Μια ιστορική στιγμή που άργησε δεκαετίες: Νέα φρεγάτα ΚΙΜΩΝ για το Πολεμικό Ναυτικό* Δένδιας: Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται

Πηγή: Hellas Journal




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Αναμφίβολα η Τετάρτη 4 Οκτωβρίου δικαιωματικά ανήκει στο ένδοξο, αλλά και πολύπαθο Πολεμικό Ναυτικό.

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ, του πρώτου νέου πλοίου, μετά από μια 25ετία, λένε επιτελείς του πολεμικού ναυτικού, ας είναι αυτή που θα ωθήσει την πολιτικη ηγεσία και την κυβέρνηση σε αποφάσεις αποτρεπτικής ισχύος.

Πηγή: Hellas Journal

Η περαιτέρω ενίσχυση του γερασμένου πολεμικού στόλου αποτελεί μονόδρομο, κυρίως αυτή τη χρονική στιγμή που οι γεωστρατηγικές κινήσεις δεν σταματούν στην περιοχή ενώ η γεωπολιτική δείχνει πως οι απειλές δεν είναι λίγες.
Και σε αυτές η μόνη απάντηση είναι η αποτρεπτική ισχύ μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Το γεγονός ότι ο υπουργος Εθνικής Αμυνας βρέθηκε στο Λοριάντ, ήταν μια ευκαιρία για τους Γαλλους να του μιλήσουν πρώτη φορά από κοντά και για το προ πρόγραμμα που έχει μπει στον πάγο, αυτό των κορβετων.

Οι Γάλλοι, ως «μνηστήρες, επαναλαμβάνουν και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία μάλιστα του συμβούλου Εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αθανασίου Ντόκου, πως στο πρόγραμμα που αφορά τις κορβέτες Gowind η περίοδος αποπληρωμής ξεπερνά κατά τι, τα δέκα έτη.

  • Παράλληλα ότι πρόκειται για μια προστάτη που ανταποκρίνεται πλήρως σε όποιες επιχειρησιακές απαιτήσεις είχαν τεθεί από το ναυτικό επιτελείο. Μέχρι και το πολλά υποσχόμενο ECM, για το οποίο είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν η FDI, πρόκειται να προσφερθεί ακριβώς το ίδιο και στις κορβέτες Gowind.

Επιπλέον έχουν κριθει σημαντικές οι συζητήσεις που έγιναν στο παρελθόν και που έχουν καταλήξει με την πρόταση των Γάλλων να λέει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας για την παραγωγή πλοίων, εκτοπίσματος φρεγάτας.

Η 4η Οκτωβρίου ωστόσο είναι αυτή που ανήκει δικαίως στην ψηφιακή φρεγάτα Belh@rra ΚΙΜΩΝ.

Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στον προκάτοχο του, Νίκο Παναγιωτόπουλο που εργάστηκε για το σημερινό αποτέλεσμα με τη ναυπήγηση των Belh@rra.

Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τη μέρα ως ιστορικής σημασίας καθώς το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύει την αποτρεπτική του δύναμη.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην «ασφάλεια» της εθνικής κυριαρχίας, απέναντι σε κάθε επίθεση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο. «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» είπε ο υπουργός και η δήλωσή του αυτή έχει να κάνει με όλα εκείνα που αναφέρονται στον τουρκικό Τύπο για τα μέτρα ενίσχυσης στα νησιά από την ελληνική πλευρά.

 

Με τον ομόλογο του Σεμπαστιάν Λακορνύ έκοψαν την κορδέλα και ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ.

Είναι η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra που ναυπηγούνται στο Λοριάν για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Στα τέλη Οκτωβρίου στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ θα τοποθετηθεί ο πύργος (PSIM) με τους 60 αισθητήρες και το πανίσχυρο ραντάρ που παρακολουθεί έως και 800 στόχους, εγκλωβίζοντας τους πιο επικίνδυνους.

Στις αρχές του 2025 ο ΚΙΜΩΝ θα πλεύσει προς το ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Στο Γαλλικό ναυπηγείο έχει ξεκινήσει η κατασκευή και των δυο επόμενων πλοίων. Οι φρεγατες ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ θα παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό στα μέσα του 2025 και στις αρχές του 2026.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΈΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΏ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ 

Λαμπρή τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra στη Γαλλία: Δένδιας- «Δεν νοείται ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χωρίς δυνατότητες πέραν του ορίζοντα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: