Διεθνές Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Το 60% των συμμετεχόντων στα προγράμματα της ΔΥΠΑ είναι γυναίκες

File photo: Στιγμιότυπο από εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εργαστήρια που εστιάζουν σε τομείς της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, όπως το digital marketing, το ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, STR




«Οι γυναίκες και το μέλλον της εργασίας» ήταν το κεντρικό θέμα του πάνελ του 2ου Διεθνούς Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, το οποίο συντόνισε η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις.

Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, η υποδιοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Γιάννα Χορμόβα, τόνισε ότι, με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, το 60% των συμμετεχόντων στα προγράμματα κατάρτισης, που υλοποιεί η ΔΥΠΑ, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, αλλά και στα προγράμματα που «τρέχει» σε συνεργασία με εταιρίες κολοσσούς στον κλάδο της τεχνολογίας, είναι γυναίκες.

Όπως είπε, το 2023 ανακηρύχθηκε ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων και αυτό «δίνει την ευκαιρία για τη συντονισμένη προβολή της ανάγκης για συνεχόμενη αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ώστε όλοι οι πολίτες να είναι σε θέση να προσαρμόζονται στις μεταλασσόμενες συνθήκες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Χορμόβα, έως τώρα, συνολικά 150.000 άνεργοι και 100.000 εργαζόμενοι αναβάθμισαν τις δεξιότητές τους με την παρακολούθηση των προγραμμάτων κατάρτισης της ΔΥΠΑ.

Εκτός, όμως, από τις πράσινες και τις ψηφιακές δεξιότητες, η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ τόνισε ότι η περίοδος του κορωναϊού ανέδειξε επίσης την ανάγκη για την απόκτηση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα της φροντίδας των ανθρώπων.

Από την πλευρά της, η CEO της People for Business, Ρεβέκκα Πιτσίκα, δήλωσε ότι, οδεύοντας προς ένα μέλλον περισσότερο τεχνολογικό και πράσινο, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι βασικές δεξιότητες, όπως είναι, για παράδειγμα, η ενσυναίσθηση, η ομαδικότητα και η συνεργασία, «που ενδεχομένως σχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με τη γυναικεία φύση», ενώ έδωσε έμφαση και στον παράγοντα της κλιματικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, η κ. Πιτσίκα επανέλαβε με τη σειρά της ότι οι έρευνες δείχνουν ότι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον είναι τα επαγγέλματα φροντίδας και τόνισε ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που καθοδηγεί την τεχνολογία.

Τέλος, ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, σχολίασε ότι το μέλλον έχει ανθρωπιστικό πρόσημο, «καθώς, σε ένα AI περιβάλλον, ο άνθρωπος θα επανεφεύρει τον εαυτό του, μέσα από ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η φαντασία, η διαδικασία επίλυσης σύνθετων προβλημάτων κ.ά., που είναι κυρίως προτέρημα και πλεονέκτημα του γυναικείου τρόπου σκέψης και αντίληψης του κόσμου».

Παράλληλα, ο κ. Μαστρογεωργίου σημείωσε ότι οι απαιτητές βάσεις εκκίνησης για τον άνθρωπο του μέλλοντος είναι το reskilling (επανεκπαίδευση) και το upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων).

Πηγή: ertnews

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch: Oι προβλέψεις για την πορεία του χρέους και τις επενδύσεις [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: