Η κοινή σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία και ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της Ολομέλεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Η πρόσφατη κοινή σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου στην Αθήνα είναι μια εξέλιξη που μπορεί να προσδώσει μεγάλα οφέλη στα δύο κράτη του Ελληνισμού. Προχθές έγινε το πρώτο βήμα. Υπολείπονται ωστόσο να γίνουν ακόμη πάρα πολλά.

Απαραίτητη προϋπόθεση ασφαλώς για την επιτυχία αυτών των συναντήσεων είναι Αθήνα και Λευκωσία να αποκτήσουν κοινό βηματισμό στο Κυπριακό. Κάτι που εκ των πραγμάτων αναιρείται από την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Διότι, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία και τουρκική κατοχή στην Κύπρο δεν πάνε ποτέ μαζί:

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την κατοχική Τουρκία, χωρίς καμιά συμφωνία στα μείζονα θέματα της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας και με το Κυπριακό ξανά στο «ράφι» είναι μια τρύπα στο νερό!

Η σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου στην Αθήνα έλαβε χώρα σε στιγμές κρίσιμες για την Μέση Ανατολή. Την ώρα που ο πόλεμος εξελίσσεται σε απόσταση αναπνοής από της δικές μας ακτές, η ημικατεχόμενη Κύπρος και φυσικά η Ελλάδα, αξιοποιώντας κατά πρώτον, την προσήλωση τους σε Αρχές και Αξίες και κατά δεύτερον τη γεωγραφική θέση τους, δηλώνουν παρούσες στη δύσκολη προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τις πρωτοβουλίες του, συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση αυτής της ανελέητης σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο για την Ειρήνη στο Κάιρο της Αιγύπτου στην οποία συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνδυασμό με τη αλλοπρόσαλλη στάση και την μη συμμετοχή Ερντογάν, δίνουν το δικαίωμα στη μικρή Κύπρο και την Ελλάδα να καθιερώνονται ως βασικοί παράγοντες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ελλάδα δηλώνει πρόθυμη για την παροχή κάθε ουσιαστικής και έμπρακτης στήριξης στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, μέσω της Μεγαλονήσου, για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με τελικό προορισμό τη Γάζα,  ως ένα πραγματικό σωσίβιο σωτηρίας και ανακούφισης των χιλιάδων αμάχων.

«Ως κράτος μέλος, θα θέλαμε να δούμε την Ένωση να συμμετέχει περισσότερο στην περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος της γειτονιάς της ΕΕ. Δεν βλέπουμε όμως ξεκάθαρη στρατηγική» δηλώνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο για πολλοστή φορά (με μόνη ίσως μικρή εξαίρεση τον πρόεδρο Μακρόν), άγεται και φέρεται χωρίς να έχει δική της ξεκάθαρη θέση και πολιτική. Αναδεικνύοντας και πάλιν την τεράστια αδυναμία της να χαράζει μόνη της τη δική της εξωτερική πολιτική.

Υστερόγραφο: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία προσέρχεται στον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης απολύτως προσχηματικά. Και ότι σύντομα τα πράγματα στα ελληνοτουρκικά θα επανέλθουν στο ίδιο παλιό μονότονο σκηνικό. Κι αυτή η εκδοχή είναι δυστυχώς και η πιο πιθανή. Απόδειξη ότι ο Ερντογάν δεν έχει αλλάξει καθόλου τη δική του ρητορική για την γαλάζια πατρίδα και τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό. Όσο για το Κυπριακό! Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα να λες…

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinο[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η  προκλητική δόλια ενέργεια (τουρκική προβοκάτσια βασικά) της Κοφίνου, τον Νοεμβρίου του 1967: Αντεθνική πράξη η απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: