Ο Ερντογάν, μέσω των εθνικιστών, στέλνει “διεθνή νηοπομπή” στo Ισραήλ (και στη Γάζα): Θα χρησιμοποιήσει ως σταθμό την κατεχόμενη Κύπρο, ακραία πρόκληση για τον Νετανιάχου

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, who is in Algeria for an official visit, was welcomed by President Abdelmadjid Tebboune of Algeria with an official ceremony at Houari Boumediene Airport. Photo via Turkish Presidency




Σχετικά με τη φερόμενη οργάνωση “διεθνούς νηοπομπής” που, σύμφωνα με τις αναφορές των τουρκικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη από την Αλικαρνασσό (Bodrum) με κατεύθυνση τη Γάζα και αναφερόμενη ενδιάμεση στάση στην κατεχόμενη Κύπρο, επισημαίνονται τα εξής:

Ως διοργανωτής εμφανίζεται ο Volkan Okçu. Ο λογαριασμός του στο Twitter έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Εμφανίζει πρώτη -σχετική με την προαναφερθείσα ‘πρωτοβουλία’- καταχώριση στις 17 Νοεμβρίου, αλλά αναφορές και νωρίτερα.

Πιο πρόσφατα ο Okçu καταγγέλλει στο Twitter (Χ) ότι έχει ‘στοχοποιηθεί’ από το Ισραήλ, έπειτα από σχετικό με την πρωτοβουλία της νηοπομπής δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Times of Israel.

Δηλώνει δε μη-αρχηγός της πρωτοβουλίας, για την οποία υπογραμμίζει επίσης ότι έχει καθαρά ατομικό χαρακτήρα (δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη ΜΚΟ) και ευρεία διεθνή συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων και “αντι-σιωνιστών Εβραίων”.

Ωστόσο, το εν λόγω δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας (για το οποίο καταγγέλλει ότι “τον στοχοποιεί”) αναπαράγει στην πραγματικότητα δηλώσεις του ίδιου του Okçu στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Turkiye (οι οποίες  αναπαράγονται σήμερα από τους ιστότοπους ροής όπως το Haber7, το TGRTHaber και άλλους).

Καταγράφονται βασικά σημεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας όπως αναπαράγονται από τις ιστοσελίδες ροής:

[…] Δράση αναλαμβάνεται στη Μεσόγειο κατά της απόπειρας γενοκτονίας εκ μέρους του Ισραήλ στη Γάζα. Χίλια σκάφη και 4.500 άνθρωποι από 40 διαφορετικές χώρες θα πλεύσουν στη Γάζα μέσω Τουρκίας για να πουν «στοπ» στην ισραηλινή σκληρότητα. Ο Volkan Okçu, εκπρόσωπος της δράσης στην Τουρκία δηλώνει: “Τους αποχαιρέτησα όλους. Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες”. […]

Μιλώντας στον Yılmaz Bilgen από την εφημερίδα Türkiye, ο Okçu έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για τη δράση και εξήγησε τους στόχους τους. Δηλώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προέρχεται από τη Ρωσία, με τους Ισπανούς στη δεύτερη θέση, ο Okçu είπε:

«Οι Ρώσοι έρχονται με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104 σκάφη. 12 ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί». [σ.σ. Σχετικά με την συμμετοχή Τούρκων, υπάρχουν ειδικές αναρτήσεις παρότρυνσης στον λογαριασμό Χ του Okçu]

Δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε διεθνή ύδατα χωρίς να δώσουν καμία αφορμή στο Ισραήλ και ακολουθώντας πλήρως τους κανόνες, ο Okçu είπε:

«Πρώτα θα σταματήσουμε στην Κύπρο και θα προμηθευτούμε τα απαραίτητα είδη. Μετά την Κύπρο, προορισμός μας θα είναι το λιμάνι Ashtot του Ισραήλ. Αυτό είναι μια αντίδραση και μια πράξη πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην απάνθρωπη σφαγή του Ισραήλ». [σ.σ. Χάρτης της φερόμενης πορείας που θα ακολουθήσει η νηοπομπή όπως αναρτήθηκε από τον Okçu και αναπαράγεται στα ΜΜΕ εμφανίζει σημείο στάσης στην κατεχόμενη βορειοδυτική Κύπρο]

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία ως οικογένειες, ο Okçu είπε:

«Μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι πολιτικοί, επιχειρηματίες, συγγραφείς, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί. Γνωρίζουμε τις σοβαρές δυσκολίες που μας περιμένουν. Ωστόσο, το σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επιχειρήσει μια δεύτερη τρέλα όπως εκείνη στο Mavi Marmara. Επειδή τα πλοία που θα συμμετέχουν φέρουν αμερικανικές, βρετανικές, λουξεμβουργιανές, ρωσικές, γερμανικές, πολωνικές, ισπανικές και πολλές άλλες σημαίες. Επίσης, δεν θα υπάρχει ούτε ένα μαχαίρι τσέπης στα πλοία». […]

Δηλώνοντας ότι υπολόγισαν όλα τα κόστη και τους κινδύνους που σχετίζονται με το ταξίδι, ο Okçu συνέχισε ως εξής:

«Χίλια σκάφη σε αυτήν την περιοχή είναι ένας πολύ σοβαρός αριθμός. Το Ισραήλ δεν μπορεί να μας εμποδίσει στα διεθνή ύδατα. Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Η πρώτη του κίνηση θα είναι να μας προειδοποιήσει μέσω ασυρμάτου. Μετά έχει δικαίωμα να ψάξει και να ρυμουλκήσει. Μπορεί να ψάξει για ναρκωτικά, όπλα κ.λπ.

Στα παλαιστινιακά χωρικά ύδατα, δεν έχει άλλη εξουσία από το να μας ρυμουλκήσει στα δικά του λιμάνια και να επιβάλει πρόστιμα. Θα πληρώσουν [σ.σ. οι ισραηλινές Αρχές] βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε τρέλα ενάντια σε έναν τόσο ολοκληρωμένο διεθνή στολίσκο ειρήνης.

Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι περισσότεροι φίλοι μας στην κοινότητα αυτή (των συμμετεχόντων) σκέφτονται όπως εγώ.» […]

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου, στην Πρωινή Ζώνη: Στη Μέση Ανατολή παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων, ελπίδες για την απελευθέρωση των ομήρων (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: