Cyprus Confidential: Aνοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες μεγαλύτερες αποκαλύψεις για την ανάμειξη της Κύπρου σε υποθέσεις διαφθοράς

Η κοινοπραξία των δημοσιογράφων ICIJ έκανε τις αποκαλύψεις για την Κύπρο. Φωτογραφία via ICIJ site




Πολιτειακοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των αποκαλύψεων της διεθνούς κοινοπραξίας δημοσιογράφων για τον ρόλο που είχαν κυπριακές οντότητες στη διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Φάνης Μακρίδης.

Μέχρι στιγμής από τη δημοσιογραφική έρευνα 3,6 εκατομμυρίων αρχείων δεν αποκαλύφθηκε έκδηλη παρανομία σε σχέση με επιβληθείσες κυρώσεις από πάροχο υπηρεσιών εντός Κύπρου.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι ένα γραφείο έχει εξυπηρετήσει κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο μετά την επιβολή περιορισμών σε βάρος του για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αναδεικνύονται κάποιες πρακτικές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση περιουσίας πολυεκατομμυριούχων που πιθανόν να ενέχουν παρανομίες, αλλά για την ώρα δεν προέκυψε παραβίαση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά διεθνή περιοριστικά μέτρα.

Όπως είναι καλά γνωστό, η Κύπρος έχει υποχρέωση υιοθέτησης κυρώσεων μόνο σε περίπτωση που αυτές επιβληθούν από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικοί και άλλοι κύκλοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την εκτίμηση πως αν και είναι σοβαρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, εντούτοις οι αποκαλύψεις των προηγούμενων δύο ημερών δεν απεικονίζουν την όλη εικόνα της δημοσιογραφικής δουλειάς που έγινε. Θεωρούν ότι έπονται δημοσιεύματα για έκδηλες παρανομίες.

Οι πιο πάνω εκτιμήσεις που δείχνουν να κερδίζουν έδαφος εδράζονται σε γεγονότα όπως τα ακόλουθα:

> Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και παρά το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις δεν προκάλεσαν συγκλονισμό στέλνει σε κάθε ευκαιρία το μήνυμα ότι όχι μόνο λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν τα όσα αναδεικνύονται, αλλά και ότι λαμβάνονται μέτρα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθετούνται οι επαφές που έγιναν μεταξύ Προεδρικού και Αστυνομίας με στόχο την άμεση διερεύνηση των όσων προκύπτουν, αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για ενιαία εποπτική Αρχή. Πιθανολογείται ότι από πλευράς Προεδρικού τηρείται η πιο πάνω στάση και λόγω βεβαιότητας για αποκαλύψεις που θα συγκλονίσουν.

> Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στη διεθνή έρευνα έχουν ήδη επικοινωνήσει με αξιωματούχους και άλλους ιδιώτες για τα θέματα που διερεύνησαν και αναμένεται να αναδείξουν. Με άλλα λόγια, κάποιοι γνωρίζουν ήδη τι θα περιλαμβάνουν ρεπορτάζ των οποίων η δημοσιοποίηση επίκειται.

> Τα 3,6 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν στην κοινοπραξία διερευνητικών δημοσιογράφων είναι από συγκεκριμένες εταιρείες και αφορούν μια μακρά περίοδο (αρχές δεκαετίας του ’90 μέχρι Απρίλιο 2022) και άρα εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν περισσότερα απ’ όσα μέχρι στιγμής είδαν το φως.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα δεδομένα όλοι –μεταξύ τους και νομομαθείς- συμφωνούν ότι από τις αποκαλύψεις των δύο προηγούμενων 24ωρων δεν προκύπτει εξόφθαλμη παράκαμψη των κυρώσεων, αλλά ενδεχομένως κάποιες ανορθόδοξες πρακτικές που έχουν να κάνουν με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εποπτική Αρχή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσιάζεται αποφασισμένος για δημιουργία ενιαίας εποπτικής Αρχής για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχε με τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ).

Παρ’ όλο που σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από τα διαμειφθέντα στο Προεδρικό μεταξύ των δύο πλευρών εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις από τους εκπρόσωπους του δικηγορικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, έκανε λόγο για δημιουργία Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία.

Εξήγησε ότι ήδη ετοιμάζεται νομοσχέδιο από το Υπουργείο Οικονομικών που προβλέπει τα της σύστασης του Εποπτικού Μηχανισμού. Στο όργανο αυτό θα συμμετάσχουν η Κεντρική Τράπεζα, δικηγόροι και λογιστές γι’ αυτό και θα ζητηθούν οι απόψεις τους.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι ο ΠΔΣ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτό το θέμα. Κάτι το οποίο προκύπτει και από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΠΔΣ, Μιχάλης Βορκάς, μετά το τέλος της συνάντησης.

«Πρέπει να πω ακόμα ότι ως εποπτική Αρχή του νομικού κόσμου τονίσαμε στον έντιμο κ. Πρόεδρο την πάγια θέση μας ότι πρέπει η εποπτεία να παραμείνει στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο χωρίς να σημαίνει ότι δεν είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε διαβούλευση και συζήτηση για καλυτέρευση αυτής της κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά.

«Κατηγορητήρια»

Στις ίδιες δηλώσεις, ο κ. Βορκάς παραδέχθηκε ότι προκύπτουν εκ πρώτης όψεως ζητήματα με κάποια δικηγορικά γραφεία: «Να ξέρετε ότι οι έλεγχοι γίνονται καθημερινά.

Ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εκσυγχρονιστεί, έχουμε προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό και οι έλεγχοι γίνονται επί τακτής βάσεως.

Ναι, υπάρχουν και υποθέσεις οι οποίες είναι έτοιμες να προωθηθούν για μελέτη από το συμβούλιο για να καταλήξουμε αν τελικά θα προωθήσουμε οποιαδήποτε κατηγορητήρια ή όχι εναντίον κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων, οι οποίες δυστυχώς υπάρχουν, προσβάλλουν και τη φήμη της πατρίδας μας αλλά και του δικηγορικού κόσμου τον οποίο καθηκόντως οφείλουμε να προστατεύσουμε».

Δεν προστέθηκε νέο κομμάτι στο παζλ των αποκαλύψεων

Μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν υπήρξε κάποια νέα αποκάλυψη από το δίκτυο διερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ που διηύθυνε την μεγάλη αυτή έρευνα.

Μέχρι στιγμής η υπόθεση που απασχόλησε περισσότερο τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης παραμένει αυτή του μεγιστάνα Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος την ημέρα που επιβλήθηκαν κυρώσεις σε βάρος του μετέφερε ποσό επενδυτικού κεφαλαίου 1,4 δισ. δολαρίων σε άλλο πρόσωπο.

Η εν λόγω μεταφορά έγινε με τη συνδρομή του κυπριακού τμήματος της PwC, ωστόσο, δεν τεκμηριώθηκε ότι υπήρξε παρανομία.

Η δε ποινική έρευνα για την υπόθεση δεν αφορά τον εν λόγω οίκο, σύμφωνα και με δηλώσεις που έκανε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου, Γιώργος Παντελή.

Οι άλλες υποθέσεις που αναδείχθηκαν έχουν να κάνουν με τους Ταλ Ντίλιαν (τρόπος που ενεργούσαν οι εταιρείες του που συνδέθηκαν με κυβερνοπαρακολουθήσεις), τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς (ίσως παραβιάστηκαν ποδοσφαιρικοί κανονισμοί κατά μυστική μεταφορά κονδυλίων, όταν ήταν αφεντικό της Τσέλσι), τον Πετρ Άβεν (μετέφερε 5 εκατ. την ημέρα που του επιβλήθηκαν κυρώσεις – δεν τεκμηριώνεται παρανομία) και τον Μπάσαρ αλ Άσαντ (φέρεται να χρησιμοποίησε ένα μεσάζον από την Κύπρο σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας).

Εξάλλου, σε χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) τονίζεται ότι πέραν από τους ελέγχους που γίνονται εξετάζει πλέον και τις ενδεχόμενες παραβάσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα («Cyprus Confidential»), στο βαθμό που αυτές αφορούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, αναφέρει στην ανακοίνωση της πως, ως αποτέλεσμα των στοχευμένων εποπτικών δράσεων της, από τα τέλη του 2018 μέχρι σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα τερμάτισαν επιχειρηματικές σχέσεις με συνολικά 42.728 εταιρείες-κέλυφος και έκλεισαν 125.782 τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από το 2015, ως αποτέλεσμα των εποπτικών της ελέγχων για σκοπούς πρόληψης της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η ΚΤΚ επέβαλε ποινές προστίμου σε 13 περιπτώσεις.

Σε χθεσινή γραπτή τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, σημειώνεται ότι «σήμερα προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να διεξαχθεί συλλογικά, πέρα από μικροπολιτικές, μια καθολική και επισταμένη προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας».

Εξηγεί ότι «αναφέρομαι σε ένα πανευρωπαϊκό και διεθνές πλάνο διαφώτισης, μέσα από το οποίο θα προβάλλονται όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την αυστηροποίηση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών, για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και την εφαρμογή των κυρώσεων», ενώ προσθέτει πως «αυτός ο αγώνας δράσης πρέπει να αναληφθεί από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και το Invest Cyprus».

Ενημερώνει ακόμη ότι «το θέμα έχει ήδη τεθεί και στη σύσκεψη αρχηγών», ενώ καταλήγει σημειώνοντας:

«Εξυπακούεται βέβαια ότι όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος κι εκεί και όπου προκύπτουν ποινικές ευθύνες να οδηγηθούν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώπιον της δικαιοσύνης».

ΠΗΓΗ: philenews.com

«Δεν φοβάμαι τις συνομιλίες» διαμηνύει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ρίχνει στον Τατάρ την ευθύνη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: