Η Κύπρος είναι η… ασφάλεια της κατοχικής Τουρκίας: Το αφήγημα της Άγκυρας, η γεωπολιτική διάσταση και οι σχεδιασμοί του Ερντ που μπορούν να ανατραπούν…

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δεξίωση για το ψευδοκράτος των κατεχομένων και του Αττίλα. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος ως γνωστό διαδραματίζει ρόλο Νομάρχη,  έχει αναλάβει με εντολές Ερντογάν να προωθήσει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό στην Κύπρο. Ένα σχεδιασμό, που έχει να κάνει με την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους (Αμμόχωστο)  αλλά και στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται πως πολύ πριν αναλάβει τη θέση αυτή, όντας δικηγόρος, είχε ασχοληθεί με το άνοιγμα και τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Γι αυτό και στη συνέχεια διορίσθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο. Για να υλοποιήσει το σχέδιο «Αμμόχωστος» ενώ παράλληλα ελέγχει και την εφαρμογή του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας και ψευδοκράτους. Κοντολογίς, η  Άγκυρα πληρώνει και θέλει να ελέγχει.

Ο αρχηγός των εγκάθετων της Τουρκίας, λοιπόν, αναφέρθηκε  στη θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο από στρατηγικής και γεωγραφικής άποψης, λέγοντας ότι το νησί, το οποίο απέχει μόνο 70 χιλιόμετρα από την Τουρκία, έχει μεγάλη σημασία από πλευράς της ασφάλειας της Τουρκίας, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, του ελέγχου του εναέριου χώρου, των μεταφορών στις ανοικτές θάλασσες και του στρατηγικού αμυντικού βάθους. Έχει κάνει εν πολλοίς μια πλήρης περιγραφή για την γεωπολιτική σημασία του νησιού σε σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις.

  • Σε μια πρόταση, ο άνθρωπος του Ερντογάν, Μετίν Φεϊζίογλου, περιέγραψε το πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για την κατοχική δύναμη:  «Η ασφάλεια της ‘’τ.δ.β.κ’’. ξεκινά από την Τουρκία, η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινά από την Κύπρο».

Έσπευσε δε να αναφέρει πως «ορισμένοι κύκλοι εντός του τ/κυπριακού λαού, κατά κάποιο τρόπο δεν αποδέχονται αυτή την πραγματικότητα».  Ποιους εννοεί και τι κάνουν αυτοί που «τολμούν» να αμφισβητήσουν το επίσημο αφήγημα της κατοχικής δύναμης; Προφανώς η Άγκυρα γνωρίζει.

Οι πιο πάνω αναφορές Φεϊζίογλου τοποθετούν σε μια γεωπολιτική διάσταση τη σημασία της Κύπρου για την Τουρκία. Είναι και θέμα ασφάλειας αλλά και ζήτημα, το οποίο αφορά  την αξιοποίηση του εδάφους του νησιού για την προώθηση και υλοποίηση των επεκτατικών βλέψεων της κατοχικής πλευράς.

Μέσω Κύπρου θέλουν να καταστούν περιφερειακή δύναμη οι Τούρκοι. Γι αυτό άλλωστε και δεν συζητούν μια συμφωνία εκτός κι εάν γίνουν αποδεκτές όλες οι αξιώσεις τους.  Γι αυτό και ροκανίζουν τον χρόνο και κωλυσιεργούν συνεχώς.  Η Κύπρος είναι η… ασφάλεια τους! Είναι ο χώρος ορμητήριο τους.

Όταν αντιμετωπισθούν στον πυρήνα τους αυτοί οι σχεδιασμοί, θα μπορούν να ανατραπούν. Αυτό είναι και το στοίχημα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το «όραμα» του μικρού “Σουλτάνου” στάλθηκε στα κατεχόμενα διά αντιπροσώπου: Τα δυο κράτη του Ταγίπ και οι πρακτικές της επιβολής των “τετελεσμένων” στον κυπριακό λαό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: