Η υποστήριξη του νεοσουλτάνου Ερντογάν στη Χαμάς χαντακώνει το αίτημα του για τα F-16, αν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν το υποστηρίζει: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τους παρουσιαστές της Πρωινής Ζώνης, Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθηνού. Φωτογραφία από το Action24.




Η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, απασχόλησε τη συζήτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, ανταποκριτή της ιστοσελίδας μας Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, με την Άννα Λιβαθυνού και τον Γιώργο Κακούση στην Πρωινή Ζώνη του καναλιού Action24.

Παρά την υποστήριξη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο τουρκικό αίτημα για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, καθώς οι τέσσερις νομοθέτες από τους οποίους κρίνεται η απόφαση είναι αντίθετοι:

Ακόμα και αν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, πιστεύεται ότι η υποστήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς, θα εκτροχιάσει τις όποιες προσπάθειες για συμβιβασμό.

Το Εβραϊκό Λόμπι έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον της Τουρκίας και λόγω των εκλογών (προεδρικές, βουλευτικές και για το 33% των μελών της Γερουσίας) οι πολιτικοί θα το σκεφθούν δύο και τρεις φορές πριν υποστηρίξουν το τουρκικό αίτημα για τα F-16.

Ακολουθεί το βίντεο της ανταπόκρισης του Μιχάλη Ιγνατίου:

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ) από την Άγκυρα:

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ισραήλ για να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

Ο Φιντάν είπε στον Μπλίνκεν ότι η κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη επιδεινώνεται λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει τη λύση των δύο κρατών μετά την επίτευξη πλήρους εκεχειρίας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την υποψηφιότητα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία δεν έχει επικυρώσει ακόμη το τουρκικό κοινοβούλιο. Συζήτησαν ακόμη το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε η πηγή.

  • Παρόμοια ήταν και η ανταπόκριση του Γ. Μανδαλίδη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη:

Kατά την τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Όπως έγινε γνωστό, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα. Από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν επέστησε την προσοχή στην επιδεινούμενη κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και κάλεσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Ισραήλ για να σταματήσουν τις επιθέσεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Λέει, τελικά, “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας για να πάρει τα μαχητικά F-16; Εκφράζονται φόβοι για ανάρμοστη συνδιαλλαγή μεταξύ του Λευκού Οίκου και του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: