Μέσω ελληνικού εναερίου χώρου στα Σκόπια ο Λαβρόφ: Πώς δικαιολογεί η Αθήνα την χορήγηση άδειας στο αεροπλάνο της ρωσικής αποστολής μετά την άρνηση της Βουλγαρίας

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends the 30th OSCE Ministerial Meeting in Skopje, Republic of North Macedonia, 30 November 2023. EPA/GEORGI LICOVSKI




Μέσω ελληνικού εναερίου χώρου, και αφού προηγήθηκε πολύωρη «περιπλάνηση» στους αιθέρες, προσγειώθηκε τελικά στα Σκόπια το ρωσικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Σεργκέι Λαβρόφ, την Μαρία Ζαχάροβα και τα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής αποστολής προκειμένου να παραστούν στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ.

Υστερα από την άρνηση της Βουλγαρίας να επιτρέψει στο ρωσικό αεροσκάφος τη διέλευση από τον ελληνικό εναέριο χώρο, το αεροπλάνο να διαγράψει μεγαλύτερη πορεία, η οποία έγινε μέσω Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές παραχώρησαν τις απαραίτητες άδειες που αρνήθηκε η Βουλγαρία.

Ελληνας αξιωματούχος, τις δηλώσεις του οποίου δημοσιεύει το Reuters, ανέφερε ότι εξαιρέσεις από τις επιβληθείσες κυρώσεις δικαιολογούνται δεδομένου του σκοπού της Συνόδου του ΟΑΣΕ όπου συζητείται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αθήνα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προτού επιτρέψει την πτήση πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τα υπόλοιπα, όσον αφορά στις αντιδράσεις της Ρωσίας για τη βουλγαρική απαγόρευση είναι γνωστά:

Η Μόσχα κόσμησε με διάφορα επίθετα τη Βουλγαρία χρεώνοντάς της «κακότητα» και «βλακεία», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τη θέση της Βουλγαρίας «παράλογη και ηλίθια».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι ήταν η δική της παρουσία της στο αεροπλάνο ο λόγος που το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας αρνήθηκε την πρόσβασης στον εναέριο χώρο της.

Και κατέληκε στο Telegram γράφοντας τα εξής: «Η κακόβουλη ηλιθιότητα των ρωσόφοβων έφτασε στο σημείο που, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, οι επίσημες αρχές απαγόρευσαν όχι ένα αεροπλάνο, αλλά ένα άτομο σε αυτό».

Με πληροφορίες από Reuters

Ο Λαβρόφ έκανε κύκλους επί 5 ώρες για να φτάσει στα Σκόπια: Iντριγκες και μυστήριο με την πτήση του Ρώσου ΥΠΕΞ, αποχωρήσεις από τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: