Ο Λαβρόφ έκανε κύκλους επί 5 ώρες για να φτάσει στα Σκόπια: Iντριγκες και μυστήριο με την πτήση του Ρώσου ΥΠΕΞ, αποχωρήσεις από τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

FILE PHOTO: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov hosts a meeting about Gaza with foreign ministers from members of the Arab League and the Organisation of Islamic Cooperation, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Moscow, Russia, 21 November 2023. EPA, EVGENIA NOVOZHENINA




Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε σήμερα Πέμπτη στη Βόρεια Μακεδονία για να συμμετάσχει στην υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «παρά τις ίντριγκες των εχθρών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στη Βόρεια Μακεδονία για να συμμετάσχει στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ. Παρά τις ίντριγκες των εχθρών, βρισκόμαστε στα Σκόπια», έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram.

Η Βουλγαρία είχε αρχικά επιτρέψει στον Λαβρόφ – εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία—να περάσει από τον εναέριο χώρο της. Ωστόσο ανακάλεσε την άδεια καθώς στο αεροσκάφος βρισκόταν και η Ζαχάροβα, εις βάρος της οποίας έχουν επίσης επιβληθεί κυρώσεις.

«Η κακεντρεχής βλακεία των ρωσόφοβων είχε ως αποτέλεσμα οι αρχές να απαγορεύσουν για πρώτη φορά στην ιστορία όχι σε ένα αεροσκάφος να βρίσκεται στον αέρα, αλλά σε έναν άνθρωπο να βρίσκεται στο αεροσκάφος», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

«Στην επίσημη διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας αναφέρεται: το αεροσκάφος μπορεί να πετάξει πάνω από τη Βουλγαρία, αλλά η Μαρία Ζαχάροβα δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτό», κατήγγειλε η ίδια, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο».

Χθες, Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ήδη κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να εμποδίσει τη συμμετοχή του Σεργκέι Λαβρόφ στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, την οποία μποϊκοτάρουν η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής λόγω της παρουσίας του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Το 2022 η Πολωνία, που είχε διοργανώσει τη διάσκεψη του ΟΑΣΕ, είχε απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του Λαβρόφ.

Προσωρινή άδεια

Η πτήση Λαβρόφ προς τα Σκόπια αποτελεί μυστήριο καθώς δεν είναι γνωστό από ποιες χώρες πέρασε για να προσγειωθεί στη Βόρειο Μακεδονία.

Αρχικά δόθηκε άδεια προκειμένου το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ να διέλθει από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο και να φθάσει στα Σκόπια προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ (του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

«Η άδεια υπέρπτησης διπλωματικού χαρακτήρα έχει προσωρινή φύση (…) και σχετίζεται με τις εξαιρέσεις στο καθεστώς κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος του», εξηγείται στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το βουλγαρικό υπουργείο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι ο Λαβρόφ έφτασε στα Σκόπια την Τετάρτη μετά από μια κυκλική πτήση πέντε ωρών που απέφυγε τον εναέριο χώρο των χωρών που απαγόρευσαν τα ρωσικά αεροσκάφη.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ή εκπρόσωποι τους των 57 χωρών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν,παρά το γεγονός ότι η χώρα του δεν είναι μέλος του ΟΑΣΕ.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι κατανοεί την ανησυχία για τη συμμετοχή του Λαβρόφ στη συνάντηση στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, είπε ότι ήταν μια ευκαιρία για τον Λαβρόφ να ακούσει ευρεία καταδίκη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακύρωσαν τη συμμετοχή τους

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ακύρωσε τη συμμετοχή του στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, αρνούμενος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα παραστεί στη Σύνοδο. Αμέσως μετά το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί την προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ για το τρέχον έτος, Βόρεια Μακεδονία, για όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής για τον οργανισμό, όμως θεωρεί, ότι η παρουσία του Λαβρόφ θα βάθυνε ακόμη περισσότερο την κρίση στον ΟΑΣΕ.

«Η παρουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, για πρώτη φορά από την έναρξη της πλήρους ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα εμβαθύνει μόνο την κρίση εντός του ΟΑΣΕ την οποία προκάλεσε η Ρωσία» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής σε κοινή τους δήλωση σημειώνουν εξάλλου ότι αποφάσισαν να μην παραστούν στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, διότι με τον τρόπο αυτό «θα δινόταν άλλη μια ευκαιρία στη Ρωσία για προπαγάνδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα εξηγήσουμε απευθείας γιατί η Ρωσία είναι καταδικασμένη και απομονωμένη δηλώνει ο Μπορέλ για την παρουσία Λαβρόφ στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: