Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Action24: Ο Μπλίνκεν στο σαράι του Ερντογάν… Γιατί διέψευσαν την αρχική πληροφορία; Γιατί οι Τούρκοι απέσυραν την αρχική διαρροή για την επίσκεψη; (video)

Ο ανταποκριτής του Action24 και του Omega Channel, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων, Εύη Φραγκάκη. Φωτογραφία via Action24




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε με δημόσια ανακοίνωση ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τελικά την Άγκυρα. Και οι πάντες εδώ στην Ουάσιγκτον αναρωτήθηκαν, γιατί και προς τι το θέατρο των προηγούμενων ημερών.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, την ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου. Ανέφερε σχετικά:

Γιατί διέψευσαν την αρχική πληροφορία; Γιατί οι Τούρκοι απέσυραν την αρχική διαρροή για την επίσκεψη; Γιατί δεν υπήρχε η επίσκεψη στην αρχική επίσημη ανακοίνωση;

Δεν δίνουν μία λογική εξήγηση γιά την αλλαγή του προγράμματος του Αμερικανού υπουργού, ο οποίος -όπως μετέδωσε προχθές το Action24- προσθέτει συχνά επισκέψεις όταν βρίσκεται σε αποστολές στο εξωτερικό. Και αυτό έπραξε και τώρα. Ακόμα, προβλέπεται ότι θα επιστρέψει και στην ευρύτερη περιοχή μετά την περιοδεία του στην Ασία, στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία.

Όμως, η επίσκεψη στην Τουρκία δεν γίνεται τυχαία Εύη.

Μιλήσαμε με διπλωματικές πηγές, υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι οποίες πιστεύουν ότι η επίσκεψη δεν έχει σχέση μόνο με την Γάζα. Έχει σχέση και με ένα άλλο μείζον θέμα που απασχολεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία κρατά όμηρο και τη Σουηδία, και την Αμερική και το ΝΑΤΟ στο θέμα αυτό. Και ειλικρινά θεωρώ ότι η τακτική των Δυτικών έναντι της Τουρκίας είναι εντελώς απαράδεκτη.

Δεν γίνεται να τους εκβιάζει ο Ερντογάν και αυτοί να τον χαϊδεύουν και ολόκληρος υπουργός Εξωτερικών να αναγκάζεται να πηγαίνει άρον-άρον στην Τουρκία και μάλιστα, θα έλεγα, με απολογητικό τρόπο.

Ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει δεκτός και από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Για λόγους που αφορούν την επίσκεψη του στην Ιαπωνία, ο κ. Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία για μερικές ώρες. Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες μας. Οπότε οι δύο συναντήσεις μπορεί να γίνουν μία -και με τον Ερντογάν και με τον Φιντάν.

Για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας, οι απόψεις διίστανται. Οι πηγές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την σκανδιβανική χώρα και τους Δυτικούς. Εννοούν ότι δεν περιμένουν να λυθεί αύριο το πρόβλημα της σουηδικής ένταξης. Εάν δεν λυθεί, τότε ο κ. Μπλίνκεν θα έχει κάνει τεράστιο λάθος με την επίσκεψη του στην Τουρκία.

Υπάρχουν και άλλες πηγές, που υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπλίνκεν έχει δεχθεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την πώληση των F-16, εάν η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας. Θα φανεί αύριο με την αναχώρηση του από την Άγκυρα εάν μπόρεσε να έπεισε τον Ερντογάν για να ξεπαγώσει την είσοδο της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπλίνκεν μπορεί να διαπράξει το μεγάλο λάθος. Να μετατρέψει τον Ερντογάν σε μεσάζοντα μεταξύ των ΗΠΑ και της Χαμάς, αποδεχόμενος στην ουσία ως συνομιλητή την τρομοκρατική οργάνωση.




  • Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa από την Ουάσιγκτον:

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθει σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Το δίκτυο CNN ανέφερε, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένει να μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις και να ενισχυθεί η «στρατηγική εστίαση στη χερσαία εκστρατεία».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος πιθανόν θα είναι να ‘καθαρίσει’ το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς. Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει «μείωση σε ό,τι έχουμε δει αναφορικά με μαζικά ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα».

  • Σύμφωνα με τα πρακτορεία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AFP από την Ουάσινγκτον:

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους ομολόγους του των αραβικών χωρών τρόπους για την χάραξη ενός καλύτερου μονοπατιού προς την λύση των δύο κρατών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κάνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούσαν οι αραβικές χώρες.




«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Μπλίνκεν σχετικά με τις προσπάθειες να σωθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων», είπε ο ίδιος ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι και είναι η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Action24: Το “όχι” του Νετανιάχου στον Μπλίνκεν, η χερσαία επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί, παραμένει η θέση του! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: