Το Ισραήλ απέναντι σε μια ασύμμετρη απειλή: Ο ρόλος της Αεροπορίας, η χερσαία επίθεση και τα όπλα που φτάνουν 30 μέτρα κάτω από το έδαφος

Οι τεχνικοί της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εργάζονται πυρετωδώς καθ’ όλη τη διάρκεια των 24ωρων μετά την 7η Οκτωβρίου καθώς δεν σταματούν να προετοιμάζουν και εφοδιάζουν τα μαχητικά αεροσκάφη, F-15, F-16 αλλά και F-35 που διακρίνεται στο βάθος του υποστέγου, με βόμβες ικανές να καταστρέψουν ακόμη και υπόγειες σήραγγες σε βάθος 30 μέτρων. Πηγή εικόνας: Twitter Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Τα όσα έχουν μεταφέρει κατά διαστήματα επιτελείς από το Ισραήλ, σε συναντήσεις με Έλληνες αξιωματικούς είναι χαρακτηριστικά για τα όσα συμβαίνουν από την 7η Οκτωβρίου στην Λωρίδα της Γάζας.

Μια από τις εμβληματικές ομιλίες Ισραηλινού Αρχηγού ήταν εκείνη του 2019, στο συνέδριο αεροπορικής ισχύος, που είχε διοργανώσει η πολεμική αεροπορία στην Σχολή Ικάρων και που η Hellas Journal είχε εξασφαλίσει και παρουσιάσει αρκετά από τα στοιχεία της. Ωστόσο δεν είναι λίγα αυτά που το συγκεκριμένο διάστημα έρχονται ξανά στο φως, όσο βρισκόμαστε εν αναμονή του επόμενου βήματος του Ισραήλ που είναι η χερσαία επίθεση στα εδάφη της Γάζας.

Ορισμένα σημεία μάλιστα «φωτίζουν» πτυχές του τρόπου δράσης της ισχυρής πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, αλλά και της γενικότερης κουλτούρας που έχει το Τελ Αβίβ απέναντι σε αυτόν που θεωρεί «εχθρό του».

«Η Αεροπορία παίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των πολιτικών στόχων του Ισραήλ, με τρεις βασικούς να είναι η προστασία των συνόρων, η αντιμετώπιση της Ιρανική απειλής καθώς και οι δραστηριότητες ενάντια στην τρομοκρατία, διότι χρησιμοποιήσαμε την Πολεμική Αεροπορία στο Ισραήλ για να δράσουμε εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν το κράτος.», είχε πει μεταξύ άλλων, που θ’ αναφερθούν πιο κάτω, ο τότε Α/ΓΕΑ του Ισραήλ General Amikam Noknin.

 

Σήραγγες στα 30 μέτρα κάτω από το έδαφος

Μέσα από τα όσα ανέπτυξε πριν από 4,5 χρόνια ο Στρατηγός Nokmin, αντιλαμβανόμαστε σήμερα τον τρόπο με τον οποίο σφυροκοπά η ισραηλινή πολεμική αεροπορία τις εχθρικές θέσεις, ακόμη κι αν αυτές βρίσκονται δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος. Τα ειδικά όπλα «χειρουργικής» ακρίβειας, όπως οι βόμβες με τις συλλογές Spice, που πρόσφατα ενέκρινε και το ΚΥΣΕΑ να προμηθευτεί η πολεμική μας αεροπορία, αλλά και ο υπερηχητικός πύραυλος Rampage συμπεριλαμβάνονται στην γκάμα των όπλων στρατηγικής κρούσης.

 

«Οι τρομοκρατικές ομάδες προσπαθούν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από σήραγγες. Αυτή είναι μια σήραγγα, μια πραγματική σήραγγα, 25 μέτρα κάτω από το έδαφος, οπότε υπάρχουν δύο επιλογές – να κάνουμε μια επίγεια στρατιωτική επιχείρηση, να καταλάβουμε μια εχθρική περιοχή, να σκάψουμε στη σήραγγα και να την εξουδετερώσουμε ή, υπάρχει η δεύτερη επιλογή, να δώσουμε στην Πολεμική Αεροπορία την αποστολή. Έχουμε αναπτύξει μια μοναδική τεχνολογία για να εντοπίζουμε αυτές τις σήραγγες και να διεισδύουμε σε αυτές από τον αέρα, έτσι, η κυβέρνηση μπορεί να δρα στο εχθρικό έδαφος χωρίς να διεξάγει μια εκτεταμένη επιχείρηση ενάντια στον εχθρό. Εδώ, αυτή είναι η σήραγγα και αυτό είναι το αεροπορικό χτύπημα. Έτσι, μπορείτε να δείτε ότι με 4 ή 6 F-16, καταστρέψαμε τη σήραγγα και επιτύχαμε τον κυβερνητικό στόχο.»

 

 

Το βλέμμα πάντα στραμμένο στο Ιράν…

Το Ισραήλ στην περίπτωση που οι πληροφορίες του, οι μυστικές υπηρεσίες και οι «πηγές» του πέραν των συνόρων χτυπήσουν κόκκινο συναγερμό, δεν διστάζει να προβεί σε προληπτικό χτύπημα ώστε να μην έχει τ’ αποτελέσματα της 7ης Οκτωβρίου. Τα παραπάνω απ’ ότι έχει φανεί δεν λειτούργησαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

 

«{…} Οι ιρανικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, για την ισραηλινή κυβέρνηση, αποτελούν βασική προτεραιότητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία ιρανική επιρροή κοντά στο Ισραήλ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις Ιρανικές δυνατότητες, είτε αυτές είναι αεροπορικές, ναυτικές, πυραυλικές, η αεράμυνας και ενεργούμε ενάντια σε όλες αυτές τις απειλές {…} αποφασίσαμε να ενεργήσουμε, να επιτεθούμε σε αυτό το ιρανικό όχημα επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ιρανικές δραστηριότητες, ακόμη και αν αυτές είναι 250 χιλιόμετρα μακριά. Δεν επιτεθήκαμε στη αεροπορική βάση της χώρας που εντοπίστηκε ο στόχος, αλλά μόνο στο όχημα και τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήσαμε πολλές παρόμοιες δραστηριότητες και θα ήθελα να σας επισημάνω τον αριθμό των πυραύλων που εκτόξευσε η εχθρική αεράμυνα εναντίον της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Ακούστε τον αριθμό – περισσότερους από 400 πυραύλους. Δεν υπάρχει περιοχή σε όλο τον κόσμο που κάποιος εκτόξευσε τόσους πυραύλους προς οποιαδήποτε άλλη Πολεμική Αεροπορία.» , είπε ο Ισραηλινός Αρχηγός και συμπλήρωσε ότι η ισραηλινή διπλωματία ξεκαθαρίζει πως κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Αν συμβεί είναι μονόδρομος η παρέμβαση.

Ο Σιδηρούς Θόλος

Η αντιμετώπιση των ρουκετών από την Χαμάς ήταν πάντα ένα πρόβλημα, που αντιμετώπισαν οι Ισραηλινοί από το 2011, με την χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος IRON DOME. Από τότε ως σήμερα οι τρομοκράτες της Χαμάς κατέγραφαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας IRON DOME, πόσα λεπτά της ώρας απαιτούνται για την επαναεξυπηρέτησή του, ώστε να χτυπήσουν με πολλαπλάσιο αριθμό ρουκετών με στόχο να «τρυπήσουν» την προηγμένη αεράμυνα. Στο αεροπορικό συνέδριο του 2019 είχε γίνει ιδιαίτερη αναφορά για το IRON DOME.

«Υπερασπιζόμαστε τον πληθυσμό μας με τρία στρώματα συστημάτων αεράμυνας και αυτό που μπορείτε να δείτε εδώ σε αυτό το σύντομο βίντεο, είναι εκτόξευση ρουκέτας και στη συνέχεια η αναχαίτισή της από το Iron Dome. Οι επιθέσεις με ρουκέτες και η αντιμετώπισή τους δεν είναι απλά μια θεωρία, δεν είναι κάτι που απλώς  μπορεί να συμβεί, συμβαίνει ήδη στο Ισραήλ και με την αεράμυνά μας μπορούμε να δώσουμε στη κυβέρνηση χρόνο, ένα διάστημα, για να διαχειριστεί τη στρατηγική του Ισραήλ και ο πληθυσμός με αυτόν τον τρόπο δεν κινδυνεύει στις πόλεις.»

Οι αξιωματικοί από το σύμμαχο και ισχυρό κράτος, τα όσα καταθέτουν ως συμπεράσματα για την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ισραήλ, προέρχονται από πολεμικές εμπειρίες στην προσπάθεια του Τελ Αβίβ να παραμείνει όρθιο, σε μια περιοχή που για τους Ισραηλινούς πολλές φορές γίνεται εχθρική.

Μέσα από αυτά τα συμπεράσματα, ένα εκ των βασικότερων αποτελεί πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι το μακρύ δόρυ του Ισραήλ το οποίο παραμένει διαρκώς παρατεταμένο έναντι όλων όσοι το εχθρεύονται.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Tο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford στην «καυτή» Μεσόγειο: Ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό *Οι προετοιμασίες του Ισραήλ απέναντι στις υπόγειες δυνάμεις της Χαμάς

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: