Βρετανικά ΜΜΕ: Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης από βδομάδα για σειρά συναντήσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

File Photo Φωτογραφία που εικονίζει γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΠΟΑ/ STR μέσω ΚΥΠΕ




Το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα αναμένεται να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως αναφερουν βρετανικά δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές, ο πρωθυπουργός πρόκειται να συζητήσει το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, καθώς παραμένουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα.

  • Σύμφωνα, εξάλλου, με το ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτη για τον Αντ1, που επικαλείται το αυριανό πρωτοσέλιδο των Financial Times, ο Κιρ Σταμερ αναμένεται να πει στον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα.

Αυτό αποτελεί αλλαγή στάσης καθώς ο τωρινός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνακ, ενώ δεν έχει εκφράσει αντίθεση για την επιστροφή των Γλυπτών, έχει μεταφέρει τον σκεπτικισμό του σε συνεργάτες του για το κατά πόσο αν δοθούν σε μορφή δανείου στην Ελλάδα θα επέστρεφαν ποτέ στο Λονδίνο.

  • Παρότι η ελληνική πλευρά δεν αναμένει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα από τις συναντήσεις, υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συζητήσεις με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν εδώ και μήνες.

Η συμφωνία που έχουν προτείνει οι Βρετανοί είναι να επιστρέφονται τμηματικά κομμάτια στην Αθήνα τα Γλυπτά και από την πλευρά της η Ελλάδα να στέλνει δικούς της «θησαυρούς» που θα εκτίθενται στο Βρετανικό μουσείο σαν αντάλλαγμα αλλά και ενέχυρο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει επανειλημμένα ότι θέλει να δει την επανένωση των Γλυπτών στο σύνολο τους στο Μουσείο της Ακρόπολης και όχι ενός μέρους τους.

Εκπρόσωπος Βρετανικού Μουσείου: «Συνεχείς και εποικοδομητικές οι συζητήσεις με την Ελλάδα»

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε σε δήλωση του στο Bloomberg ότι «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση (για τα γλυπτά) του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του διαμοιρασμού των μεγαλύτερων εκθεμάτων μας με κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που συνεπάγεται τη συνεχιζόμενη βρετανική ιδιοκτησία των μαρμάρων και δεν αναμένει μια άμεση εξέλιξη, δήλωσε από τη μεριά του Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, υποβαθμίζοντας αναφορές ότι επίκειται μία λύση.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Αντ1

Κώστας Αχ.Καραμανλής στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών: Είμαι έτοιμος να δώσω απαντήσεις στην εξεταστική επιτροπή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: