Φοβού τους ανθέλληνες Βρετανούς: Το χρονικό του τέλους, τον Δεκέμβριο του 1963 όταν η Κύπρος αφέθηκε απροστάτευτη και αβοήθητη στα επιδρομικά σχέδια της Τουρκίας

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος την εποχή της τουρκανταρσίας στην Κύπρο. Φωτογραφία μέσω της ΕΔΕΚ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Όλβιος,Ευδαίμων όποιος από την Ιστορία παίρνει μαθήματα.
Ευριπίδης

Η Ιστορία, όμως, πρέπει να γράφεται χωρίς συναισθηματισμό, με τεκμηρίωση των γεγονότων, από αληθινούς ιστορικούς οι οποίοι να προβαίνουν στην εξακρίβωση των βαθύτερων αιτιών επί τη βάσει κυρίως των γραπτών κειμένων και των μαρτυριών των πρωταγωνιστών των τεκταινομένων.

Κάθε Δεκέμβρη ξυπνούν οι πικρές μνήμες των πολιτών και ιδιαίτερα των ανθρώπων της δικής μας γενιάς που βίωσαν τα τραγικά γεγονότα της 21 Δεκεμβρίου 1963 και την συνακόλουθη τουρκική ανταρσία. Μνήμες που προκαλούν πόνο για την απώλεια ζωών, τον εκτοπισμό εκατοντάδων Ελλήνων Κυπρίων από τις εστίες τους και τις δουλειές τους αλλά και την κατάληψη από τους Τούρκους περιοχών του τόπου μας.

Οι Τούρκοι και η Τουρκική ηγεσία, άριστα εξοπλισμένοι και στρατιωτικά οργανωμένοι, βρήκαν αφορμή τη συμπλοκή περιπόλου της αστυνομίας με ύποπτα κινούμενους Τουρκοκυπρίους στην οδό Ερμού της Λευκωσίας που είχε ως αποτέλεσμα τον τυχαίο θάνατο μιας Τουρκοκυπρίας, και προέβησαν σε επιθέσεις κατά των Ελλήνων της Κύπρου και των περιουσιών τους.

  • Οι διακοινοτικές ταραχές επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο ενώ η πολεμική μηχανή της Τουρκίας τέθηκε εν κινήσει με υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών υπεράνω των πόλεων και χωριών. Επέκειτο Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Νίκος Κρανιδιώτης, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα τα δύσκολα χρόνια και γνωστός συγγραφέας, στο βιβλίο του “Ανοχύρωτη Πολιτεία – Κύπρος 1960-1974, Τόμος Α” και στη σελίδα 89 αναφέρει τα ακόλουθα:

“Οι συρράξεις μεταξύ Ελλήνων Κυπρίων και Τούρκων Κυπρίων εντάθηκαν ακόμη περισσότερο στις μέρες που επακολούθησαν. Η Βρεταννική Κυβέρνηση βρήκε τότε την ευκαιρία να επιβάλει ένα από τα παλιά της σχέδια, ήτοι τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων που έγινε γνωστή σαν γραμμή “Μέισον – Ντίξον” κατά τη διάρκεια του αγώνα για ανεξαρτησία και ιδιαίτερα όταν το 1958 επεκτάθηκαν οι διακοινοτικές ταραχές.

Τη διαχωριστική γραμμή του 1963 δέχτηκε πρόθυμα ο Σοφοκλής Βενιζέλος, τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και μετέπειτα πρωθυπουργός, ο οποίος επιπρόσθετα εισηγήθηκε να ανατεθεί στις Βρεταννικές , Ελληνικές και Τουρκικές στρατιωτικές μονάδες, που στάθμευαν στην Κύπρο, να αναλάβουν υπό την ηγεσία του Άγγλου στρατηγού το έργο της αποκατάστασης της ειρήνης στο Νησί.

Ο Μακάριος, βλέποντας την αδυναμία των Ελληνοκυπριακών ένοπλων ομάδων να επιβληθούν στους Τούρκους, και την κατηγορηματική άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Κύπρο, αναγκάστηκε στις 26 Δεκεμβρίου, κάτω από το βάρος των περιστάσεων, να δεχθεί την πράσινη γραμμή και το κοινό Ελληνο-βρεταννο-τουρκικό ειρηνευτικό σχέδιο”.

Στο θέμα της Συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός γίνεται αναφορά και από τον Γλαύκο Κληρίδη, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο βιβλίο του “Η Κατάθεση μου”, στη σελίδα 246:

“Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (πράσινης γραμμής) ολοκληρώθηκε από τον στρατηγό Γιάγκ, τους διοικητές του Ελληνικού και του Τουρκικού αποσπάσματος, τους πρεσβευτές της Ελλάδας και της Τουρκίας και τους αντιπροσώπους της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, δηλαδή εμένα και τον Denktash.

Υπογράφηκε δε από τον Μακάριο και εμένα για λογαριασμό της Ελληνοκυπριακής πλευράς και από τον δρ. Kutchuk και τον κ Denktash για λογαριασμό της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Ντάνκαν Σάντις, Βρετανός Υπουργός Κοινοπολιτειακών Σχέσεων, υπέγραψε για λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου”.

  • Όπως παρατηρείται από την ανωτέρω αναφορά εκλείπει η Κυπριακή Δημοκρατία , το κράτος του οποίου την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα οι τρεις δυνάμεις είχαν εγγυηθεί.

Στη συνέχεια το βιβλίο αναφέρει και τα εξής:

“Πριν υπογράψει ο Μακάριος, του επεδόθη το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου ένα προσχέδιο της Συμφωνίας. Κατόπιν προχώρησε σε διαβουλεύσεις με τους Ελληνοκύπριους υπουργούς και τον Έλληνα πρεσβευτή. Αφού ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις του, υπέγραψε το απόγευμα της ίδιας μέρας”.

Υπογραφή η οποία εκμαιεύθηκε υπό την πίεση της επικείμενης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ενώ η χώρα μας αφέθηκε απροστάτευτη και αβοήθητη στην αντιμετώπιση των επιδρομικών σχεδίων των Τούρκων και των έκνομων ενεργειών της αποικιοκρατικής δύναμης.

Θα πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι η πράσινη γραμμή ουδέποτε θεωρήθηκε ως διαχωριστική γραμμή από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας αλλά μόνον ως γραμμή καταπαύσεως του πυρός. Φευ, αποτέλεσε το διαχωρισμό της πρωτεύουσας της Χώρας μας. Φοβού τους Βρετανούς.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με τέτοιους τύπους, όπως τον κατοχικό ηγέτη, περιμένουμε να ζήσουμε ειρηνικά; Με ανιστόρητο νεοθωμανικό λόγο ο εγκάθετος της Άγκυρας αναμένει την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: