Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Action24: Το “όχι” του Νετανιάχου στον Μπλίνκεν, η χερσαία επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί, παραμένει η θέση του! (video)

Ο ανταποκριτής του Action24 και του Omega Channel, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία via Action24




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν εισέπραξε χθες την άρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ για την μερική κατάπαυση του πυρός, αν και το αμερικανικό αίτημα βασικά αφορούσε κάτι άλλο:

(Αφορούσε) το θέμα των παύσεων των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, στην περίπτωση απελευθέρωσης των ομήρων, που κρατούν παράνομα οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, την ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Action24. Ανέφερε σχετικά:

Ο Λευκός Οίκος, με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία αλλάζουν συνέχεια, δεν υποστηρίζει την εκεχειρία αυτή καθ’ αυτήν. Άρα στο θέμα αυτό συμφωνεί με την Ιερουσαλήμ από την αρχή. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ήθελε να δοθεί ευκαιρία στις δαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο κ. Μπλίνκεν έφτασε στο Τελ Αβίβ και αμέσως πήγε στο γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε στρατιωτικό συγκρότημα που χρησιμοποιούν αυτό το διάστημα οι ηγέτες της χώρας.

Ήταν δύσκολη η συνάντηση, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός νιώθει την αμερικανική πίεση για πιθανή εκεχειρία. Αυτό δεν συμφέρει στο Ισραήλ ούτε στον ίδιο, πιστεύει ο Νετανιάχου, ο οποίος προχωρεί με το αρχικό σχέδιο της χερσαίας επιχείρησης. Αυτό ήταν και το μήνυμα του στην Ουάσιγκτον μέσω του κ. Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός συνομίλησε με τον Νετανιάχου για μία ώρα και στη συνέχεια συμμετείχε στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ. Πρωτόγνωρα πράγματα. Ο κ. Μπλίνκεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του οργάνου που ασχολείται μόνο με τον πόλεμο, και το οποίο θα λάβει και τις αποφάσεις και για την επόμενη μέρα.

Ο Αμερικανός υπουργός πήγε στο Ισραήλ για δύο λόγους:

  • Πρώτον, να προσφέρει ξανά στήριξη στο Εβραϊκό Κράτος για να εκδικηθεί την επίθεση της Χαμάς, της 7ης Οκτωβρίου, και
  • Δεύτερον, που είναι και το πιο σημαντικό αυτής της αποστολής, η σωτηρία των ομήρων και η διασφάλιση της προστασίας των αμάχων της Γάζας και από τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται και όταν ξεκινήσει το τελικό στάδιο της μεγάλης χερσαίας επιχείρησης.

Πάντως, ο κ. Μπλίνκεν και βεβαίως η Ουάσιγκτον συνεχίζουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ “να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά”.

Και το σημειώνω επειδή ακούω, δεξιά και αριστερά, ότι ο Λευκός Οίκος θα εγκαταλείψει το Ισραήλ. Πως θα το κάνει αυτό όταν η προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της Αμερικής στην περιοχή περνά από το Ισραήλ…

Απ’ εκεί και πέρα, ο Λευκός Οίκος ενδιαφέρεται πολύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βασικά δεν θέλει να χάσει το επικοινωνιακό παιγνίδι λόγω των πραγματικών, βέβαια, εικόνων που φεύγουν από τη Γάζα σε 24ωρη βάση.

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ θα κάνει αυτόν τον πόλεμο, τον οποίο θεωρεί δεδομένο. Τι δήλωσε;

“Είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς, να γίνουν τα πάντα ώστε να προστατευθούν και να φθάσει βοήθεια σε εκείνους που τόσο απεγνωσμένα τη χρειάζονται, που δεν είναι με κανέναν τρόπο υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου”.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, που αποτελεί σύμμαχο της Αμερικής, υποστήριξε το δικαίωμα του Εβραϊκού Κράτους να εκδικηθεί τους θανάτους της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ, είπε, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ειδοποιεί τους κατοίκους για τα αεροπορικά πλήγματα,

Μάλιστα κρατούσε ένα από τα φέιγ βολάν που, όπως είπε, έριξε το Ισραήλ και έλεγε στους κατοίκους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα.

Μετά το Τελ Αβίβ ο κ. Μπλίνκεν θα αναχωρούσε για το Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ κυκλοφορούσαν πάλι φήμες για πιθανή επίσκεψη του στην Άγκυρα.

  • Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Χεζμπολάχ να μην «εκμεταλλευτεί» τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η αντίδραση ήταν βασικά για τη φράση του αρχηού της οργάνωσης ότι «όλες οι επιλογές» του ήταν ανοιχτές.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε σχετικά:

«Εμείς και οι εταίροι μας ήμασταν ξεκάθαροι: η Χεζμπολάχ και άλλοι παράγοντες —κρατικοί ή μη— δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση».

Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι αμερικανικά drones πετούν πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας αναζητώντας τους ομήρους που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

  • Σύμφωνα με τα πρακτορεία ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters από την Ουάσινγκτον:

“Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος παράγοντας, κρατικός ή μη, δεν πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στην ομιλία του επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Χασάν Νασράλα.

“Δεν θα υπεισέλθουμε σε έναν λεκτικό πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν ούτε την κλιμάκωση ούτε τη διεύρυνση της σύγκρουσης που η Χαμάς εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αυτός.

“Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο αιματηρό πόλεμο από εκείνον του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η σύγκρουση να επεκταθεί στον Λίβανο. Η καταστροφή που θα επακολουθούσε για τον Λίβανο και τον λαό του θα ήταν αδιανόητη, και μπορεί να αποφευχθεί”, δήλωσε.

Η ομιλία του Νασράλα αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έτσι θα μαθευόταν αν ο Νασράλα σύρει τον Λίβανο στον πόλεμο, που μαίνεται στη Γάζα. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ επενέβησαν κατά του Ισραήλ στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών από την επομένη του πολέμου με τη Χαμάς, αλλά χωρίς να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Κατά την ομιλία του, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ επιτέθηκε βίαια στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ.

“Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον στόλο σας, με τον οποίο μας απειλείτε”, δήλωσε.

Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι “εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα”, εκτιμώντας ότι το “Ισραήλ δεν είναι παρά ένα όργανο”.

Στο μέτωπο του Λιβάνου, ο Νασράλα δήλωσε ότι “μπήκαμε στη μάχη από τις 8 Οκτωβρίου”.

Εκτίμησε ότι “όλες οι επιλογές” είναι στο τραπέζι και ότι το ενδεχόμενο “ενός ολοκληρωτικού πολέμου” είναι “ρεαλιστικό”.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στην Πρωινή Ζώνη: Η Αμερική ζητά τελικές λύσεις – Οι διφορούμενες δηλώσεις Μπλίνκεν, οι φόβοι ευρύτερης ανάφλεξης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: