Τρέμουν τα Τίρανα για το «μπλόκο» των Αθηνών στην Ε.Ε.: Ομολογούν ότι ο Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος και όμηρος, ο Ράμα τον χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίο τράγο

FILE PHOTO: Ιtaly’s Prime Minister Giorgia Meloni (R) and Albania’s Prime Minister Edi Rama (L) pose at Chigi Palace in Rome, Italy. EPA, GIUSEPPE LAMI




Προχθές βράδυ, τέσσερις αλβανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί διοργάνωσαν συζητήσεις άνω της μιας ώρας, με κεντρικό θέμα το ενδεχόμενο «μπλόκου» της Ελλάδος στην έναρξη συζήτησης των κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) εξ αιτίας της υπόθεσης της άδικης φυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη.

Σε μερικές από αυτές δόθηκαν ενδείξεις ελαφράς διαφοροποίησης από τα μέχρι τώρα συνηθισμένα:

*Μιλώντας στο κανάλι Euronews Albania, ο υφυπουργός Εξωτερικών (ΥΦΥΠΕΞ) Besard Kadia ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η υπόθεση αυτή θα παρέλθει, πιστεύω ότι στην πολιτική τα πράγματα αλλάζουν. Πιστεύουμε και ευχόμαστε η υπόθεση αυτή, η οποία είναι τοπική, να μην μετατραπεί σε σημαντικό θέμα των διμερών σχέσεων, που για μας είναι πολύ σημαντικές. Η Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας χώρα για μας, εκεί ζουν πολλοί Αλβανοί. Η διπλωματία είναι ο μονός τρόπος αποφυγής της διένεξης με μια άλλη χώρα. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι πρόκειται για μια υπόθεση ανεξάρτητη από το πολιτικό σύστημα».

Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Arian Çani εξέφρασε την πεποίθησή του η Ελλάδα δεν θα αλλάξει τη στάση της και δεν θα κάνει πίσω.

Κατ’ αυτόν, ο Μπελέρης είναι «πολιτικός κρατούμενος, ένας όμηρος, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίο τράγο. Θα μείνει φυλακή μέχρι να γίνουν οι άλλες εκλογές στη Χιμάρα, στη Χιμάρα ο Μπελέρης κερδίζει ξανά, η υπόθεσή του διεθνοποιήθηκε. Σήμερα οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στο σημείο μηδέν, είναι ανύπαρκτες. Γιατί δεν επιτρέπουν στον Μπελέρη να ορκιστεί;».

Ο «εμπειρογνώμονας διεθνών σχέσεων», Enri Hide, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα με αυτά που κάνει, καταδεικνύει ότι ζητάει κάτι από την Αλβανία ως αντάλλαγμα κι ότι πίσω από τις πιέσεις της Ελλάδας κρύβονται «στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντά της στη Χιμάρα, που αξίζουν δισ. ευρώ».

Ο νομικός Kreshnik Spahiu υποστήριξε ότι ο Έντι Ράμα (Rama) θα κάνει πίσω μόνο εάν δεχθεί πιέσεις από τις ΗΠΑ ή την Ε.Ε., όχι από την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα «θα το τραβήξει μέχρι τέλους».

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Ylli Manjani, επανέλαβε ότι «ο Μπελέρης συνελήφθη ‘επ’ αυτοφώρω’ χωρίς αποδεικτικά στοιχεία αυτόφωρου αδικήματος, κάτι που δεν ταιριάζει με τον αλβανικό νόμο, ούτε και με κάποιο δημοκρατικό νόμο. Στην υπόθεση είναι αναμειγμένη η Αστυνομία και η σύλληψη έγινε μετά τις γνωστές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Η υπόθεση δεν αφορά την Ελλάδα, αφορά πλήρως τους θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης σε μας».

*Ο φιλοκυβερνητικός πολιτικός αναλυτής Lorenc Vangjeli υποστήριξε στο επίσης φιλοκυβερνητικό κανάλι Top Channel ότι η υπόθεση αυτή θα λυθεί «όχι σε 10 εβδομάδες, αλλά σε 10 ημέρες».

O Vangjeli χαρακτήρισε «λανθασμένες τις πιέσεις της Ελλάδας στην υπόθεση Μπελέρη» και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν ρώτησε γιατί ήρθαν οργανωμένοι με λεωφορεία και ποιος χρηματοδότησε την άφιξη πολλών μεταναστών για να ψηφίσουν στη Χιμάρα. Ο Rama νομιμοποίησε τον Μπελέρη ως αντίπαλο την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου».

Η διευθύνουσα την εκπομπή, δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), Grida Duma, συμπλήρωσε ότι «ο Rama εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση Μπελέρη για πολιτικές σκοπιμότητες μέσω του πατριωτισμού».

Ο πρώην βουλευτής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, Θωμάς Μήτσος, ανέφερε ότι και η Ελλάδα έχει ανάγκη την Αλβανία, με την έννοια ότι είναι μία γεωγραφική περιοχή που θα βοηθήσει την οδική σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη, με τη Duma να παρατηρεί: «Έχει σημασία να ακούμε από εκπρόσωπο της Ελληνικής Μειονότητας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την Αλβανία».

Ο Μήτσος συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ενδιαφερθεί για τη μειονότητα και τους πολίτες της, είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει όταν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μάλιστα πρέπει να κάνει περισσότερα. Για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση αυτή, συνέχισε, μίλησε και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πολιτικός αναλυτής Arian Curri υπαινίχθηκε με τη σειρά του ότι «μπορεί ο Μπελέρης να αφεθεί ελεύθερος».

Ο δημοσιογράφος Erald Kapri δήλωσε ότι ενδεχόμενο βέτο της Ελλάδας θα έχει συνέπειες για την Αλβανία, ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και οι εξελίξεις παραπέμπουν σε «πολύ δύσκολο χειμώνα στις διμερείς σχέσεις».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «στη Χιμάρα όλοι έκλεψαν από λίγο. Δεν υπήρχαν ιδιοκτήτες εκεί, όλοι ζούσαν στα βουνά, κανείς στις ακτές. Πρέπει να πούμε στις Βρυξέλλες ότι ‘όλοι κλέψαμε από λίγο’».

Έντονη ήταν η φραστική αντιπαράθεση στην εκπομπή μεταξύ του πρώην εκπροσώπου του Μπελέρη, Skerdian Dhuli, και του διευθυντή των Κρατικών Αρχείων Αλβανίας, του γνωστού Ardit Bido (σ.σ.: Πρώην επικεφαλής της Νεολαίας του Κόμματος των Τσάμηδων, έγραψε προσφάτως το βιβλίο «Η μάχη για το 20%»).

Ο Bido υποστήριξε ότι η Ελλάδα ως σοβαρό κράτος δεν θα φθάσει μέχρι την προβολή βέτο, διότι «θα ήταν αυτογκόλ, θα έμενε μόνη της στην πρωτοβουλία αυτή. Δεν μπορεί η υπόθεση ενός ατόμου να μετατραπεί σε δίλημμα εάν θα βάλει μπλόκο στην Αλβανία ή όχι».

Στη συνέχεια , αναφερόμενος στο θέμα της απογραφής, υποστήριξε πως ο Dhuli του είχε πει, «στην απογραφή θα δουλέψω κατά του Rama». Ο Δούλης τον διέψευσε λέγοντάς του «μην λες τέτοιες βλακείες, ο Rama θα σε αποπέμψει από το πόστο του διευθυντή των Αρχείων. Εγώ έχω πει ότι θα δηλώσω Αλβανός, ενώ εσύ εξυπηρετείς τον Goro που έχει δηλώσει Έλληνας. Δεν έχεις ντροπή, δεν έχεις έστω και λίγη αξιοπρέπεια; Ο Rama σε έκανε άμυαλο»…

*Ο τηλεοπτικός σταθμός MCN επεσήμανε σε ρεπορτάζ του ότι «εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής ενδεχόμενου ελληνικού βέτο, εκτός από άμεσες διαπραγματεύσεις Τιράνων-Αθήνας», ενώ ο βουλευτής και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fatmir Mediu, υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί άδεια στον Μπελέρη να ορκιστεί.

Ο γνωστός για ακραίες ανθελληνικές του θέσεις, δημοσιογράφος Artan Hoxha, υποστήριξε ότι:

«Ο νόμος δεν αφαιρεί από τον Μπελέρη το δικαίωμα να ορκιστεί και ο Rama δεν μπορεί να τον αποπέμψει, διότι δεν ορκίστηκε για να αναλάβει τα καθήκοντα. Η Ελλάδα επιμένει για τον Μπελέρη, τον ήθελε Δήμαρχο για να επηρεάσει τα αποτελέσματα της απογραφής στη Χιμάρα. Βλέψεις η Ελλάδα έχει και τον Δήμο Κονίσπολης για την απογραφή, γι’ αυτό ισχυρίζεται ότι η απογραφή εκεί είναι αδιαφανής. Ο Μπελέρης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για εξαγορά ψήφων. Εάν η Ελλάδα προβάλει βέτο, ο Rama έχει μια χρυσή ευκαιρία να πει στους Αλβανούς, ‘εμείς προσπαθούμε, μας εμποδίζει όμως η Ελλάδα’. Έτσι κερδίζει και πατριωτικο-εθνικιστικό κεφάλαιο». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «στις δημοτικές εκλογές έχουν αναμειχθεί η ελληνική αστυνομία και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες».

Ο πολιτικός αναλυτής Andi Bushati ανέφερε ότι στην υπόθεση Μπελέρη ο Rama δεν συμβουλεύεται κανέναν θεσμό λόγω του εγωϊσμού του. Το πιο επικίνδυνο πράγμα που έχω ακούσει είναι ‘να καθίσει ο Μπελέρης φυλακή διότι κάποτε διέπραξε έγκλημα στην Επισκοπή’. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο προηγούμενο.

Συνελήφθη με τις καταθέσεις ενός ατόμου τον οποίο, πριν την περίπτωση Μπελέρη, η αστυνομία έχει πληρώσει σε άλλες επτά περιπτώσεις, για να βάλει εγκληματίες στη φυλακή. Δεν σεβόμαστε νόμους και θεσμούς, διότι ορισμένοι θέλουν να πωλήσουν πατριωτισμό και να κάνουν στριπτήζ με την εθνική σημαία».

Ο δημοσιογράφος Artur Zheji ανέπτυξε από την πλευρά του μια θεωρία συνομωσίας, σύμφωνα με την οποία «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Πρωθυπουργών κ.κ. Μητσοτάκη και Rama, να μείνει ο Μπελέρης φυλακή για ένα διάστημα, διότι έτσι συμφέρει εκλογικά και τους δύο. Η Ελλάδα δεν εννοεί σοβαρά το βέτο κατά της Αλβανίας».

*Στην εκπομπή του καναλιούNews 24 για το ίδιο θέμα, ο πολιτικός αναλυτής (σ.σ.: Και στέλεχος του επίσημου ΔΚ του Lulzim Basha), Fitim Zekthi, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν πράττει σωστά να προβάλει βέτο, πρόκειται για μια πολιτική κατάχρηση, είναι για μένα αδιανόητο.

Ο πολιτικός αναλυτής Fatos Lubonja ανέφερε ότι «η υπόθεση Μπελέρη είναι μία από τις περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας της σημερινής κυβέρνησης, ένας δείκτης του τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Από τους Ευρωπαίους περιμένω να μας βοηθήσουν περισσότερο. Η Ελλάδα έπρεπε να ανησυχήσει πολύ νωρίτερα για την υφαρπαγή των περιουσιών των μειονοτικών, έπρεπε να εκφράσει νωρίτερα τις ανησυχίες της.

Ο πολιτικός αναλυτής Ervin Iljazaj ισχυρίστηκε ότι «η μόνη που υπερασπίζεται τον Μπελέρη είναι η Ελλάδα, τον έχει εγκαταλείψει και η αντιπολίτευση. Τον υπερασπίζουν ως Έλληνα πολίτη, εάν συνεχίσει αυτό τότε ο Rama κερδίζει τη μάχη. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να υφαρπάξει περιουσίες, το κάνει, ο Δήμος δεν μπορεί να την εμποδίσει.

Ο Lubonja διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι ακριβώς έτσι, είναι πιο ευαίσθητο το θέμα όταν υφαρπάζονται περιουσίες μειονοτικών».

Ο Ardit Bido μίλησε και σε αυτόν το κανάλι, υποστηρίζοντας ότι «όσα κάνει η Ελλάδα αποτελούν μέσο πίεσης και δεν θα υλοποιηθούν. Είναι χώρα σοβαρή και δεν θα προβάλει βέτο. Σε περίπτωση που ο Μπελέρης ορκιστεί, η υπόθεση σε βάρος του δεν θα σταματούσε».

Ο Lubonja διαφώνησε και εδώ και ρώτησε τον Bido εάν είναι νομικός και πού εργάζεται. Όταν ο τελευταίος απάντησε «είμαι ο διευθυντής των Αρχείων, ποιο το πρόβλημα;», ο Lubonja του ανταπάντησε: «Υπάρχει πρόβλημα και μεγάλο μάλιστα. Διευθυντη των Αρχείων σε έκανε ο Rama . Εάν δεν ανησυχήσουμε για την υπόθεση Μπελέρη, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε, όταν μας κάψουν τα σπίτια;».

  • *Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Rama, Ylli Manjani, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook:

«Η Ευρώπη είναι θέμα προτύπων.

Με το πέρασμα του χρόνου, ενισχύεται η πεποίθησή μου, πλέον με αποδεικτικά στοιχεία, ότι το θέμα Μπελέρη είναι ένα θέμα της Αλβανίας, παρά της Ελλάδας.

Στην Αλβανία, ένας εκλεγμένος από τον αλβανικό λαό κρατείται προφυλακισμένος με μια χοντροκομμένη σκευωρία, η οποία εκτελέστηκε το ίδιο χοντροκομμένα. Μια σκευωρία που ακολούθησε πολιτική και δημόσια δήλωση του Π/Θ της χώρας ότι σε αυτή την περίπτωση ‘θα ασχολούνταν προσωπικά’. Μία στημένη υπόθεση που δεν είχε καμμία σχέση με την τακτική διαδικασία, το Σύνταγμα και τους γραπτούς νόμους της Αλβανίας.

Αυτό είναι το θέμα που πιστεύω ότι όλοι έχουμε δει και βλέπουμε. Σήμερα βλέπουμε και πώς αποδομείται αυτή η χοντροκομμένη σκευωρία σε κάθε δικαστική συνεδρίαση. Αυτός που δεν το βλέπει είναι εσκεμμένα τυφλός. Όποιος ψάχνει επίμονα να βρει δικαιολογία στην Ελλάδα και στους Έλληνες είναι εκ γενετής πατρηλίθιος (σ.σ.: Σύνθετη λέξη-λογοπαίγνιο του Manjani, από το πατριώτης+ηλίθιος).

Το θέμα αυτό σχετίζεται αποκλειστικά με:

1. Το κράτος δικαίου και το απολύτως ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα στην Αλβανία

2. Με τη δημοκρατία που καταπατείται από την υπερεξουσία ενός και μόνο ανθρώπου

3. Το Σύνταγμα της Αλβανίας βεβηλώθηκε για πολιτικό συμφέρον

4. Την παραβίαση διεθνών συμφωνιών στις οποίες έχει προσχωρήσει η Αλβανία.

Άρα λοιπόν αφορά εμάς, όχι τους άλλους. Αυτό το είπα και δημόσια ακόμη και στη μέση της Χιμάρας και παρουσία κάποιων καλεσμένων από την Ελλάδα, που μου είπαν ότι συμφωνούν μαζί μου. Το λέω σήμερα με αποδεδειγμένη πεποίθηση. Τις συνέπειες αυτής της αντικρατικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς υφίσταται ο αλβανικός λαός και ιδιαίτερα η Χιμάρα.

Ο Φρέντη Μπελέρης υφίσταται τις συνέπειες του συλλογικού πατριωτικού μίσους που τροφοδοτείται από τη βίαιη εξουσία. Εάν αυτό λέγεται ευρωπαϊκό πρότυπο, τότε η Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει να ενταχθεί σε μας. Αντίθετα, βρισκόμαστε έτη φωτός μακριά από την Ευρώπη. Αυτό είναι καλό να το πούμε πρώτα στον εαυτό μας, για να μην αναρωτιόμαστε γιατί μας το λένε οι Έλληνες.

Η Ευρώπη είναι θέμα προτύπων. Ή διαθέτεις αυτά τα πρότυπα και είσαι στην Ευρώπη ή δεν τα έχεις και κάτσε στ’ αβγά σου!

Δεν ξέρω πώς εκφράζονται αυτές τις σκέψεις στα ελληνικά, αλλά αυτή είναι η αλήθεια μας».

Ο φιλότουρκος δήμαρχος της Νέας Υόρκης συνάντησε και τον Ταγίπ Ερντογάν: Ερευνάται για διαφθορά αναφορικά με τις υπόγειες σχέσεις του με την κατοχική Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: