Τα υπερσύγχρονα συστήματα του «ΚΙΜΩΝΑ» και η συγκίνηση του ναυάρχου που εισηγήθηκε την απόκτηση της φρεγάτας: Οι Γάλλοι παρουσιάζουν το σύστημα παρεμβολών της Belh@rra

Η χαρακτηριστική ανάστροφη πλώρη της πρώτης ψηφιακής φρεγάτας ΚΙΜΩΝ που το 2025 θα διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Πηγή: HELLAS JOURNAL




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//ΗΕΛΛΑΣ JOURNAL

Το σύστημα παρεμβολών (ECM της φρεγάτας Belh@rra), μέρος της σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου, πρόκειται να παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο ναυτικό επιτελείο.

Το συγκεκριμένο κομμάτι από τα συνολικά τρία που διαθέτει μια ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, έως τώρα έλειπε από την FDI.

Οι Γάλλοι συνεχίζοντας την παράδοση στην έρευνα και την ανάπτυξη της εγχώριας τεχνολογίας, εργάστηκαν πάνω στο σύστημα αυτό και δηλώνουν ότι βρίσκονται στις τελικές δοκιμές. Και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα καθυστερήσει η παρουσίαση του συστήματος, τόσο στους επιτελείς του ναυτικού κλιμακίου στο Λοριάντ, όσο και στο ναυτικό επιτελείο που θα καταγράψει την όποια πιθανή παρατήρηση.

  • Έγκυρες πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι αυτή η ανάπτυξη έγινε ώστε το ECM να είναι απολύτως συμβατό με το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire που «βλέπει» σε περίπου 300 χλμ και παρακολουθεί ταυτόχρονα 800 στόχους, εγκλωβίζοντας τους πλέον επικίνδυνους για την φρεγάτα.

Και για να υπάρξει τόσο λεπτομερή ανάπτυξη, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, το πιο πιθανό είναι ότι το νέο ECM δεν θ’ απευθύνεται μόνο στα προγράμματα ναυπήγησης FDI για το ελληνικό και γαλλικό πολεμικό ναυτικό, αλλά θα ενισχύσει την σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου και των φρεγατών τύπου Fremm του γαλλικού στόλου.

Το ECM είναι ένα εκ των τριών συστημάτων που πρέπει να διαθέτει κάθε πολεμικό πλοίο που επιχειρεί στο σύγχρονο, αβέβαιο περιβάλλον και σε θάλασσες που αναδύουν ανεξερεύνητους κινδύνους που θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν.

Η ολοκληρωμένη κονσόλα Ηλεκτρονικού Πολέμου (Η/Π) περιλαμβάνει το ESM και το ECM και τα εκτοξευόμενα αντίμετρα.

Το πρώτο είναι το σύστημα με το οποίο το εξειδικευμένο προσωπικό του πληρώματος μιας φρεγάτας κάνει υποκλοπές στο ηλεκτρονικό ίχνος μιας ή και περισσοτέρων εχθρικών μονάδων επιφανείας. Για να μπορέσει ο κυβερνήτης και ο Αξιωματικός επιχειρήσεων να διαμορφώσουν εικόνα περιοχής, τα μέλη του πληρώματος που χειρίζονται τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου ενεργοποιούν το ESM, ώστε να υποκλαπεί το ηλεκτρονικό φάσμα των εχθρικών μονάδων. Δηλαδή οτιδήποτε εκπέμπει από εχθρικό πλοίο, έστω και παθητικά, το ανιχνεύει το ESM και με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται η εικόνα ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στο πεδίο.

Το δεύτερο κομμάτι της σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο πρόκειται να «κουμπώσει» στις Belh@rra και να παρουσιαστεί στους Έλληνες επιτελείς, είναι το ECM. Είναι αυτό που θα κάνει ενεργητική παρεμβολή σε οποιοδήποτε εχθρικό ραντάρ επιχειρήσει να εγκλωβίσει την FDI.

Αρχηγική επιθεώρηση στο PSIM του ΚΙΜΩΝΑ

Στο ναυπηγείο του Λοριάντ πριν από την καθέλκυση της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού δεν ξεναγήθηκε απλά στο νέο πλοίο που το 2025 θα καταπλεύσει στο ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα είναι ετοιμοπόλεμο.

ΠΗΓΗ: ΥΠΕΘΑ

Ο Αντιναύαρχος Δρυμούσης ζητούσε από τα στελέχη της εταιρείας που τον συνόδευαν, να του ανοίξουν μέχρι και σημεία που προστατεύονται οι «θησαυροί» των Belh@rra, ώστε ο ίδιος να έχει πλήρη εικόνα για σημαντικά κομμάτια της νέας φρεγάτας. Ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ιστό που κρύβει το πανίσχυρο ραντάρ, γνωστό και ως PSIM. Ο Έλληνας Αρχηγός ανέβηκε μέχρι και στην τελευταία σκαλωσιά για να δει από κοντά τους αισθητήρες των νέων φρεγατών.

Στην κοπή της κορδέλας ο επικεφαλής του ναυτικού επιτελείου δεν έκρυβε την ικανοποίησή του που βλέπει ύστερα από μια 25ετια, νέο πλοίο να ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς για να ενταχθεί στον ελληνικό, πολύπαθο και πολυταξιδεμένο στόλο.
Ο Ναύαρχος που υπέγραψε για την απόκτηση των Belh@rra.

ΠΗΓΗ: ΥΠΕΘΑ

Την ίδια στιγμή την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στη δημόσια συχνότητα του Ertnews έκανε ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ πλέον, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή των Belh@rra, καθώς ήταν αυτός που έβαλε την τελική υπογραφή για την αγορά των πλοίων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, «Συνδέσεις» με την Χριστίνα Βίδου και τον Κώστα Παπαχλιμίτζο, δεν έκρυψε στιγμή την συγκίνησή του για τις εικόνες της 4ης Οκτωβρίου, με την φρεγάτα ΚΙΜΩΝ να φέρει τα ελληνικά διακριτικά.

Άλλωστε ο ίδιος έδωσε ακόμη και εσωτερικές «μάχες» μέχρι την τελική απόφαση, για ένα πλοίο state of the art όπως το χαρακτήρισε. Ο Ναύαρχος Πετράκης ήταν αυτός που το καλοκαίρι του 2021 μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και παρουσίασε στον πρωθυπουργό την επιχειρησιακή αξιολόγηση που είχε κάνει το ναυτικό επιτελείο για τις υποψήφιες φρεγάτες.




Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ μίλησε για τις ημέρες της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Γάλλους και την κινήσεις που έγιναν από την πλευρά του ναυτικού επιτελείου, ώστε να συμφωνηθεί η προμήθεια των τριών φρεγατών, στην τιμή των δυο, συνέπεια και των συνομιλιών του προγενέστερου υπουργού άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του.

Επιπλέον ο Ναύαρχος εξήγησε μέσω του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα ότι «η Τουρκία αντέδρασε όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πρόσκτηση των νέων πλοίων. Οι δυνατότητες των πλοίων είναι τέτοιες που ασφαλώς ανησυχούν την γείτονα ενώ εκτιμάται ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση, να αποκτήσει πλοία αντίστοιχων δυνατοτήτων για όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου.

Στον ανθυποβρυχιακό δε πόλεμο, τα πλοία είναι εφοδιασμένα με «ό,τι τελειότερο υπάρχει από πλευράς συσκευών, δηλαδή σόναρ σε συνδυασμό με το εξαιρετικά ελικόπτερα, και με τις τορπίλες που είναι εφοδιασμένα τα πλοία», είπε ο κος Πετράκης, επισημαίνοντας πως «Νομίζω ότι θ’ αποτελούν πονοκέφαλο για τα υποβρύχια, για τα εχθρικά υποβρύχια και στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στα πλοία όλων των συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου».

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΈΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ 

Μια ιστορική στιγμή που άργησε δεκαετίες: Νέα φρεγάτα ΚΙΜΩΝ για το Πολεμικό Ναυτικό* Δένδιας: Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: