Tο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford στην «καυτή» Μεσόγειο: Ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό *Οι προετοιμασίες του Ισραήλ απέναντι στις υπόγειες δυνάμεις της Χαμάς

Tο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (CVN 78) είναι ένα εκ των μεγαλυτέρων του αμερικανικού στόλου. Και τις ώρες αυτές πλέει στα καυτά και ταραγμένα νερά της Μεσογείου μαζί με την ομάδα κρούσης, αποτελούμενη από αντιτορπιλικά και ένα καταδρομικό. Πηγή εικόνας: Official Twitter account of the aircraft carrier USS Gerald R. Ford (CVN 78).




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Το Τελ Αβίβ δείχνει ότι στο πεδίο δεν πρόκειται να βιαστεί. Συνεχίζει το αεροπορικό σφυροκόπημα με όλη την γκάμα των προηγμένων όπλων που διαθέτει για κάθε αποστολή κρούσης στο έδαφος.

Βρίσκεται άλλωστε εν αναμονή της άφιξης της ναυτικής αρμάδας των ΗΠΑ, που σπεύδει στην θαλάσσια περιοχή.

Και η Συμμαχία όμως, ενεργοποιεί τις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου «SNMG 2», στις οποίες σαφώς και μετέχει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό με την φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, ΨΑΡΑ.

 

Πρόκειται για την δεύτερη ΜΕΚΟ που θα πλεύσει σε κοντινή απόσταση από το θέατρο επιχειρήσεων. Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ είναι εκείνη που είχε ενταχθεί λίγες ημέρες πριν, στη δύναμη της UNIFIL η οποία αφορά τον Λίβανο και είναι οργανωμένη από τα Ηνωμένα Έθνη.

Διευκρινίζεται ότι η ανάπτυξη της SNMG-2 νοτίως της Κύπρου και η συμμετοχή της ΦΓ ΨΑΡΑ σε αυτή είναι προγραμματισμένη εδώ και μήνες και σύμφωνα με επίσημες πηγές, από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη της SNMG-2 δεν έχει ζητηθεί να παράσχει ασφάλεια στο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford.

Βεβαίως τα πλοία του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στη Μεσόγειο και με τα συστήματά τους μπορούν να συλλέγουν τις απαραίτητες για τη Συμμαχία πληροφορίες.

 

Επίσης, όπως όλα δείχνουν οι Δυτικές δυνάμεις πρόκειται το αμέσως επόμενο διάστημα να διαδραματίσουν τον δικό τους καταλυτικό ρόλο στην όλη εξέλιξη αυτού του πολέμου στη Μ. Ανατολή, το φυτίλι του οποίου άναψε η τρομοκρατική Χαμάς.

Και όπως γράψαμε στην αρχή το Ισραήλ δεν δείχνει σημάδια βιασύνης, οργανώνει όσο το δυνατό καλύτερα την γραμμή άμυνας του, αλλά και εκείνα τα μηχανοκίνητα τμήματα που θα επιφορτιστούν με την χερσαία επίθεση.

Η κουλτούρα του πολίτη- οπλίτη

Το Ισραήλ συγκεντρώνει τους εφέδρους του που έχουν ξεπεράσει ως τώρα τις 360.000, αναπτύσσει τεθωρακισμένα και χερσαίες δυνάμεις σε χώρους διασποράς. Και δεν σταματά να «καθαρίζει» το εσωτερικό του πεδίο, καθώς εκεί από την 7η Οκτωβρίου ή και νωρίτερα, είχαν παρεισφρήσει, όπως φάνηκε, θύλακοι της τρομοκρατικής Χαμάς που χτύπησαν στην πλάτη των δυνάμεων ασφαλείας.

Η κινητοποίηση των ισραηλινών δυνάμεων σε κάτι περισσότερο από 48 ώρες από την έναρξη των εχθροπραξιών, δείχνει και την κουλτούρα του λαού, ο οποίος γνωρίζει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, από το επιβιώσει ανάμεσα σε χώρες που επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο και που ο θρησκευτικός φανατισμός οδηγεί ακόμη και σε πράξεις αυτοθυσίας (Σαχίντ= μάρτυρες) όπως πολλές φορές έχει γίνει στο παρελθόν.

Και όπως φαίνεται τα «πιόνια» στην στρατηγικής σημασίας σκακιέρα για το Ισραήλ τοποθετούνται το ένα μετά το άλλο στην θέση που θέλει το επιτελείο στο Τελ Αβίβ. Οι χερσαίοι σχηματισμοί μάχης συγκεντρώνονται, τόσο στο νότιο Ισραήλ, όσο και στον βορρά, στα σύνορα με τον Λίβανο. Εκεί ειδικά η Χεσμπολάχ έχει δείξει με σαφήνεια τις προθέσεις που έχει να ξεκινήσει πόλεμος και στο βόρειο κομμάτι, με το Ισραήλ να απαντά τόσο με εξουδετέρωση θέσεων της Χεσμπολάχ, όσο και με στοχευμένα πυρά πυροβολικού.

 

Μπορεί των παραπάνω να προηγήθηκε ένας σημαντικός αιφνιδιασμός και το πλήγμα να μην ήταν μόνο στο γόητρο του Τελ Αβίβ, όμως η οργάνωση του κράτους, όπως υποστηρίζουν στρατιωτικές πηγές που παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, ξεπέρασε όλα τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσης.

Στα συμπεράσματα κρίσεων, εκείνο το οποίο έχει επισημανθεί με γνώμονα την εμπειρία, είναι ότι οι πρώτες ώρες που ξεσπά η κρίση επικρατεί το χάος, το οποίο έχει μια ακολουθία περίπου πέντε ημερών.

Στην περίπτωση του Ισραήλ η κρατική και στρατιωτική οργάνωση έχει διαψεύσει τα παραπάνω. Βεβαίως υπήρξε ένα ιδιαίτερα ισχυρό και εντυπωσιακό χτύπημα της Χαμάς, το οποίο συμπαρασύρει όλη την Παλαιστίνη στο μάτι του κυκλώνα. Η άμεση ανάκαμψη είχε ως συνέπεια την πλήρη ετοιμότητα των δυνάμεων του Ισραήλ οι οποίες περιμένουν το κεντρικό πράσινο φως ώστε να εκκινήσει η χερσαία επίθεση.

Και ίσως πιο χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι οι εικόνες της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας η οποία επιστράτευσε μεταφορικά αεροσκάφη για να μετακινήσει Ισραηλινούς του εξωτερικού, που δήλωσαν οικειοθελώς πως επιθυμούν να επιστρατευτούν.

 

Η υπόγεια οργάνωση της Χαμάς

Την ίδια ώρα πάντως, παρά το αεροπορικό σφυροκόπημα των ισραηλινών, οι τρομοκράτες της Χαμάς δείχνουν αντανακλαστικά και απαντούν με την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

 

Το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει να κάνει με την οργάνωση των φανατισμένων Μουσουλμάνων που διαθέτει υπόγειες στοές, κέντρα επιχειρήσεων δεκάδες μέτρα κάτω από την γη, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από υπερσύγχρονα συντονιστικά κέντρα. Μάλιστα σύμφωνα με τα Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Χαμάς έχει καλέσει τον κόσμο του Ισλάμ σε επιστράτευση για να ταχθεί στο πλευρό της.

 

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Τι γνώριζε και τι όχι το Ισραήλ για την τρομοκρατική επίθεση: Το αναβαθμισμένο φονικό οπλοστάσιο της Χαμάς, ο ανορθόδοξος πόλεμος και γιατί απέτυχε ο Σιδηρούς Θόλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: