Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch: Oι προβλέψεις για την πορεία του χρέους και τις επενδύσεις [βίντεο]

FILE PHOTO: The offices of Fitch Ratings, one of three major credit rating agencies, in New York, New York, USA, 02 August 2023. EPA, JUSTIN LANE




Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αργά το βράδυ της Παρασκευής έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της.

Η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή και η ανθεκτική ανάπτυξη είναι τα βασικά σημεία αναφοράς που «έπεισαν» τον οίκο αξιολόγησης να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Ταχεία υποχώρηση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ και μάλιστα προοπτική ακόμη ταχύτερη υποχώρηση στα αμέσως επόμενα χρόνια, oi δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, η βελτίωση των συνθηκών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι τρεις από τους βασικότερους λόγους που επικαλείται ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην έκθεση που συνόδευσε την απόφασή του να αναβαθμίσει την Ελλάδα και να γίνει ο 4ος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος εκ των τριών κορυφαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που επιστρέφουν ύστερα από 14 χρόνια την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις του οίκου για την πορεία του χρέους – από το 205% που έφτασε η αναλογία στο 2020 και λόγω της πανδημίας- είναι για υποχώρηση στο 160, 8% του ΑΕΠ για φέτος, με προοπτική να υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση στο 141,2%. Αυτή η μείωση των περίπου 65 μονάδων είναι και ένας από τους βασικός λόγος που επικαλείται ο οίκος για να προχωρήσει στην επιστροφή της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών επιδόσεων αποδέχεται ο αμερικανικός οίκος τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% για φέτος και 2,2% για το 2024 και αν δούμε τις εκτιμήσεις σε επίπεδο ελλείμματος γενικής κυβέρνησης αναφέρει ο οίκος Fitch ότι αυτή η επίδοση του ελλείμματος 1,1%. – εδώ προσμετρώνται και οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους- είναι η μισή επίδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που αξιολογεί ο αμερικανικός οίκος και κατατάσσονται στην ίδια ζώνη βαθμίδων με την Ελλάδα, δηλαδή στο τριπλό Β.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Είναι ο τέταρτος κατά σειρά επενδυτικός οίκος που επιστρέφει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διευρύνεται και ο κατάλογος των υποψήφιων επενδυτών που μπορούν να τοποθετήσουν χρήματα στην Ελλάδα είτε στην αγορά ομολόγων, συμβάλλοντας στο να καλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, είτε και προχωρώντας σε άμεσες επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις αξιολογήσεις των οίκων.




ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Οι 22 αλλαγές στην φορολογία από την 1η Ιανουαρίου: Ποιους αφορούν και τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι, αναλυτικός οδηγός

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: