Το Ισραήλ δέχθηκε τη συμφωνία για απελευθέρωση μερικών ομήρων έναντι προσωρινής κατάπαυσης του πυρός: Θα αφεθούν ελεύθεροι και 150 Παλαιστίνιοι




Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της αποδοχής μιας συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση.

Το Ισραήλ από την πλευρά του θα αφήσει ελεύθερους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, ενημέρωσε η εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, το σχέδιο θα δει τη Χαμάς να απελευθερώσει 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας πενταήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, όλα τα τμήματα των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας –οι IDF, η Shin Bet και η Mossad– υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη συμφωνία.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η συμφωνία αφορά μόνο τους Ισραηλινούς που είναι ακόμη ζωντανοί, προσθέτοντας ότι η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει ξένους υπηκόους ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με αυτές τις χώρες.

Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ο ακροδεξιός υπουργός Ben-Gvir αντιτίθεται στη συμφωνία για τους ομήρους, και ο υπουργός Sa’ar δηλώνει αναποφάσιστος. Ο αρχηγός του Shas λέει ότι το υπερορθόδοξο κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Πηγές δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι περίπου 50 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται ως όμηροι θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με περίπου 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ σε πρώτη φάση.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι μάχες θα παύσουν για τέσσερις έως πέντε ημέρες για να επιτραπεί η ανταλλαγή ομήρων και η είσοδος περισσότερων φορτηγών καυσίμων στη Γάζα.

Οι οικογένειες των ομήρων ή άλλοι “ενδιαφερόμενοι” έχουν 24 ώρες για να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αντιταχθούν στη συμφωνία.

Στο στόχαστρο ρωσικών βομβαρδισμών το λιμάνι της Οδησσού: Eπίθεση με πυραύλους χωρίς θύματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: