Λέει, τελικά, “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας για να πάρει τα μαχητικά F-16; Εκφράζονται φόβοι για ανάρμοστη συνδιαλλαγή μεταξύ του Λευκού Οίκου και του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας

FILE PHOTO: Secretary Antony J. Blinken meets with Turkish Foreign Minister Hakan Fidan at the State Department in Washington, D.C., December 8, 2023. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Φόβοι για ανάρμοστη συνδιαλλαγή μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, εκφράζονται από διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα μετά το νέο τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν προς τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Η συνομιλία έγινε τρεις ημέρες μετά την επικοινωνία (ΕΔΩ) του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική πλευρά, μέσω διπλωματικής πηγής, ένοιωσε την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι ο κ. Μπλίνκεν ήταν αυτός που τηλεφώνησε στον Φιντάν, όχι ο τελευταίος στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Που σημαίνει ότι ο Αμερικανός υπουργός θα μπορούσε να το έκανε για να μεταφέρει μία απάντηση που αναμένει η τουρκική πλευρά μετά τη συνομιλία των προέδρων των ΗΠΑ και της ισλαμικής Τουρκίας

  • Η συνδιαλλαγή για την οποία όλοι ομιλούν πλέον, αφορά την έγκριση εκ μέρους της Τουρκίας της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και στην αποστολή του τουρκικού αιτήματος για την αγορά των μαχητικών F-16, στο Κογκρέσο. Μέχρι σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει “παγωμένο” αυτό το αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να χρησιμοποιεί στο δικό της “εκβιασμό” προς τους Τούρκους, την απόφαση για ανακοίνωση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη αργήσει πολύ. Η απόφαση είναι ειλημμένη, πληροφορήθηκε η Hellas Journal.

Σημειώνεται και η εσπευσμένη ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για την πώληση των ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, στην Ελλάδα, ενώ εάν προκύψει η ανάρμοστη συνδιαλλαγή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, θα “χρυσωθεί” το χάπι στην Αθήνα με οικονομική βοήθεια και επιπρόσθετο πολεμικό υλικό.

Η επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνομιλία του κ. Μπλίνκεν με τον Φιντάν, κάνει πάλι ειδική αναφορά στο θέμα της Σουηδίας, χωρίς όμως να θίγει το μεγάλο -για τους Τούρκους- ζήτημα των F-16. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, γινόταν έμμεση αναφορά στο θέμα, καθώς μιλούσε για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

(Οι κ. Μπάιντεν και Ερντογάν) συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως σύμμαχο το συντομότερο δυνατό και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον.

Η τουρκική πλευρά, μέσω επίσημης διαρροής διπλωματικής πηγής, σημειώσε ότι ο Χακάν Φιντάν και ο κ. Μπλίνκεν συζήτησαν επίσης -πέραν του θέματος της Γάζας- τους διμερείς δεσμούς, την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία δεν έχει επικυρώσει ακόμη το τουρκικό κοινοβούλιο, και το αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την ίδια τουρκική διπλωματική πηγή:

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, κατά την οποία τονίστηκε η σημασία της δράσης σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, μεταξύ των θεμάτων για τα οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις, ήταν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα των F-16 και η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία».

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνονται τα εξής:

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) μίλησε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Οι δυο υπουργοί συνέχισαν τη συζήτησή τους για τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς, με έμφαση στην αύξηση της ταχύτητας και της κλίμακας της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο υπουργός Blinken και ο υπουργός Εξωτερικών Fidan συζήτησαν επίσης τη σημασία της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό”.

Όπως είναι γνωστό, τον Σεπτέμβριο του 2021 η Τουρκία ζήτησε από την Lockheed Martin να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη που διαθέτει ήδη η τουρκικη πολεμική αεροπορία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν υποστηρίζει την αγοραπωλησία αυτή, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, υπάρχουν αντιρρήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο λόγω του ιστορικού της Τουρκίας, μίας χώρας μέλους της Δυτικής Συμμαχίας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την καθυστέρηση έγκρισης της σουηδική αίτησης για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στους όρους περιλαμβάνονται και οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, οι οποίες έχουν σταματήσει μετά τους σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Είναι τώρα αυτοί γνήσιοι και πιστοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για τη συγκρουσιακή συνομιλία του Πλανητάρχη με τον ανυπάκουο νεοσουλτάνο

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τουρκική διπλωματική πηγή, ο Χακάν Φιντάν ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Ισραήλ για να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Η διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο Φιντάν τόνισε στον Αμερικανικό ομόλογό του, ότι η κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη επιδεινώνεται λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει τη λύση των δύο κρατών μετά την επίτευξη πλήρους εκεχειρίας.

Η πηγή ενημέρωσε ότι:

«Ο Φιντάν τόνισε την ανάγκη να καθίσει το Ισραήλ στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) μετά την επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία που στοχεύει στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης που βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών».

Σημειώνουμε ότι κατά τη συνομιλία τους, την περασμένη Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορική ευθύνη να επιτύχουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν UH-60M Black Hawk στην Ελλάδα, που θα πληρώσει 1,95 δισεκ. δολάρια: Μετά από απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε “παζαρέματα” με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Τι μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από το Λευκό Οίκο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: