Στην Γαλλία οι αξιωματικοί όπλων της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ: Το Marine Nationale κάνει δοκιμές για τους πυραύλους Aster στην πρώτη Belh@rra

Η φρεγάτα “ΚΙΜΩΝ”, το πρώτο ψηφιακό πλοίο που θα διαθέτει από τον Μάρτιο του 2025 το πολεμικό ναυτικό, δεμένη στον προβλήτα της κατασκευάστριας εταιρείας στο Λοριάν της Γαλλίας. Πηγή εικόνας: Naval Group




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Αρκετούς μήνες τώρα, αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, κάποιοι από εκείνους που θα στελεχώσουν την φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», την πρώτη Belh@rra του ελληνικού στόλου, πάνε κι έρχονται στην Γαλλία.

Πρόκειται γι’ αυτούς που στον στόλο τους ονομάζουν «οπλικούς», δηλαδή, τους αξιωματικούς που θεωρούνται εξειδικευμένοι πάνω στα όπλα του καραβιού.Το πολεμικό ναυτικό δίχως τυμπανοκρουσίες και εστιάζοντας στην ουσία της αποστολής του, ξεχώρισε τα στελέχη εκείνα για ένα από τα πιο κρίσιμα πόστα εντός της νέας φρεγάτας.

Τα νέα όπλα που εισάγονται με την προμήθεια των τριών φρεγατών Belh@rra και ιδίως οι πύραυλοι Aster 30 είναι η αιχμή του δόρατος της κλάσης «ΚΙΜΩΝ», σε συνδυασμό με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που συνθέτουν το κέντρο μάχης του πλοίου.

Ήδη οι συγκεκριμένοι πύραυλοι δίνουν καθημερινές «εξετάσεις» στο ναυτικό πεδίο μάχης της Ερυθράς θάλασσας, με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά οποιασδήποτε Μη Επανδρωμένης απειλής των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Οι Έλληνες, «οπλικοί» αξιωματικοί έχουν κάτσει σύμφωνα με πληροφορίες στα θρανία της MBDA κι όχι μόνο. Έχουν συνεργαστεί με Γάλλους συναδέλφους τους κι έχουν λάβει μαθήματα για όλα εκείνα που απαιτεί η εξειδίκευση πάνω στα όπλα των Belh@rra.

Τι καταγράφουν οι Έλληνες του πολεμικού ναυτικού στη Γαλλία

Την ίδια στιγμή πληροφορίες που έχουν τη δική τους αξία, φτάνουν στην Hellasjournal και ομιλούν για δυο κομβικές κινήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, επί γαλλικού εδάφους, κατά τις οποίες οι Έλληνες που βρίσκονται στο Λοριάν ήταν παρόντες.

Η μια πληροφορία έχει να κάνει με την πρώτη φρεγάτα που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο και προορίζεται για το ναυτικό της Γαλλίας, την «ADMIRAL RONARC’H». Η Γαλλική φρεγάτα γύρισε τους διακόπτες στο «on» και εν όρμω φέρεται να έκανε δοκιμές στα συστήματα των πυραύλων Aster 15/30.

Η δεύτερη πληροφορία σχετίζεται με δοκιμαστική βολή πυραύλου Aster, που έχει χαρακτηριστεί ως «one shot one kill», σε πεδίο βολής της Γαλλίας από πλοίο του γαλλικού στόλου που φέρει τους πυραύλους αυτούς. Η αξία αυτής της πληροφορίας σχετίζεται με την ελληνική παρουσία και σε αυτή την δραστηριότητα.

Αν δοκιμάστηκε κάτι «αναβαθμισμένο» ή ένας αντιβαλλιστικός Aster 30 δεν στάθηκε εφικτό να διευκρινιστεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού που ήταν και στις δυο αυτές δραστηριότητες, ενημερώνουν για οποιαδήποτε εξέλιξη το ναυτικό επιτελείο, ώστε να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια που σχετίζεται και με το ελληνικό πρόγραμμα πρόσκτησης των τριών Belh@rra.

Εδώ και 24 ώρες έχει γίνει γνωστό μέσω ανάρτησης της κατασκευάστριας εταιρείας ότι «τα μάτια» της F-602, φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ», ο πύργος με τους πανοραμικούς αισθητήρες που μεταφέρει όλες τις πολύτιμες πληροφορίες για στόχους σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, έχει συναρμολογηθεί.

Στον πύργο αυτό βρίσκεται και το πανίσχυρο ραντάρ SEA FIRE, αλλά και το σύστημα μάχης SETIS το οποίο έχει αναπτύξει η εταιρεία και εξοπλίζει τις φρεγάτες Belh@rra.

Το AESA ραντάρ SEA FIRE πολλαπλών ρόλων είναι ικανό όπως λένε οι κατασκευαστές ν’ αποκαλύψει ακόμη και ίχνος stealth αεροσκάφους, όπως είναι το F-35. Η εμβέλεια του που ξεπερνά τα 300 χλμ στον αέρα και περισσότερα από 80 στην θάλασσα είναι αυτό που στέκεται ικανό να εντοπίζει και να παρακολουθεί ταυτόχρονα 800 στόχους.

Κι αν το ραντάρ είναι το λίκνο της επιβιωσιμότητας τους πλοίου, το σύστημα μάχης είναι η καρδιά της νέας φρεγάτας που τον Μάρτιο του 2025 θα πλέει στα ελληνικά νερά. Στο SETIS φτάνουν όλες οι πληροφορίες από το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και το σύνολο των αισθητήρων μεταξύ των οποίων και των ανθυποβρυχιακών sonar.

 

Θαλάσσιες δοκιμές εν όρμω

Για την πρώτη φρεγάτα «ADMIRAL RONARC’H» έχουν ξεκινήσει τα τρία στάδια που χωρίζονται οι θαλάσσιες δοκιμές (Sea Trails). Το Factory Acceptance Test (FAT), το Harbor Acceptance Test (HAT), Sea Acceptance Test (SAT).

Η απόδοση της φρεγάτας στο Marine Nationale είναι προγραμματισμένη στο τέλος της παρούσας χρονιάς και τρεις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2025 θα παραδοθεί η Ελληνική «ΚΙΜΩΝ».

Το σύνολο των δοκιμών που γίνονται στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων και των πλόων που οφείλει η κατασκευάστρια εταιρεία και το γαλλικό ναυτικό να κάνουν, θεωρητικά είναι διάρκειας περίπου 6 μηνών, εφόσον δεν εντοπιστούν «παιδικές» ασθένειες, οι οποίες αν υπάρξουν θα δέσουν εκ νέου την φρεγάτα για να επέμβει το εξειδικευμένο προσωπικό της Naval Group. Για τον λόγο αυτό οι Γάλλοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι βρίσκονται εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Σημαντικό είναι ότι στα Sea Trials το παρόν θα δίνουν πάντοτε και στελέχη του πολεμικού ναυτικού από το κλιμάκιο που βρίσκεται στο Λοριάν.

Ο αγώνας δρόμου για το πλήρωμα της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ»

Την ίδια ώρα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια συγκέντρωσης όλων εκείνων των στελεχών του πολεμικού ναυτικού που θ’ αποτελέσουν το λεγόμενο «άγημα παραλαβής» της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα πρόσωπα που πρόκειται να στελεχώσουν τη νέα φρεγάτα δεν λείπουν από το ναυτικό. Παίρνοντάς τα όμως από το πλοίο που ήδη υπηρετούν, αυτομάτως η μονάδα που χάνει στελέχη της, θ’ απωλέσει κι από την επιχειρησιακή ισχύ που μπορεί να προσφέρει η εμπειρία του προσωπικού. «Είμαστε πλέον μετρημένοι στα δάκτυλα», λένε εμφατικά πηγές από το πολεμικό ναυτικό…

Και βεβαίως αυτό συμβαίνει λόγω της «λειψανδρίας» που καταγράφεται στο πολεμικό ναυτικό, σε συνδυασμό μάλιστα και με τις παραιτήσεις, οι οποίες τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, διατηρούνται στον ίδιο ρυθμό με τον οποίο κύλησε όλο το 2023.
Το βέβαιο είναι ότι το πλήρωμα της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» μέσα στους επόμενους μήνες, κατ’ ουσία το καλοκαίρι, θα ταξιδέψει στο Λοριάν ώστε να λάβει μέρος σε όλο το εύρος των διαδικασιών που υπάρχουν για τις θαλάσσιες δοκιμές.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Τι θα συμβεί με τους πιλότους των αεροσκαφών που αποσύρονται προς πώληση; Αβεβαιότητα κι έκδηλο άγχος στις μοίρες – Την πράσινη φόρμα δύσκολα την αποχωρίζεσαι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: