Στα σκαριά τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ: Φεύγουν τα γεφύρια, έρχονται πουλιά, ποτάμια και πολιτισμός

Photo by Goran Grudić via Pexels




Κουκουβάγιες εναντίον Δούναβη και Μότσαρτ κατά Πικάσο.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η ιδιόρρυθμη αναμέτρηση που θα λάβει χώρα την επόμενη διετία, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα έχει ήδη καταλήξει στη μικρή λίστα των παραστάσεων που θα κοσμούν την επόμενη γενιά χαρτονομισμάτων του ευρώ.

Και τα θέματα θα είναι δύο: «Πουλιά και ποτάμια» και «ευρωπαϊκός πολιτισμός».

Η επιλογή, έγινε με βάση δύο έρευνες κοινού.

  • Στην πρώτη από αυτή, έρευνα που ανατέθηκε από την ΕΚΤ στην εταιρεία Kantar, ανέδειξε τον «ευρωπαϊκό πολιτισμό» ως το πιο δημοφιλές θέμα.

Ελαβε την «έγκριση» του 21 τοις εκατό του δείγματος των περίπου 23.000 ατόμων.

  • Δεύτερη επιλογή των Ευρωπαίων ως προς τις παραστάσεις που θα υπάρχουν στα τραπεζογραμμάτια ήταν τα ποτάμια (με 18 τοις εκατό) και τα πουλιά (17%).

Εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συγχωνεύσει τα δύο θέματα, των πτηνών και των ποταμών, στην τελική λίστα.

«Θέλαμε να αντικατοπτρισθεί η προτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας όσο το δυνατόν ευρύτερα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι και τα δύο θέματα αναφέρονται «στη φύση και το περιβάλλον».

Σε μια ευρύτερη έρευνα που διεξήχθη στο Διαδίκτυο από την ΕΚΤ, και στην οποία συμμετείχαν 365.000 άτομα, τα «πουλιά» βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων των ερωτηθέντων (με ποσοστό 33%) πολύ πιο μπροστά από τον πολιτισμό (με 23 τοις εκατό) και τα ποτάμια (16%).

Ωστόσο, η ΕΚΤ κατανοεί ότι η έρευνά της μπορεί να μην είναι αμερόληπτη καθώς «δυνητικά η κοινή γνώμη μπορεί να επηρεαστεί από άρθρα των μέσων ενημέρωσης και αναρτήσεις.

Επιπλέον, πρόσθεσε, το δέιγμα είναι πιθανό να συγκροτείται από νεότερους ανθρώπους με γνώσεις τεχνολογίας, οι οποίοι αναμφισβήτητα δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον πληθυσμό της ευρωζώνης.

«Και τα δύο επιλεγμένα θέματα μοιράζονται ένα κοινό νήμα σύνδεσης Ευρώπης και Ευρωπαίων, και αυτό είναι σύμφωνο με τον στόχο μας να κάνουμε τα τραπεζογραμμάτια πιο σχετικά με ανθρώπους κάθε ηλικίας και υπόβαθρου», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ ανακοίνωσε ήδη από το 2012 τα σχέδια για νέα τραπεζογραμμάτια, αναζητώντας κάτι πιο αναγνωρίσιμο από την αφηρημένη σειρά γεφυρών και αψίδων που κοσμούν τα χαρτονομίσματα από την κυκλοφορία του ευρώ.

Η ΕΚΤ αρχικά συνέταξε έναν μακρύ κατάλογο επτά θεμάτων με τη βοήθεια μιας ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών. Τα πουλιά επελέγησαν για να συμβολίσουν την απουσία συνόρων και την ελευθερία κινήσεων στον πυρήνα της ΕΕ, ενώ τα ποτάμια υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν «την αμπώτιδα και την παλίρροια μιας δυναμικής, διαρκώς μεταβαλλόμενης ηπείρου».

Και πάλι όμως, το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Ετσι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πρόσθεσε στη λίστα «πολιτιστικά θέματα», με πρόσωπα ή έργα μεγάλων συνθετών, συγγραφέων και καλλιτεχνών της ηπείρου.

Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής: Μια συμβουλευτική ομάδα θα προτείνει τώρα τα μοτίβα για τα επιλεγμένα θέματα μέχρι το τέλος του 2024.

Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων τραπεζογραμματίων και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες έρευνες για τις τελικές επιλογές σχεδίασης.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για τον τελικό σχεδιασμό και την έκδοση των νέων τραπεζογραμματίων το 2026.

Με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: