Κινήσεις κατευνασμού από το Λονδίνο εν μέσω σαρωτικής αποδοκιμασίας και από την βρετανική κοινή γνώμη: Ο Κάμερον ζήτησε και είδε τον Γεραπετρίτη μετά την απρέπεια του Σούνακ

FILE PHOΤΟ: British Foreign Secretary David Cameron EPA/ANDY RAIN




Σε κατευναστικές κινήσεις φαίνεται να καταφεύγουν πλέον οι Βρετανοί μετά την απρέπεια Σούνακ, κίνηση η οποία συναντά την κατακραυγή και της κοινής γνώμης στη Βρετανία.

Οπως γνωστοποίησαν διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Άγγλο ομόλογό του, Nτέιβιντ Κάμερον.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Την ίδια στιγμή έρευνα κοινής γνώμης που δημοσιεύεται στον επίσημο ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης (Gov.uk) δείχνει ότι η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά σύμφωνη βρίσκει την βρετανική κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν η Ντάουνινγκ Στριτ έπραξε ορθά ή όχι με την ακύρωση της συνάντησης, μόνο το 11% των Βρετανών  συμφωνεί, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (66%) τη θεωρεί λανθασμένη

Καθαρή θέση από τους Times

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τάσσονται οι Times του Λονδίνου.

Το άρθρο τους δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική τους έκδοση χθες 27η Νοεμβρίου, σε χρόνο μεταγενέστερο της ακύρωσης της συνάντησης και αποτελεί και το σημερινό κύριο άρθρο της έντυπης έκδοσης.

Τιτλοφορείται «Η άποψη των Τimes για τα Ελγίνεια» και ο υπότιτλος σημειώνει: «Αυτοί οι ‘θεοί και ήρωες’ θα πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό τους περιβάλλον»

Το πλήρες κείμενο του άρθρο έχει ως εξής:

«Το να χωρίζεις τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση, όπως εύγλωττα το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της χώρας.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε το επιχείρημά του στον Σερ Κιρ Στάμερ, έναν πολιτικό που σχετίζεται περισσότερο με το έργο του Σίσυφου, ήλπιζε δε να στριμώξει τον Ρίσι Σούνακ σήμερα για την επιστροφή των Ελγινείων στην Αθήνα, ώσπου η συνάντησή τους ακυρώθηκε.

Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει συμβουλές από τον κλασικιστή Μπόρις Τζόνσον.

Βεβαίως [σσ: αν το έπραττε αυτό] ο κ. Σούνακ ίσως θα κατέληγε σύντομα να χάσει και τα δικά του λογικά.

Ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986, ο κ. Τζόνσον πρόσφερε στη Μελίνα Μερκούρη, την ηθοποιό που μετέπειτα έγινε υπουργός Πολιτισμού, μια πλατφόρμα για να ασκήσει πίεση για την επιστροφή της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Από τότε ως πέρυσι, είχε αλλάξει τροπάρι. «Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 ως πρόσφυγες από τον οθωμανικό κλίβανο», δήλωσε. «Επρόκειτο να τους λιώσουν για να φτιάξουν τσιμέντο».

Ο κ. Τζόνσον έχει γίνει υπέρμαχος της παραμονής των Γλυπτών τη Βρετανία. Το επιχείρημά του είναι ότι ο Λόρδος Έλγιν, ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν υπήρξε ένας ληστής της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Το δεύτερο επιχείρημά του είναι επίσης επίμονο: Αν παραδώσουμε τα μάρμαρα στην Ελλάδα, τι θα γίνει με τις θεωρητικές διεκδικήσεις από την Αίγυπτο και το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Τουρκία και τη Νιγηρίας Τι θα απέμενε από εκείνο το υπέροχο μουσείο στο Μπλούμσμπερι; Ως πρωθυπουργός, η Λιζ Τρας ακολούθησε αυτά τα επιχειρήματα.

Ομως ο κ. Σουνάκ δεν θα έπρεπε. Το θέμα δεν είναι ζήτημα ιδιοκτησίας αλλά αφορά το πού μπορεί κανείς να αντιληφθεί καλύτερα τα μάρμαρα, αυτά της Αθήνας και αυτά του Βρετανικού Μουσείου.

Ανήκουν μαζί ως καλλιτεχνικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τα υπόλοιπα αρχαία κειμήλια εκτίθενται σήμερα υπέροχα στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπερσύγχρονο και κατασκευασμένο για το σκοπό αυτό.

Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρά του. Θα παραμείνουν ιδιοκτησία όλου του κόσμου».

Η Αθήνα διαψεύδει τους απίθανους ισχυρισμούς της Ντάουνινγκ Στριτ «περί αθέτησης συμφωνίας» να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: