«Η διαφθορά κλείνει την πόρτα της Ε,Ε. για την Αλβανία», όχι η Ελλάδα: Χαμός στα αλβανικά ΜΜΕ για το ελληνικό βέτο και τον Φρέντη Μπελέρη, που υποφέρει λόγω του Ράμα

epa11027121 Rector of the College of Europe Federica Mogherini (R) speaks next to (L-R) European Council President Charles Michel, President of the Presidency of the Republic of Bosnia and Herzegovina Zeljko Komsic, Albania’s Prime Minister Edin Rama, and Spanish Prime Minister Pedro Sanchez prior to the EU-Western Balkans summit in Brussels, Belgium, 13 December 2023. EPA, OLIVIER HOSLET POOL




Βασικό θέμα της αλβανικής ειδησεογραφίας αποτελούν οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Αλβανίας και τη θέση της Ελλάδας που απειλεί με βέτο εφόσον δεν υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση Μπελέρη.

Τα αλβανικά ΜΜΕ μεταδίδουν δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), δίνοντας έμφαση σε όσα ανέφερε για την Αλβανία και στην αποστροφή του για άρση του βέτο, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη στήριξη που παρείχε στη χώαρα.

Αναφέρονται, επίσης, στα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου, όπως αποτυπώνονται στα 35 σημεία της Διακήρυξης, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να σχολιάζουν ότι «η αυξημένη προσοχή της Ε.Ε. στην Αλβανία συνιστά πλήγμα για την Αθήνα και τις απειλές της για μπλόκο».

Τα αντιπολιτευόμενα επισημαίνουν ότι η Αλβανία δεν πήρε ημερομηνία για την έναρξη εξέτασης των ενταξιακών κεφαλαίων. Ο προσκείμενος στον Σαλί Μπερίσα (Berisha) τηλεοπτικός σταθμός Syri.net, επικαλούμενος γερμανικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι «δεν έγινε κανένα βήμα για την ένταξη της Αλβανίας», ενώ επικρίνει τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα (Rama) «που θέλησε να παίξει ρόλο διευθυντή ορχήστρας» 

(σ.σ.: Αναφέρεται σε φωτογραφία που ανάρτησε ο Rama στο Facebook, όπου στέκεται ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών εν είδει «μαέστρου») και τον αποκαλεί «κλόουν». Τα ΜΜΕ, επικαλούμενα ελληνικά, παραθέτουν επίσης τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερές θέμα, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Πανόραμα επισημαίνει ότι η Ε.Ε. δεν ορίζει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία λόγω της υπόθεσης Μπελέρη, αλλά και των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και προσθέτει πως οι χθεσινές εξελίξεις είναι ένα ακόμα μήνυμα της Ελλάδας προς την Αλβανία, την οποία στηρίζει μόνο η Γερμανία.

Οι εφημερίδες Πανόραμα και Γκαζέτα Σκιπτάρε προβάλλουν εκτενώς τις δηλώσεις του Berisha, ο οποίος επανέλαβε χθες ότι η ευθύνη για την μη έναρξη των διαπραγματεύσεων ανήκει στον Rama.

εφημερίδα Σοτ σχολιάζει ότι «η διαφθορά κλείνει την πόρτα της ΕΕ για την Αλβανία».

 *Τα αλβανικά αναφέρονται και στη σύντομη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Rama σχολιάζοντας, η μεν φιλοκυβερνητική Τέμα ότι υπήρξε «συνάντηση σε υψηλούς τόνους». Η επίσης φιλοκυβερνητική Ντίτα κάνει λόγο για «ψυχρή συνάντηση». Η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα dosja.al εικάζει ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών αφορούσε την υπόθεση Μπελέρη.

*Μερίδα των ΜΜΕ αναφέρεται στη συνάντηση του Ράμα με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Varhelyi και παραθέτει τη σχετική ανάρτηση του τελευταίου στην πλατφόρμα Χ, όπου ανέφερε τα εξής: «As we finished the screening exercise, we are ready to open accession negotiations on Fundamentals – Cluster 1 – in the framework of an Intergovernmental Conference still this year». 

Στην εκπομπή «Top Story» του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού Top Channel με θέμα «Θέτει η Ελλάδα σε κίνδυνο την ένταξη;» μίλησαν οι Alban DudushiSkërdjan Dhuli, και Arben Çejku.

Ο αναλυτής Alban Dudushi, εστιάζοντας στις εντάσεις μεταξύ αξιωματούχων των Τιράνων και της Αθήνας για την υπόθεση Μπελέρη, απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο του Μπελέρη, Skerdi Dhuli, ρωτώντας τον το εξής:

«Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να χώνει τη μύτη της στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας; Γιατί απειλεί να ασκήσει βέτο για τη περίπτωση ενός ατόμου που είναι εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης σε έναν Δήμο που είναι αλβανικός, όπως και πολλοί άλλοι Δήμοι; Εξαγορά ψήφων έχει γίνει και σε άλλους Δήμους, γιατί η Ελλάδα ασχολείται μόνο με έναν;».

Ο Dhuli απάντησε λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο Μπελέρης αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας και ακολούθως ο Dudushi σχολίασε: «Άρα ο Μπελέρης δεν έγινε αντικείμενο διακρίσεων ως Έλληνας, αλλά ως εμπόδιο στην Ελλάδα για όλες τις φρικαλεότητες που διαπράττει σε αυτή την περιοχή».

Ο Dhuli πρόσθεσε ότι «το βέτο της Ε.Ε. δεν ήρθε μόνο για αυτόν τον λόγο, αλλά και λόγω της έλλειψης διαλόγου κυβέρνησης-αντιπολίτευσης». Ανέφερε, επίσης, ότι τόσο ο δήμαρχος Ρογκοζίνας, όσο και ο Δήμαρχος Χιμάρας κατηγορούνται για διαφθορά στις εκλογές, αλλά μόνο για τον τελευταίο έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα και προφυλακίστηκε εξ αρχής.

Πρόσθεσε ότι ο Rama γνώριζε πως η Ελλάδα θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο, γι’ αυτό έκανε αυτές τις συγκεκριμένες ενέργειες με τον Δήμο Χιμάρας. Υποστήριξε ότι ο Rama δεν έχει πρόβλημα με το άτομο, καθώς ανάλογα θα έπραττε και για άλλο άτομο σε αυτόν τον Δήμο και πρόσθεσε:

«Εάν ο Μπελέρης δηλώσει αύριο ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του, θα κηρυχθεί αθώος στην επόμενη ακροαματική διαδικασία, καθώς το πρόβλημα του Rama δεν είναι ο Μπελέρης ως άτομο, καθώς ο Μπελέρης είναι ένα πρόσωπο που ο Rama που έχει καλέσει στην Πρωθυπουργία».

Ο πρώην πρέσβης Çejku (σ.σ.: Υπηρέτησε στη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο), υποστήριξε ότι κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στο χρόνο και ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τη μέθοδο του μπλοκαρίσματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η ανησυχία της Ελλάδας είναι δυσανάλογη με την πραγματική κατάσταση. 

*Στην εκπομπή «Open» του καναλιού News24 ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι ο μη ορισμός ημερομηνίας για το άνοιγμα των κεφαλαίων για την Αλβανία, αποδίδοντας το γεγονός τόσο στην παρέμβαση της Ελλάδας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη, αλλά και στην πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.

Ο πρώην πρέσβης της Αλβανίας στον ΟΗΕ, Agim Nesho, ισχυρίστηκε ότι το θέμα Μπελέρη «αποτελεί δικαιολογία» και πρόσθεσε τα εξής: «Βρέθηκε η φόρμουλα και ήταν ξεκάθαροι. Τα κριτήρια φαίνονται και φαίνεται επίσης ότι για την Αλβανία η ενσωμάτωση στην Ε.Ε. γίνεται καθημερινά όλο και πιο αδύνατη. Η κυβέρνηση Rama δεν σέβεται το κράτος δικαίου, ούτε τη λειτουργία της δημοκρατίας. Εμείς κάνουμε μόνο μια ερώτηση: Είναι η Αλβανία μια χώρα που της αξίζει να ενταχθεί στην Ε.Ε.; Το θέμα Μπελέρη είναι δικαιολογία. Ο Rama είναι ξεκάθαρα ένα άτομο που δεν οδηγεί την Αλβανία στην Ε.Ε., αλλά κλέβει τη δημόσια περιουσία… Πώς μπορεί η Ε.Ε. να συμφωνήσει να κάνει έναν τέτοιο συμβιβασμό;».

Ο ειδικός στις Διεθνείς Σχέσεις, Ledion Krisafi, δήλωσε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν συγχωρεί τέτοια θέματα και ανέφερε: «Πιστεύω ότι το θέμα Μπελέρη είναι το μικρότερο ζήτημα που έχει η Αλβανία με την Ελλάδα. Είναι μια δικαστική απόφαση που βρίσκεται μακριά. Αυτό είναι το πιο εύκολο να λυθεί. Η Ελλάδα μπορεί να περάσει αυτό το στάδιο. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων». 

*Η ιστοσελίδα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, ata.gov.al, πληροφορεί ότι «ο Διευθυντής του Αλβανικού Κρατικού Αρχείου, Ardit Bido, συνεχίζει τη δικαστική αντιπαράθεση με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη. Η αντιπαράθεση προκλήθηκε μετά από δήλωση του Bido ότι ο Μπελέρης συμμετείχε στη σφαγή της Επισκοπής. 

Ο τελευταίος κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ ο Bido έχει καταθέσει ανταγωγή κατά του Μπελέρη στο Δικαστήριο. Μετά το τέλος της χθεσινής δικαστικής συνεδρίασης, ο Bido δήλωσε στα ΜΜΕ ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για να αποδείξει ότι ο Μπελέρης συμμετείχε στη σφαγή της Επισκοπής. Λόγω απουσίας του Μπελέρη, το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση για άλλη ημερομηνία. 

*Ο εκπρόσωπος της αλβανικής διασποράς στην Ελλάδα, Etmond Guri, δήλωσε χθες στο κανάλι MCN TV ότι «τα ελληνικά ΜΜΕ συνεχίζουν να προβάλλουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αποσυρθεί από το βέτο που επιβλήθηκε στην Αλβανία, λόγω της υπόθεσης Μπελέρη».

Ο Guri ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει θέση και δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα κεφαλαίων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., «παρόλο που αυτή τη στιγμή το ζήτημα Μπελέρη δεν τυγχάνει διεθνούς προσοχής ούτε από την Ε.Ε., ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε πέρα από τον Ατλαντικό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, η οποία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να εμποδίσει το άνοιγμα κεφαλαίων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.».

 *Η εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε πληροφορεί ότι η δημοσιογράφος/ ανταποκρίτρια από την Αθήνα, Ira Londo, μετέδωσε στον τ/σ News 24 ότι η ελληνική πλευρά αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Αλβανία σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζητεί να μην απορριφθεί το αίτημά του να ορκιστεί, εφόσον δεν έχει καταδικαστεί ακόμη από τη δικαιοσύνη:

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που προσφέρει η Ελλάδα στην Αλβανία για να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.. Η ελληνική πλευρά έχει τονίσει ότι όντως επέτρεψαν την αποστολή της επιστολής για το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου, αλλά από την Αλβανία δεν έγινε κανένα βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος, οπότε αναμένεται να υπάρξουν 37 βέτο κατά των επίσημων Τιράνων. Ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να επιμείνει στο βέτο μέχρι τέλους».

 Στις τελευταίες αναρτήσεις του ο ακραίος εθνικιστικός λογαριασμός στο Facebook «Çërciz Topulli Lajme Patriotike» αναφέρει τα εξής:

1. «Τι κρύβεται πίσω από την Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές ομάδες για την Αλβανία; Γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζει το ελληνικό κράτος είναι οι άνθρωποι που επιδιώκουν την προσάρτηση του νότου, που ώθησαν τον Κατσίφα να πάρει το όπλο και να πυροβολήσει την αστυνομία;

Πρέπει η SPAKνα ανακρίνει τον Ντούλε, επειδή ο Ντούλες έχει δείξει πολλές φορές μέσω αναρτήσεων φωτογραφιών ότι εμφανίζεται στην Ελλάδα και ζητά την προσάρτηση του νότου; Ποιος ήταν ο Φρέντη Μπελέρης; Γιατί ο Μπελέρης επέστρεψε στην Αλβανία ενώ ζούσε επί χρόνια στην Ελλάδα; Έχει χρηματοδοτηθεί ο Μπελέρης από ελληνικούς κύκλους;

Σε περίπτωση που ορκιστεί δήμαρχος στη Χιμάρα, θα έχουμε έναν Δήμο στον οποίο οι νόμοι του αλβανικού κράτους δεν θα εισακούονται, αλλά θα εισακούονται οι νόμοι της Ελλάδας ως αυτόνομου δήμου. Ο Μπελέρης το έχει δηλώσει αυτό, ότι δεν θα πάρει καμμία απόφαση που προέρχεται από τον Edi Rama».

2. «Το ελληνικό κράτος είχε θέσει τα ελληνικά κοιμητήρια ως προϋπόθεση στο αλβανικό κράτος. Σήμερα στις Βρυξέλλες λέγεται ότι το ελληνικό κράτος έχει θέσει βέτο, αλλά τώρα το αλβανικό κράτος μπορεί να λύσει τη συμφωνία για τα ελληνικά κοιμητήρια επειδή το ελληνικό κράτος δεν τήρησε τον λόγο του. Μπορούμε να κάνουμε ένα υπόμνημα γι’ αυτά τα κοιμητήρια που η Ελλάδα έθεσε ως προϋπόθεση για να μην ασκήσει βέτο, αλλά δεν κράτησε τον λόγο της; Περιμένω μηνύματα. Μόλις ξεκινήσει το υπόμνημα, θα το στείλουμε στην αλβανική κυβέρνηση».

*Οι ιστότοπος abcnews.al και kohajone.com πληροφορούν ότι η «ιστορικός» Elena Kocaqi υποστήριξε ότι «η πρόσφατη μελέτη του πληθυσμού της Ελλάδας δείχνει ότι δεν έχει Έλληνες, αλλά ότι είναι Αρβανίτες-Ορθόδοξοι. Οι Τσάμηδες εκδιώχθηκαν επειδή είναι μουσουλμάνοι, η θρησκευτική κάθαρση της Ελλάδας είναι θρησκευτική, δεν είναι εθνική γιατί δεν υπάρχει έθνος στην Ελλάδα, η Ελλάδα δεν είναι έθνος, είναι θρησκευτική ένωση.

Το αλβανικό DNA κατηγοριοποιείται ως ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη και αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο». Πρόσθεσε επίσης ότι η αλβανική γλώσσα είναι 6.000 ετών…

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κατακεραυνώνει τον νεοσουλτάνο Ερντογάν: Είναι «μάστερ» της εξαπάτησης και κάθε του κίνηση είναι υπολογισμένη με ακρίβεια!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: