H Αθήνα απαντά στους προκλητικούς ισχυρισμούς του απαράδεκτου Σούνακ: Ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε, υπογραμμίζει στον φιλότουρκο Βρεττανό

FILE PHOΤΟ: Britain’s Prime Minister Rishi Sunak departs Downing Street in London, Britain, 29 November 2023. Sunak attends Prime Ministers Questions in Parliament every Wednesday. EPA/NEIL HALL




Aπάντηση στα όσα υποστήριξε μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτωνο Ρίσι Σούνακ έδωσαν κυβερνητικές πηγές με σαφή πάντως διάθεση να περιορίσουν την οξύτητα της της διαμάχης.

Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει».

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε αιχμές εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι ήταν «ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης (των δυο ηγετών) δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος».

«Αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις… Όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν» δήλωσε ο κ. Σούνακ επιμένοντας ουσιαστικά στο αφήγημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί δημοσίως θέμα επανένωσης των Γλυπτών.

Είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, σκληρή επίθεση του ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ στον Σούνακ, λέγοντας:

«Αφήστε το Μουσείο, είναι ο Πρωθυπουργός που έχει χάσει τα λογικά του (his marbles). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει». Είναι ο Πρωθυπουργός] μιας χώρας που είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος, μια από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να αξιοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον γελοιοποιήσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια πολιτική μικρότητα, κύριε Πρωθυπουργέ;», ανέφερε.

Η πλήρης απάντηση του κ. Σούνακ ήταν η εξής: «Ασφαλώς πάντοτε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφαλείας μας. Αλλά όταν ήταν ξεκάθαρο πως ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητήσουμε ουσιαστικά ζητήματα του μέλλοντος, αλλά αντίθετα να τραβήξει την προσοχή και να αναθερμανθούν θέματα του παρελθόντος, δεν ήταν αρμόζον… Αλλά επιπλέον όταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις είχαν γίνει επ’ αυτού του θέματος προς αυτή τη χώρα και μετά αθετηθήκαν, ίσως να μοιάζει ξένο σε εκείνον (τον Στάρμερ), αλλά η άποψή μου είναι πως όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις θα πρέπει να τις κρατούν».

Μενδώνη: Η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση

«Οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητούνται. Όμως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Κι είναι γνωστή η ελληνική θέση ότι, εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες». Τ

α παραπάνω ανέφερε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3, εκθέτοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς μετά την ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Λίνα Μενδώνη είπε ότι η δημοσιότητα βοηθάει σίγουρα την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και πως η “απρεπής συμπεριφορά” Σούνακ συνέβαλε σε αυτή τη δημοσιότητα. “Η Ελλάδα εντείνει τη διεκδίκησή της, εστιάζοντας στη βαρβαρότητα που έχουν υποστεί τα γλυπτά, όχι μόνο από τον Έλγιν αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσή τους: Όταν τη δεκαετία του 1930 καταστράφηκε η πατίνα στη διάρκεια καθαρισμού με βούρτσες. Όταν τη δεκαετία του 1960 υπέστησαν φθορές, καθώς καλύφθηκαν με αραιωμένο κερί γλυκόλης πολυαιθυλενίου. Όταν τις δεκαετία του 1970 μαθητές έπεσαν πάνω στα γλυπτά και αποσπάστηκε τμήμα της θραυσμένης οπλής αλόγου. Το πολιτικό μομέντουμ είναι αυτό που μπορεί να δώσει διέξοδο. ‘Αλλωστε σε λίγους μήνες η Βρετανία έχει εκλογές», επισήμανε.

Mε πληροφρορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κεραυνοί Στάρμερ κατά Σούνακ για τα Γλυπτά μέσα στη Βουλή με δηλητηριώδες λογοπαίγνιο: Έχει χάσει τα λογικά του! Επιμένει ο Σούνακ στα περί αθέτησης της συμφωνίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: