του στρατού του έναντι των Κούρδων Πεσμεργκά για να περάσει στην αυτόνομη περιοχή.

Το Ιράκ απέκτησε τελικά F-16 από το 2015, όταν είχε εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και μετά την παραίτηση του Maliki από την πρωθυπουργία. Το Ιράκ παραμένει η μόνη χώρα, στην οποία οι ΗΠΑ πούλησαν μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, που δεν τα έχει στρέψει ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό του.

Οι SDF υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους των τουρκικών F-16, καθώς αυτά τα αεριωθούμενα αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί εναντίον των στρατευμάτων τους, κατά τη διάρκεια πολλών προηγούμενων τουρκικών διασυνοριακών επιχειρήσεων εναντίον τους, κυρίως τον Ιανουάριο του 2018 και τον Οκτώβριο του 2019.

Η κουρδική μειονότητα της Τουρκίας γνωρίζει επίσης καλά την καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη. Τουρκικά F-16 χρησιμοποιήθηκαν εναντίον κουρδικών χωριών ήδη από το 1994 σε επιθέσεις που σκότωσαν αμάχους.

«Τουρκικά μαχητικά, συμπεριλαμβανομένων των F-16, έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιτεθούν σε χωριά και για να σκοτώσουν αμάχους κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρεται σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1995. «Σε άλλες περιπτώσεις, τα αεροπλάνα έχουν χρησιμοποιηθεί σκόπιμα για την καταστροφή πολιτικών δομών, συμβάλλοντας στη γενική διαδικασία αναγκαστικής εξάρθρωσης».

Τουρκικά F-16 χρησιμοποιήθηκαν επίσης στη διαβόητη σφαγή στο Ρομπόσκι το 2011, η οποία σκότωσε 34 πολίτες, σε μια συνοριακή εμπορική συνοδεία, κυρίως εφήβους.

Μια πιο πρόσφατη αναδρομική ανάλυση αυτών των γεγονότων κατηγόρησε ότι η Ουάσιγκτον «αγνόησε την πραγματικότητα στο έδαφος, σαφείς προειδοποιήσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άμεσες εντολές από το Κογκρέσο για την κατασκευή του στόλου F-16 της Τουρκίας – φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάσει ως ασήμαντη τη χρήση των F-16 από τη χώρα για να σκοτώσει τους δικούς της ανθρώπους».

Μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν επίσης εναντίον των Κούρδων του Ιράν από τον Ayatollah Ruhollah Khomeini, καθώς εδραίωνε την εξουσία του λίγο μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979.

Από τη στιγμή που ο Khomeini επέστρεψε θριαμβευτικά στο Ιράν τον Φεβρουάριο του 1979, λίγο μετά τη φυγή του τελευταίου Σάχη της χώρας και πριν οι ισλαμιστές οπαδοί του πάρουν Αμερικανούς ομήρους στην Πρεσβεία των ΗΠΑ τον επόμενο Νοέμβριο, οι αμερικανικές προμήθειες για την ιρανική αεροπορία συνεχίστηκαν. Ήταν την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση Carter αξιολογούσε εάν η Αμερική θα μπορούσε να σφυρηλατήσει σχέσεις με αυτό το νέο καθεστώς.

Μέσα στο χάος της επανάστασης, οι Ιρανοί Κούρδοι προέβησαν σε εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του Khomeini, που χρησιμοποίησε τα μαχητικά αεροσκάφη F-4 Phantom II και τα επιθετικά ελικόπτερα AH-1J που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πουλήσει στο Ιράν υπό τον Σάχη για να οδηγήσουν αυτούς τους επαναστατημένους Κούρδους στα βουνά.

Υπό το πρίσμα αυτής της ιστορίας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας Κούρδος ηγέτης ανησυχεί για ορισμένες αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην περιοχή σήμερα.

ΤΙΤΛΟΣ: Syrian Kurdish Opposition To Turkish F-16 Sale: Isn’t First Time Kurds Worried About American Fighter Exports – Η αντίθεση των Κούρδων της Συρίας στην πώληση τουρκικών F-16: Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι ανησυχούν για τις εξαγωγές αμερικανικών μαχητικών

ΠΗΓΗ: Forbes – Paul Iddon

Ελπίδες στα ερείπια πολέμων και κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ και τη Ρωσία: Ο πλανήτης υποδέχεται ένα αβέβαιο 2024 και αποχαιρετά ένα ταραχώδες 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: