Έντονη κριτική και από τους FT: «Αχρείαστο ατόπημα» από τον Σούνακ, η Βρετανία θα έπρεπε να ασχολείται με το να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει

FILE PHOTO : Αποψη των Γλυπτών του Παρθενώνα όπως εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Έντονες αντιδράσεις εντός Βρετανίας συνεχίζει να προκαλεί η διπλωματική απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει την προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε άρθρο γνώμης που φέρει την υπογραφή «The FT View» και τίτλο «Britain’s pointless diplomatic faux pas with Greece» («Το άσκοπο διπλωματικό ατόπημα της Βρετανίας με την Ελλάδα»), η βρετανική εφημερίδα Financial Times χαρακτηρίζει «αρχείαστο ατόπημα» την απόφαση αυτή, σημειώνοντας με νόημα ότι «τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και του κόσμου».

«Η τύχη των γλυπτών ηλικίας 2.500 ετών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον Λόρδο Έλγιν και στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο εδώ και δύο αιώνες, αποτελεί εδώ και δεκαετίες παράγοντα τριβής στις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Δεν ήταν ρεαλιστικό να σκεφτεί κανείς ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για την επιστροφή τους» αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως «το No 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μπορεί να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε επίσης να συναντηθεί με τον Σερ Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ήθελε να γνωρίσει τον άνθρωπο που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Σούνακ μπορεί επίσης να ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τη στάση της κυβέρνησης -ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου – από τη στάση του Στάρμερ, για να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές με τους Εργατικούς στον «πολιτιστικό πόλεμο».

Ειδική αναφορά γίνεται από τους FT στο γεγονός ότι το διπλωματικό ατόπημα ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Σούνακ επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια κίνηση που είχε ως στόχο να δώσει μεγαλύτερο βάρος στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η αποξένωση του Μητσοτάκη δεν είχε και πολύ νόημα. Είναι ένας συνάδελφος κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί εκτεταμένη τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντ’ αυτού, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε», επισημαίνεται.

«Ο σνομπισμός του Σουνάκ θα υποδηλώσει σε άλλα έθνη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επανέλθη ακόμη στη σοβαρότητα στη διαχείριση των εξωτερικών του υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να ασχολείται με το να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει», καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Κινήσεις κατευνασμού από το Λονδίνο εν μέσω σαρωτικής αποδοκιμασίας και από την βρετανική κοινή γνώμη: Ο Κάμερον ζήτησε και είδε τον Γεραπετρίτη μετά την απρέπεια Σούνακ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: