Το κομβικό «στρατηγείο» της Σούδας, η συγκέντρωση πληθώρας στρατιωτικών τμημάτων και το «κέντρο επιχειρήσεων» της Ελευσίνας που φιλοξενεί τους γιατρούς μάχης

Στιγμιότυπο από την διμερή άσκηση “Κλεμμένος Κέρβερος” κατά την οποία αμερικανικά C-130j φιλοξενούνταν, όπως τώρα, στην 112 Πτέρυγα μάχης της Ελευσίνας. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η Σούδα παραδοσιακά ήταν σημείο αναφοράς για τους Αμερικανούς, τόσο για το ναυτικό, όσο και για την αεροπορία. Αλλά το διάστημα αυτό, εκείνο που παρατηρείται είναι και η συγκέντρωση στρατιωτικών τμημάτων, προσωπικοί φόρτοι, υλικά εκστρατείας και πολλά άλλα, τα οποία ανά πάσα στιγμή με μια εντολή θα μετακινηθούν προς οποιοδήποτε σημείο της Μ. Ανατολής.

Τμήματα που το καθένα έχει ξεχωριστή εξειδίκευση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Αμερικανοί που είχαν πολεμικές εμπειρίες από μέτωπα, τις προηγούμενες δεκαετίες στη Μ. Ανατολή, βρίσκονται στην βάση της Σούδας αναμένοντας περαιτέρω εντολές, μετά από εκείνη που έλαβαν για επείγουσα μεταστάθμευση κοντά στη Μεσόγειο.

Η μετακίνηση δυνάμεων που έχει γίνει στην βάση της Σούδας δεν είναι η πρώτη, ο όγκος της όμως μαρτυρά πολλά για την ανησυχία που υπάρχει. Πολλές φορές κατά το παρελθόν οι Αμερικανοί, που έχουν επενδύσει σημαντικά κονδύλια για την βάση της δυτικής Κρήτης, έκαναν χρήση της Σούδας με τη συγκέντρωση δυνάμεων εκεί και τη μετακίνησή τους είτε με αεροπορικά, είτε με πλωτά μέσα προς το πεδίο των επιχειρήσεων.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι κυρίως τα τελευταία 24ωρα η 115 Πτέρυγα Μάχης αποτελεί μια «non stop» αεροπορική βάση, όπου μεταφορικά αεροσκάφη αποβιβάζουν στρατιωτικά τμήματα και αμέσως απογειώνονται ξανά.
Combat Medic στην Ελευσίνα

Λίγη ώρα πριν από τις 20:30 το απόγευμα της Κυριακής ενεργοποιήθηκε και η 112 Πτέρυγα Μάχης, όπου τροχοδρόμησε στον διάδρομο της βάσης, το πρώτο από τα C-130J που αναμένονται να φιλοξενηθούν στην Ελευσίνα.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Hellasjournal ομιλούν, ότι πέραν του αεροπορικού προσωπικού, στην Ελευσίνα θα βρεθούν όλοι εκείνοι οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε εκκενώσεις μέσα από red zone.

Ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη, combat medic προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές μάχης, είναι αυτοί που θα παραμείνουν εντός Αττικής, αναμένοντας την εντολή να σπεύσουν, εφόσον χρειαστεί, ώστε να βοηθήσουν Αμερικανούς πολίτες που παραμένουν αυτή τη στιγμή όμηροι της τρομοκρατικής Χαμάς.

Και τις ώρες αυτές που δεν σταματούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες στην βόρειο Γάζα από τον Ισραηλινό στρατό, όσοι εστιάζουν στις λεπτές ισορροπίες, αντιλαμβάνονται πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν μια σειρά από μέτρα ώστε να υποστηρίξουν τόσο το Τελ Αβίβ, όσο και τα συμφέροντά τους σ’ αυτή την εύφλεκτη περιοχή.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η δήλωση του υπουργού άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόϊντ Όστιν στο δίκτυο ABC, ο οποίος σημείωσε ότι η Αμερική δεν θα διστάσει να δράσει στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε οργάνωσης ή χώρας που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση.

Ο κος. Όστιν δεν ονόμασε κάποια οργάνωση ή χώρα, όπως έκανε το Τελ Αβίβ που δείχνει το Ιράν ως υπεύθυνο για την ενεργοποίηση της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου.

Σημαντική λεπτομέρεια στο πολεμικό παζλ που σχηματίζεται στη Μ. Ανατολή είναι ότι η δήλωση του Αμερικανού υπουργού ήρθε, ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι πρόκειται να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μετά την κλιμάκωση που παρατηρείται τόσο από την Τεχεράνη, όσο και σε άλλες χώρες που έχουν δυνάμεις οι Αμερικανοί.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: