Καμία εκεχειρία έως ότου αφεθούν ελεύθεροι και οι 240 όμηροι διαμηνύει ο Νετανιάχου: Υπερπτήσεις έρευνας από άοπλα αμερικανικά αεροσκάφη στη Γάζα, απειλές Χεζμπολάχ μπροστά σε φανατισμένο πλήθος

Supporters follow the speech of Hezbollah leader Hassan Nasrallah shown on a screen in a southern suburb of Beirut, Lebanon. EPA/WAEL HAMZEH




Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάςέως ότου απελευθερωθούν οι τουλάχιστον 240 όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν και εξαπέλυσε την επίθεσή του.

«Το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή εκεχειρία που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

 

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μπέντζαμιν Νετανάχου, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ τη δυνατότητα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να αυξηθεί η διαμονή της βοήθειας.

Υπερπτήσεις από άοπλα αμερικανικά αεροσκάφη

Tο απόγευμα της Παρασκευής, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοπιούν πτήσεις πάνω από τη Γάζα, ώστε να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στον εντοπισμό και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «παρέχουν συμβουλές και βοήθεια στους Ισραηλινούς εταίρους» με αυτές τις πτήσεις που ξεκίνησαν «μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».

Λάδι στη φωτιά 

Την διαρκώς οξυμμένη κατάσταση επέτεινε ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου που προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου εξαρτάται από τη διακοπή της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, και πως υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα οι εχθροπραξίες στο μέτωπο του Λιβάνου να μετατραπούν σε “ευρύ πόλεμο”.

Ο Σαγέντ Χασάν Νασράλα, στην πρώτη ομιλία του αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, απείλησε επίσης τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας να εννοηθεί πως η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωσή του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

«Εσείς, οι Αμερικανοί, μπορείτε να σταματήσετε την επίθεση εναντίον της Γάζας επειδή είναι δική σας επίθεση. Όποιος θέλει να αποτρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο, και μιλάω στους Αμερικανούς, πρέπει να σταματήσει γρήγορα την επίθεση στη Γάζα», είπε ο Νασράλα.

“Εσείς, οι Αμερικανοί, ξέρετε πολύ καλά πως αν ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή, οι στόλοι σας δεν θα έχουν νόημα, ούτε ο πόλεμος από τον αέρα θα έχει οποιοδήποτε όφελος, και εκείνος που θα πληρώσει το τίμημα θα είναι… τα συμφέροντά σας, οι στρατιώτες σας και οι στόλοι σας”, είπε.

Αναφερόμενος στα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, είπε πως η Χεζμπολάχ δεν τα φοβάται. “Σας λέω με κάθε ειλικρίνεια, έχουμε προετοιμαστεί καλά για τους στόλους σας, με τους οποίους μας απειλείτε”, είπε.

Ο Νασράλα είπε πως η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τη δράση της μέρα με τη μέρα στο μέτωπο του Λιβάνου, αναγκάζοντας το Ισραήλ να διατηρεί δυνάμεις κοντά στα βόρεια σύνορά του αντί στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη νοτιοδυτικά.

Το πώς θα αναπτυχθεί το μέτωπο θα εξαρτηθεί από την πορεία των γεγονότων στη Γάζα, και τις ισραηλινές ενέργειες στον Λίβανο, είπε.

 

Αλλα σημεία από την εν είδει διαγγέλματος ομιλία του Νασράλα:

  • Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσε σεισμό στο Ισραήλ κ;αι άνοιξε μία νέα φάση στον πόλεμο με το Ισραήλ
  • Η απόφαση για την επίθεση ήταν 100% των Παλαιστινίων, οι ηγέτες της την κράτησαν κρυφή από όλους
  • Η μάχη αυτή είναι αντελώς παλαιστινιακή υπόθεση, δεν έχει σχέση με άλλο περιφερειακό θέμα
  • Η «πλημμύρα» της επίθεσης κατέδειξε τις αδυναμίες του Ισραήλ
  • Οι αποφάσεις της Χαμάς ήταν σωστές, δίκαιες και έγιναν στο σωστό χρόνο
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν οι μόνες που διέπραξαν σφαγές εις βάρος του ισραηλινού λαού.

Προειδοποιούν οι ΗΠΑ

“Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος παράγοντας, κρατικός ή μη, δεν πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στην ομιλία του επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Χασάν Νασράλα.

  • “Δεν θα υπεισέλθουμε σε έναν λεκτικό πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν ούτε την κλιμάκωση ούτε τη διεύρυνση της σύγκρουσης που η Χαμάς εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αυτός.

“Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο αιματηρό πόλεμο από εκείνον του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η σύγκρουση να επεκταθεί στον Λίβανο. Η καταστροφή που θα επακολουθούσε για τον Λίβανο και τον λαό του θα ήταν αδιανόητη, και μπορεί να αποφευχθεί”, δήλωσε.

 

Όχι άλλο αμερικανικό πολεμικό υλικό στον Ταγίπ Ερντογάν, εισηγείται ο περίφημος Ρούμπιν: “Δεν είναι μόνο τα F-16… Η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει κανένα όπλο των ΗΠΑ”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: