Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης: Θα μετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τη Γάζα, ποια θέματα θα θέσει στο τραπέζι

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στο Κάιρο, για τη «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» (Cairo Summit for Peace) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το Παρίσι για να μετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ.

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί κράτη-μέλη της Ε.Ε., κράτη της περιοχής, μέλη της G20 με την εξαίρεση της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί -η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσουν το «παρών», – διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Σε αυτό ακριβώς αναφέρεται και στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Politico, ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες για την επιθετική, όπως τη χαρακτηρίζει, στρατιωτική απάντησή του κατά της Χαμάς.

Αναμένεται να τονίσει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να υπογραμμίσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας ως χώρας της περιοχής να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C130 μέσω της Αιγύπτου, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο.

Πριν από τη Σύνοδο, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Mohammad Ibrahim Shtayyeh, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Πηγή: ertnews

Επαινοι Μισέλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία για την ανθρωπιστική βοήθεια και το θαλάσσιο διάδρομο-Υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: