«Δεν φοβάμαι τις συνομιλίες» διαμηνύει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ρίχνει στον Τατάρ την ευθύνη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων

O Πρόεδρος Nίκος Χριστοδουλίδης. Πηγή: ΓΤΠ ΡΙΟ




Την μπάλα στον Ερσίν Τατάρ ρίχνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος δεν φοβάται τις συνομιλίες παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά επιμένει να απορρίπτει την έναρξη των συνομιλιών εάν προηγουμένως δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι που έχει θέσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δηλώνει έτοιμος να εργαστεί με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, όποτε αυτός διοριστεί.

Ο Ερσίν Τατάρ βρίσκεται στο Λονδίνο για να γιορτάσει την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε χθες για το θέμα διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΟΗΕ κι αν αυτή τη φορά το άτομο που θα προταθεί θα γίνει αποδεκτό από την τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ήδη η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει μια προσωπικότητα, την οποία η ε/κ πλευρά είχε αποδεχθεί

Είπε πως αναμένουν την εισήγηση του ΓΓ που όπως ο ίδιος του ανέφερε θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με την προσωπικότητα που θα διορίσει ο ΓΓ, ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.

Εμείς δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες. Ξέρουμε πολύ καλά τί επιδιώκουμε μέσα από τις συνομιλίες και ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας», πρόσθεσε.

Πλήρης αδιαφορία

Ο Ερσίν Τατάρ δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για ό,τι έχει να κάνει με την επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που φάνηκε μέσα από τις ομιλίες του κατά τους εορτασμούς της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ευθύς μετά τα πανηγύρια στα κατεχόμενα αναχώρησε για το Λονδίνο προκειμένου να λάβει μέρος στους εορτασμούς για την 40η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και να πραγματοποιήσει επαφές στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ (πηγή ΓΤΠ) ο Ε. Τατάρ θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει η «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στο Λονδίνο και στον χορό του Συμβουλίου τ/κ Συνδέσμων στην αγγλική πρωτεύουσα.

Θα πραγματοποιήσει επίσης επαφές και συναντήσεις στο Κοινοβούλιο.

Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ότι πάντοτε θεωρεί σημαντικό να βρίσκεται στο πλευρό των «πολιτών της τδβκ» – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – που μένουν στην Βρετανία.

Στο μεταξύ, μιλώντας στα εγκαίνια του «μουσείου τ/κ Ιστορίας, Πολιτισμού και Εθνικού Αγώνα», το οποίο ανεγέρθηκε υπό την αιγίδα της «προεδρίας» και με τη συμβολή του Δήμου της Άγκυρας Etimesgut, ο Ερσίν Τατάρ επέκρινε όσους θέλουν ομοσπονδία στη βάση μηδέν στρατευμάτων, μηδέν εγγυήσεων και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Δεν θέλω κάτι τέτοιο. Αύριο το πρωί θα γράψουν πολλά, ας γράψουν… Δεν θα εγκαταλείψουμε την αποτελεσματική εγγυητική παρουσία της Τουρκίας και την αποτρεπτική παρουσία του τουρκικού στρατού».

«Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να απομονώσουν την τδβκ. Όσο κι αν προσπαθούν, οι πόρτες δεν τελειώνουν, θα ανοίξουμε νέες πόρτες και θα τις αναπτύξουμε», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ μιλώντας στην ίδια τελετή.

Δείχνοντας τη συλλογή θυρών στο μουσείο, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Σιμπέλ Τατάρ, συζύγου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε:

«Οι πόρτες σε αυτό το μουσείο αποτελούν καλό παράδειγμα για όσους προσπαθούν να κλείσουν τις πόρτες».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία τέτοιων μουσείων, ο κ. Γιλμάζ ανέφερε ότι «η μαγιά της ιστορίας είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει αυτή τη μνήμη στο μέλλον».

Επισημαίνοντας τη σημασία της παρουσίασης της ιστορίας των Τουρκοκυπρίων από την οθωμανική περίοδο μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 και την ίδρυση του ψευδοκράτους, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι το μουσείο αφενός θα ενημερώνει τους διεθνείς επισκέπτες για τον «δίκαιο αγώνα» του τουρκοκυπριακού «λαού» και αφετέρου θα υπενθυμίσει στα παιδιά και τους νέους κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιους αγώνες δημιουργήθηκε η «πατρίδα».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προκαλεί την Αθήνα και τη Λευκωσία: Ποτέ, ισχυρίζεται ο Γκιουλέρ, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα “εθνικά μας συμφέροντα” στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: