Ο Μπλίνκεν πιέζει το Ισραήλ: Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς

A handout photo made available by Israel’s Government Press Office (GPO) shows Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) and US Secretary of State Antony Blinken during a meeting in Tel Aviv, Israel, 03 November 2023. EPA/GPO/AMOS BEN GERSHOM HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τους αμάχους κατά τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, καθώς επέστρεψε για περισσότερες συνομιλίες με τους ηγέτες του Ισραήλ την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις του ωθούν για μια χερσαία επίθεση στην υπό τον έλεγχο της Χαμάς Λωρίδα.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στην περιοχή για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εξισορροπήσει την υποστήριξη στο Ισραήλ για τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς με τις προσπάθειες να μειωθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στους αμάχους.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα “να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά”.

“Την ίδια στιγμή ας καταστήσουμε απλώς σαφές ότι το πώς το κάνει αυτό το Ισραήλ έχει σημασία”, είπε. “Είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς, να γίνουν τα πάντα ώστε να προστατευθούν και να φθάσει βοήθεια σε εκείνους που τόσο απεγνωσμένα τη χρειάζονται, που δεν είναι με κανέναν τρόπο υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου”.

Ο Χέρτσογκ δήλωσε πως το Ισραήλ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ειδοποιεί τους κατοίκους για τα αεροπορικά πλήγματα, κρατώντας ένα από τα φέιγ βολάν που, όπως είπε, έριξε το Ισραήλ και έλεγε στους κατοίκους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα.

  • Οικογένειες ορισμένων από τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατιωτικό συγκρότημα κτιρίων στο Τελ Αβίβ όπου ο Μπλίνκεν συναντούσε τους ηγέτες του Ισραήλ. Ζήτησαν να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Η Ουάισνγκτον απέρριψε εκκλήσεις αραβικών και αρκετών άλλων χωρών για πλήρη κατάπαυση του πυρός, θέλει όμως περισσότερες προσωρινές και τοπικές παύσεις στις μάχες ώστε να φθάσει η βοήθεια μέσα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και οι όμηροι να βγουν από εκεί.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον Νετανιάχου για μία ώρα πριν από τη συνάντηση που είχαν από κοινού με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ που σχηματίστηκε μετά τις επιθέσεις.

Το Ισραήλ λέει πως η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και συνέλαβε περισσότερους από 240 ομήρους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, την πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε πως τουλάχιστον 9.061 άνθρωποι –πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά– έχουν σκοτωθεί αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του σ’ αυτό τον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε αντίποινα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ – MPE
Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής για τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: