Ομιλούν όλοι… Ομιλεί και ο Άντρος: Ο πρώην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, πήγε στα κατεχόμενα, μίλησε για το φιλοτουρκικό Σχέδιο Ανάν και άφησε αιχμές για τον Τάσσο Παπαδόπουλο

Ο πρώην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού (Κ) ομιλεί σε εκδήλωση στα κατεχόμενα για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Αριστερά του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν και η απόρριψη του από το 76% των Ελληνοκυπρίων συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφορά αλλά και τριβής εντός και ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Μία από τις πολλές πτυχές που απασχολούν τις δημόσιες συζητήσεις σε σχέση με εκείνη την περίοδο ήταν η στάση που τήρησε ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ), Τάσσος Παπαδόπουλος. Το ΑΚΕΛ, το οποίο τότε συμμετείχε στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, κατά καιρούς αφήνει αιχμές για το πως ο πρώην ΠτΔ συμπεριφέρθηκε κατά την περίοδο εκείνη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 επί του σχεδίου Ανάν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα διοργάνωσε συνέδριο με ομιλητές και από τις δύο κοινότητες. Ένας εκ των ομιλητών ήταν και ο τέως γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος έριξε κάποιες επετειακές αιχμές κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, κατά την ομιλία του ο Άντρος Κυπριανού επέλεξε, όπως ο ίδιος σημείωσε, να αναφερθεί επιγραμματικά προκειμένου να μην «αναξέσω πληγές κα να προκαλέσω τα συναισθήματα και στις δύο κοινότητες».

Σύμφωνα με τον τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ «ευθύνη για τις απαράδεκτες πρόνοιες στο Σχέδιο που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τους Ελληνοκύπριους είχαν οι αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας».

Ο Κυπριανού συνέχισε σημειώνοντας επίσης πως: «Δυστυχώς όμως ούτε ο Τάσσος Παπαδόπουλος έδειξε αποφασιστικότητα και επιμονή στη διαπραγμάτευση για να πετύχει ότι το δυνατό καλύτερο».

Ακολούθως επικαλέστηκε αναφορά του Δημήτρη Χριστόφια ότι προσπάθησε πιεστικά να πείσει τον Παπαδόπουλο να δώσει τις απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς: «Δυστυχώς δεν κατάφερε να τον πείσει με αποτέλεσμα να δώσει ένα ογκώδες έγγραφο που δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτό».

Υπενθυμίζοντας τέλος πως «ο Παπαδόπουλος στο διάγγελμά του, με δραματικό τόνο, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν».

Όσο δε για τη στάση του ΑΚΕΛ σημείωσε το αίτημα του κόμματος προς τον ΟΗΕ για αναβολή των δημοψηφισμάτων προκειμένου «να επέλθουν λίγες και ουσιώδεις αλλαγές στο Σχέδιο σε ότι αφορά τα θέματα της Ασφάλειας και βεβαιότητας εφαρμογής της συμφωνίας, να συμπληρωθούν τα κενά που υπήρχαν και να δοθεί χρόνος για να πείσουμε τους Ελληνοκύπριους να ψηφίσουν υπέρ του Σχεδίου».

Στα κατεχόμενα το κεφάλαιο σχέδιο Ανάν συνεχίζει να απασχολεί την πολιτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων η οποία το επικαλείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να απαιτήσει από τη διεθνή κοινότητα ικανοποίηση των αιτημάτων της.

Αξιοσημείωτο ότι η επίκληση της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους γίνεται από εκείνους τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς οι οποίοι θεωρούν ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μεταξύ αυτών και ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος σε μήνυμά του για την επέτειο του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν (πηγή; Κίπρις, ΓΤΠ) απηύθυνε έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις όπως εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκύπριους και να τερματίσουν την στάση των διακρίσεων υπέρ των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό.

Ο Τατάρ κάλεσε επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει τη φανατική και επικυριαρχική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της που αντιτίθεται στη λύση και να προσεγγίσει θετικά τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Σε συζήτηση στην λεγόμενη παράνομη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος για το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουρμάν και τον λεγόμενο παράνομο «υπουργό εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, με αφορμή αναφορά του πρώτου ότι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης είναι η ομοσπονδία.

Ο Έρχουρμαν δήλωσε στη συνέχεια ότι «ο ισχυρισμός ότι στην ομοσπονδία η κυριαρχία θα είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα αποκτήσουν καθεστώς μειονότητας, είναι ένας ισχυρισμός που τα δημοψηφίσματα έχουν διαψεύσει», όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να ερμηνεύονται τα δημοψηφίσματα με αυτό τον τρόπο.

Στην δική του τοποθέτηση ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι δεν εμπιστεύονται τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικρίνοντας το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά γίνεται δεχτή ως Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερτουγρούλογλου διερωτήθηκε: «Ενόσω το δικό μου καθεστώς δεν εξισώνεται με εκείνην, τι νόημα έχει η διαπραγμάτευση;».

Ο λεγόμενος παράνομος ψευτο-«υπουργός» του καθεστώτος υποστήριξε ότι η πιο βασική αδυναμία του Σχεδίου Ανάν ήταν πως δεν κατέστη πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, ότι η ΕΕ δεν τήρησε καμία υπόσχεση που έδωσε και ότι παίχτηκε ένα «σοβαρό παιχνίδι» στον τουρκοκυπριακό «λαό».

Αποκαλυπτήρια μνημείου από τον Πρόεδρο της Κύπρου: Για το δράμα των αιχμαλώτων, που έπιασαν οι Τούρκοι, το καλοκαίρι του 1974, μίλησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: