Ξέπλυμα χρήματος μέσω της αγοράς ακινήτων στα Κατεχόμενα με τις ευλογίες της ΜΙΤ: Κυνική παραδοχή από τον Φιντάν

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, EPA/NECATI SAVAS




Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παρακολουθούν και ελέγχουν την αγορά γης στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την κυνική παραδοχή του Χακάν Φιντάν.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον Φιλελεύθερο δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο μιλούν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω αγορών ακινήτων.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στο παρελθόν κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίου ή παράνομων αγοραπωλησιών.

Κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η διασύνδεση της ΜΙΤ με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στα κατεχόμενα.

Τα δημοσιεύματα στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο (πηγή ΓΤΠ) είναι αρκούντως αποκαλυπτικά γύρω από τις παράνομες αγοραπωλησίες ακινήτων στα κατεχόμενα και τον ρόλο που παίζουν τουρκική κυβέρνηση και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αντικείμενο την έγκριση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Χακάν Φιντάν ρωτήθηκε σχετικά με τον ισχυρισμό ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στα κατεχόμενα αγοράστηκαν από μεσάζοντες που συνδέονται με το Ισραήλ και είπε ότι εξετάζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ένα θέμα που εξέταζαν κατά την προηγούμενη θητεία του [στη ΜΙΤ].

Ανέφερε ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί βρίσκονται επίσης υπό την παρακολούθηση της MΙΤ.

Ο Φιντάν δήλωσε τα εξής σχετικά με το θέμα:

«Με συνολικά 200 περίπου αιτήσεις αγοράς ακινήτων από Ισραηλινούς πολίτες από το 2000, οι Ισραηλινοί πολίτες κατατάσσονται στη 12η θέση μεταξύ όλων των χωρών.Μόνο την τελευταία πενταετία, οι αιτήσεις αγοράς ακινήτων στην ΤΔΒΚ (σ.σ. όπως αποκαλούνται από τους ίδιους και κανέναν άλλο τα κατεχόμενα) ανήλθαν σε 15 χιλιάδες, δηλαδή όχι από το Ισραήλ αλλά από άλλες χώρες. Από το 2000, το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στην πρώτη θέση και τα τελευταία πέντε χρόνια, το Ιράν έχει μετακινηθεί στην πρώτη θέση.

Στην ΤΔΒΚ, μπορούν να γίνουν πωλήσεις ή ενοικιάσεις ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών ανάλογα με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Δεδομένου ότι αναγνωρίζουμε την ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, θέτουμε αυτές τις ανησυχίες στις τουρκοκυπριακές αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι άτομα που δεν είναι «πολίτες» του κατοχικού καθεστώτος μπορούν να αγοράσουν μονοκατοικία ή διαμέρισμα σε ένα στρέμμα γης στα κατεχόμενα.

Κατά τη διαδικασία εγγραφής των ακινήτων που αγοράζονται από αλλοδαπούς πρέπει να δώσει έγκριση το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο για τον «τίτλο ιδιοκτησίας».

Τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται ότι οι αγορές ακινήτων έχουν αυξηθεί μέσω εταιρειών που έχουν συσταθεί από αλλοδαπούς με εταίρους «πολίτες» του κατοχικού καθεστώτος.

Η Γενί Ντουζέν σε χθεσινό της δημοσίευμα που αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων φιλοξένησε δηλώσεις ατόμων που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο τομέα και οι οποίοι δήλωσαν ότι πρέπει να διαχωρίζονται οι «πραγματικοί επενδυτές» από εκείνους που ξεπλένουν βρόμικο χρήμα, αναφέροντας ότι η «κεντρική τράπεζα» είναι αυτή που πρέπει να ασκεί τον σχετικό έλεγχο και ότι «νομοσχέδιο» για το θέμα βρίσκεται στη «βουλή».

Ο πρόεδρος της ένωσης Τ/κ εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ δήλωσε ότι η «κεντρική τράπεζα» πρέπει να κινητοποιηθεί μια ώρα αρχύτερα στο θέμα αυτό, προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κάποιο λάθος, που θα μας ωθήσει εκτός των διεθνών μεταφορών χρημάτων», αφού «αυτό θα είναι πολύ κακό για τη χώρα».

Ανέφερε ότι υπάρχει ένα «νομοσχέδιο» στη «βουλή» για το θέμα αυτό και εξέφρασε την άποψη ότι δεν συμβαδίζουν με τη σύγχρονη εποχή όλοι οι «νόμοι» στα κατεχόμενα.

«Ο χρόνος μας τιμωρεί επειδή μείναμε πίσω από τον χρόνο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα είναι «ελαστική η κυκλοφορία του χρήματος» σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Γινόμαστε ρεζίλι στον κόσμο επειδή δεν λήφθηκαν μέτρα εκ μέρους του κράτους», είπε.

Εξάλλου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης Τ/κ κτηματομεσιτών, Χουσεϊν Σαντέγκχι είπε ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στον «πραγματικό επενδυτή» και εκείνον που ξεπλένει βρόμικο χρήμα και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που έρχονται στη «χώρα» ελέγχονται από την «κεντρική τράπεζα».

Αναφέροντας ότι κατευθύνθηκε προς τα κατεχόμενα το ενδιαφέρον αλλοδαπών ειδικά μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Σαντέκγχι υποστήριξε ότι θα προκαλέσουν ζημιά σε ένα τομέα που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας, αν θεωρήσουν ότι όλοι οι ξένοι που πάνε στα κατεχόμενα ξεπλένουν βρόμικο χρήμα.

Η ανεξάρτητη «βουλευτής» και πρώην «υπουργός εσωτερικών», Αϊσιεγκιούλ Μπαϊμπάρς δήλωσε ότι προκαλούνται προβλήματα από το γεγονός ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι άνθρωποι που φθάνουν στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι υπάρχει έλλειψη συστήματος και έλλειψη καταγραφής σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στα ακίνητα.

«Πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, όχι μόνο οι πωλήσεις περιουσιών, αλλά και το χρήμα που μπαινοβγαίνει στη χώρα, η πηγή των επενδύσεων, που γίνονται», πρόσθεσε.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σαλαχί Σιαχίνερ δήλωσε ότι το «νομοσχέδιο» που αφορά την «παρεμπόδιση ξεπλύματος εσόδων που προέρχονται από εγκλήματα» θα συζητηθεί στην αρμόδια «κοινοβουλευτική επιτροπή» μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων του «προϋπολογισμού».

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες για το «νομοσχέδιο» βρίσκονται στο τέλος τους και αφορά την παρεμπόδιση του ξεπλύματος χρημάτων που αποκτήθηκαν από εγκληματικές ενέργειες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Στηρίζουμε τον δρόμο της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαίωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον Βούτσιτς

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: