Αμιγώς ευρωπαϊκό το θέμα Μπελέρη, λέει ο Γεραπετρίτης: Η υποψηφιότητά του αφορά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όχι το ΥΠΕΞ

FILE PHOTO: O Φρέντης Μπελέρης, Photo via Facebook




Για την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς ευρωεκλογές τοποθετήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας  πως «δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι ένα ζήτημα που αφορά το κόμμα και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας».

«Η Ελλάδα προφανώς και στηρίζει την εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Είναι γνωστά τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην κατάσταση την οποία γνωρίζουμε, σε σχέση με τον Φρέντη Μπελέρη. Ετέθησαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πιστή εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου, το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκό ζητούμενο» είπε.

  • «Δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα αμιγώς ευρωπαϊκό», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει ουσιαστικό λόγο στο ζήτημα της προενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Θα παρακολουθούμε στενά. Για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι όροι οι οποίοι τίθενται σε επίπεδο δημοκρατίας και κράτος δικαίου και αυτή θα είναι η πάγια στάση μας» κατέληξε.

  • Η Ελλάδα δεν θα υποστηρίξει το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ερωτηθείς για το ψήφισμα για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με εισηγήτρια την Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η γνώμη της αρμόδιας επιτροπής είναι «μη δεσμευτική γνώμη». Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία αποτελείται από μέλη κοινοβουλευτικά από όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου υπήρξε επίσης θετική εισήγηση, είναι επίσης μη δεσμευτική.

«Το κρίσιμο όργανο, το αποφασιστικό όργανο για την περίπτωση της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το Συμβούλιο υπουργών, το οποίο θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου και θα αποφασίσει κυριαρχικά, ανεξαρτήτως της θέσης που έχει εκφραστεί τόσο στο επίπεδο της έκθεσης της Επιτροπής, όσο και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που επαναλαμβάνω αποτελείται από μέλη κοινοβουλευτικά, δεν είναι κυβερνήσεις των κρατών μελών».

«Η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη, όπως πράξαμε και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή. Δεν θα υποστηρίξει δηλαδή το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για λόγους πολιτικούς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, πρόσθεσε, μολονότι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που είχαν τεθεί σε σχέση με την ένταξη του Κοσόβου ως προϋπόθεση που ήταν η απόδοση περιουσίας σερβικού Μοναστηρίου πληρώθηκε, δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί κάποια από τα θεμελιώδη ζητήματα και κατ’ εξοχήν η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και κατά τούτο δεν έχει αλλάξει η ουσιώδης πολιτική μας.

«Η Ελλάδα παραμένει στην εξωτερική πολιτική αρχών» τόνισε και επεσήμανε πως δεν αλλάζουμε άποψη εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα επί τη βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις.

«Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική των αρχών. Εμείς ενθαρρύνουμε τη συζήτηση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Έχουν εξάλλου υπάρξει αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή στην Αχρίδα. Θέλουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται από τη βούληση των μερών να συνταχθούν με τα συμφωνημένα και με το διεθνές δίκαιο. Κατά τούτο, στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

 

Sam Tsemberis: Ο Ελληνοκαναδός «πρωτοπόρος της ανθρωπιάς» * Στη λίστα του TIME με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: