Δύσκολος χειμώνας προδιαγράφεται για τον Ουκρανικό στρατό: Οπισθοχωρεί η ΕΕ στη δέσμευση για 1 εκατ. οβίδες -Δεν θα προλάβουμε λέει ο Γερμανός ΥΠΑΜ

German Defense Minister Boris Pistorius at the start of a European Defence ministers council meeting in Brussels, Belgium, 14 November 2023. EPA/OLIVIER HOSLET




H EE δεν θα καταφέρει να παραδώσει ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού και πυραύλους στην Ουκρανία ως τον Μάρτιο του 2024, όπως είχε δεσμευθεί, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

«Είναι ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι ο στόχος του ενός εκατομμυρίου δεν θα επιτευχθεί», σημείωσε ο Πιστόριους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 27 χωρών της ΕΕ.

Οι δηλώσεις αυτές του Γερμανού υπουργού αποτελούν την πρώτη δημόσια παραδοχή από υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος, αν και διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκφράζουν ιδιωτικά εδώ και μήνες τις επιφυλάξεις τους.

«Δεν υποσχέθηκα 1 εκατομμύριο πυρομαχικά και το έκανα σκοπίμως. Το σωστό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι αν το ένα εκατομμύριο ήταν ποτέ ένας ρεαλιστικός στόχος», σημείωσε ο Πιστόριους.

«Υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν: ‘Πρέπει να προσέχετε, το ένα εκατομμύριο μπορεί να το πει εύκολα κανείς, τα χρήματα είναι διαθέσιμα, αλλά πρέπει να υπάρχει και η παραγωγή’. Αυτές οι φωνές αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο, δυστυχώς», συνέχισε.

Η ΕΕ έχει προσφέρει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία περίπου 300.000 οβίδες πυροβολικού και πυραύλους από τα αποθέματά της, σύμφωνα με το πρώτο σκέλος του σχεδίου της για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Περίπου το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής εξάγεται προς περίπου 30 χώρες εκτός της Ουκρανίας, αποκάλυψε ο Μπορέλ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στρέψουμε την παραγωγή προς την προτεραιότητά μας που είναι η Ουκρανία, αυτό θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή», εξήγησε ο ίδιος.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τώρα η ΕΕ επικεντρώνεται στο δεύτερο σκέλος του σχεδίου της: την παραγγελία νέων οβίδων μέσω μιας κοινής πρωτοβουλίας των χωρών μελών.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, η ικανότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής αυξήθηκε κατά «σχεδόν 20 με 30%» από τον Φεβρουάριο. Και κατά συνέπεια ο ίδιος εκτίμησε ότι θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της να παράξει ένα εκατομμύριο πυρομαχικά ως την άνοιξη.

Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάνο Πέβκουρ δήλωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει 280 εκατ. ευρώ για την παροχή οβίδων 155 χιλιοστών στην Ουκρανία. Όμως υπογράμμισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τρία εκατομμύρια οβίδες και πυραύλους κάθε έτος, την ώρα που η ΕΕ παράγει αυτή τη στιγμή 600.000 με 700.000 και ίσως ένα εκατομμύριο του χρόνου.

Η ΕΕ έχει ήδη προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 27 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Τον Ιούλιο ο Μπορέλ είχε προτείνει ένα ταμείο 20 δισεκ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή όπλων στην Ουκρανια, όμως πολλές χώρες μέλη εμφανίστηκαν διστακτικές να δεσμευθούν σε αυτό το ποσό.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα παρουσιάσει πριν από το τέλος του έτους αναθεωρημένο σχέδιο με τους ευρωπαϊκούς στόχος αναφορικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία, πριν από τη σύνοδο κορυφής των 27 στα μέσα Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από AFP Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΜ
Ελλάδα Αθήνα 

Ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης: Η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για τους μετανάστες φαίνεται ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: