Οι Βρετανίδες «το τσούζουν» κανονικά: 6 ποτά τη φορά πίνει το 26% -Σκληροί ανταγωνιστές οι Βρετανοί που φτάνουν στο 45%

Image by OurWhisky Foundation from Pixabay




Οι Βρετανίδες βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας για τις γυναίκες που καταναλώνουν υπερβολικό αλκοόλ, σύμφωνα με μια έκθεση.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συνέκρινε την κατανάλωση αλκοόλ σε 33 χώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρώτο στα παγκόσμια τσαρτ για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των γυναικών – που ορίζεται ως η κατανάλωση τουλάχιστον έξι ποτών σε μία μόνο συνεδρία – με το 26% να το κάνει αυτό τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ωστόσο, οι Βρετανοί άνδρες ήταν σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά, στο 45%.

Όταν συνδυάστηκαν και τα δύο φύλα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκε τρίτο στο σύνολο, από κοινού με το Λουξεμβούργο. για τα ποσοστά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ πίσω μόνο από τη Ρουμανία και τη Δανία.

Ο Δρ Richard Piper, διευθύνων σύμβουλος της Alcohol Change UK, δήλωσε: «Το αλκοόλ προκαλεί πάρα πολύ κακό εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά αυτό μπορεί απολύτως να αποφευχθεί.

«Υπάρχει τεράστια ανάγκη για την κυβέρνηση να εισαγάγει μέτρα που γνωρίζουμε ότι θα μειώσουν τις βλάβες από το αλκοόλ και θα σώσουν ζωές, όπως οι κατάλληλοι έλεγχοι στο μάρκετινγκ του αλκοόλ, η εισαγωγή ελάχιστης μοναδιαίας τιμολόγησης στην Αγγλία όπως έχουμε ήδη στη Σκωτία και την Ουαλία και σαφέστερη σήμανση του αλκοόλ. ”

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπίστωσε επίσης ότι οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πιο πιθανό να πουν ότι άτμιζαν σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά έχουν χαμηλότερα από το μέσο όρο ποσοστά καπνίσματος. Μόλις το 12,7% είναι σήμερα καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ 16%. Ωστόσο, σχεδόν ένας στους 20 ενήλικες (4,9%) δήλωσε ότι ατμίζει τακτικά, σε σύγκριση με μέσο όρο 3,2%.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά περισσότερα για την υγειονομική περίθαλψη από συγκρίσιμες χώρες, αλλά έχει λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια και διαγνωστικά εργαλεία και πληρώνει λιγότερο τις νοσοκόμες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά μεγαλύτερο από το μέσο ποσοστό του ΑΕΠ σε «πόρους του συστήματος υγείας» –περίπου το 11,3% του ΑΕΠ του για την υγεία το 2022.

Μόνο πέντε χώρες –οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Αυστρία– ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι ένας μεταξύ αυτών που δαπανούν περισσότερο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατατάσσεται ευνοϊκά σε ορισμένα μέτρα υγειονομικής περίθαλψης, προτείνει η έκθεση.

Σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν από τον ΟΟΣΑ, υπήρχαν κατά μέσο όρο 4,3 νοσοκομειακές κλίνες για κάθε 1.000 άτομα στον πληθυσμό το 2021.

Αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 2,4 κρεβάτια για κάθε 1.000 άτομα, με μόνο το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία, τη Χιλή και τη Σουηδία να αναφέρουν λιγότερα κρεβάτια.

Διαθέτει επίσης λιγότερους σαρωτές MRI, CT και PET σε σύγκριση με τις περισσότερες από τις άλλες χώρες που εξετάστηκαν στην έκθεση υγείας του ΟΟΣΑ .

Η έκθεση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, η αμοιβή των νοσηλευτών νοσοκομείων το 2021 ήταν 20% πάνω από τον μέσο μισθό όλων των εργαζομένων.

Αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Φινλανδία και τη Λετονία, οι νοσηλευτές έβγαζαν λιγότερα από τον μέσο εργαζόμενο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο καθηγητής Nicola Ranger, επικεφαλής νοσοκόμα στο Royal College of Nursing, είπε: «Το NHS ξοδεύει τα χρήματα αλλά όχι στα σωστά μέρη, όπως δισεκατομμύρια σε οργανισμούς αντί να αμείβει το μόνιμο προσωπικό».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δήλωσε: «Αυτή η έκθεση χρησιμοποιεί δεδομένα από το 2021 και έκτοτε έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο για να ενισχύσουμε τον αριθμό των κρεβατιών και τη διαγνωστική ικανότητα.

«Το NHS πέτυχε τον στόχο του να αναπτύξει 10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια πριν από τον χειμώνα και επίσης παραδίδει 5.000 ακόμη μόνιμες νοσοκομειακές κλίνες.

«Θα πετύχουμε επίσης τον στόχο μας να ανοίξουμε 160 κοινοτικά διαγνωστικά κέντρα ετησίως νωρίτερα, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κεντρικής επένδυσης σε μετρητά σε ικανότητα σάρωσης MRI και CT στην ιστορία του NHS.

«Πάνω από ένα εκατομμύριο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών, έχουν λάβει αύξηση μισθού 5% για το 2023-24 μαζί με δύο εφάπαξ πληρωμές, αυτό είναι πάνω από μια αύξηση μισθού αξίας 5,5% για τους νεοεισερχόμενους νοσηλευτές το 2022-23».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Στα 100 χρόνια από το «πραξικόπημα της μπυραρίας» οι ακροδεξιοί στη Γερμανία (και όχι μόνον σε αυτήν) ξανασηκώνουν κεφάλι, δυστυχώς πάντα μέσω της Βουλής [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: