Το σχέδιο Πούτιν για να υπονομεύσει παγκοσμίως τη Δημοκρατία: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μιλούν για τεράστιο δίκτυο της FSB που ασχολείται μόνο με τις εκλογές των άλλων…

FILE PHOTO: Tα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (Federal Security Service of Russia – FSB) της Ρωσίας στην Μόσχα. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Η Ρωσία χρησιμοποιεί το κατασκοπευτικό της δίκτυο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στις εκλογές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έχει κοινοποιηθεί σε περίπου 100 χώρες.

«Η Ρωσία επικεντρώνεται στη διεξαγωγή επιχειρήσεων για την υποβάθμιση της εμπιστοσύνης του κοινού στην εκλογική ακεραιότητα», ανέφερε η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, επικαλούμενη ευρήματα της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι ανώτεροι ρωσικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Κρεμλίνου, βλέπουν αξία σε αυτό το είδος επιχείρησης επιρροής και το θεωρούν αποτελεσματικό».

Η αξιολόγηση, η οποία στάλθηκε με τηλεγράφημα στις πρεσβείες περίπου 100 χωρών στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας σχετικά με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία συμμετείχε σε μια «συντονισμένη προσπάθεια» μεταξύ 2020 και 2022 για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού σε τουλάχιστον 11 εκλογές σε εννέα δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον 17 δημοκρατίες στοχοποιήθηκαν μέσω «λιγότερο έντονων» μεθόδων που περιλαμβάνουν ρωσικά μηνύματα και δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις εγχώριες αφηγήσεις σχετικά με την εκλογική ακεραιότητα, πρόσθεσε.

Χωρίς να κατονομάζει τις χώρες που στοχεύουν, η έκθεση ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράστηκε μαζί τους πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τόσο «κρυφούς όσο και φανερούς μηχανισμούς» για να επηρεάσει τις εκλογές.

Αυτό περιλαμβάνει δίκτυα επιρροής που διαχειρίζεται η υπηρεσία ασφαλείας της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), η οποία προσπάθησε κρυφά να εκφοβίσει τους εργαζομένους της εκστρατείας σε μια απροσδιόριστη ευρωπαϊκή χώρα στις εκλογές του 2020, ανέφερε.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ενίσχυσαν «ψευδείς ισχυρισμούς για νοθεία στην ψηφοφορία» σε πολλαπλές εκλογές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική το 2020 και το 2021, πρόσθεσε.

Η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε επίσης πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και «ιστοσελίδες μεσολάβησης» για να αμφισβητήσει την ακεραιότητα των εκλογών σε μια χώρα της Νότιας Αμερικής πέρυσι, αναφέρει η έκθεση.

«Για τη Ρωσία, τα οφέλη από αυτές τις επιχειρήσεις είναι δύο: να σπείρουν την αστάθεια στις δημοκρατικές κοινωνίες και να απεικονίσουν τις δημοκρατικές εκλογές ως δυσλειτουργικές και τις κυβερνήσεις που προκύπτουν ως παράνομες», αναφέρει η έκθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη «δική τους ευαλωτότητα σε αυτή την απειλή», ανέφερε η έκθεση, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ρώσοι παράγοντες προσπάθησαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις εκλογές του 2020 που κέρδισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια ενημέρωση μέσων ενημέρωσης, ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία ενθαρρύνθηκε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εκλογικής επιρροής μετά την αντιληπτή επιτυχία της στη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές του 2020 και την πανδημία Covid-19.

«Η Ρωσία εκμεταλλεύεται αυτό που αντιλαμβάνεται ως μια σχετικά φθηνή επιτυχία το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες για να το πάρει ευρύτερα, παγκοσμίως», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Βλέπουμε σίγουρα τις εκλογές στις ΗΠΑ ως καταλύτη».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην έκθεση από τη ρωσική κυβέρνηση.

Πηγή The Guardian

«Πιο επείγουσα από ποτέ η ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο»: O πόλεμος στη Γάζα δημιουργεί φόβους στην ΕΕ για άνοιγμα νέων μετώπων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: