Ένα βήμα πιο κοντά οι φρεγάτες Belh@rra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: Οι κινητήρες του πρώτου πλοίου ακούστηκαν για πρώτη φορά στην προβλήτα του Λοριάν [βίντεο]

Η φρεγάτα F-660 αναμένεται ότι θα παραδοθεί στο γαλλικό ναυτικό στα τέλη του χρόνου και αμέσως μετά, τον Μάρτιο του 2025 η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ θα πλέει σε ελληνικά νερά, εφόσον τηρηθεί κατά γράμμα το αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Πηγή: Naval Group




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Οι τέσσερις κινητήρες, συνολικής ισχύος 32 MW, της πρώτης Belh@rra ακούστηκαν για πρώτη φορά στον προβλήτα του Λοριάν, νοτιοδυτικά του Παρισιού και αυτό θεωρείται το βήμα προόδου για τις ψηφιακές φρεγάτες.

Η πρώτη φρεγάτα της κλάσης, που ανήκει στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό και φέρει το όνομα «Amiral Ronarc’h», φαίνεται ότι ξεκινά την πρώτη φάση των θαλάσσιων δοκιμών και εντός χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο και συγκεκριμένα την ιστοσελίδα «Mer et Marine», οι άνθρωποι της Naval Group και οι επιτελείς του γαλλικού ναυτικού από τα τέλη Μαρτίου προχώρησαν στην εκκίνηση των συστημάτων της φρεγάτας και τις πρώτες σημαντικές δοκιμές εν όρμω.

Και ότι συμβαίνει στο Λοριάν, γίνεται υπό το βλέμμα του κλιμακίου του πολεμικού ναυτικού το οποίο έχει τοποθετηθεί στην πόλη της Βρετάνης, με αποστολή την πλήρη επίβλεψη της εξέλιξης έργου των νέων φρεγατών, καθώς ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται και οι τρεις ελληνικές, «ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ».

Οι δοκιμές των συστημάτων, εν’ όρμω και εν πλω είναι τα δυο κρίσιμα στάδια, μέσα από τα οποία η φρεγάτα Amiral Ronarc’h θα εμφανίσει ή όχι, τυχόν «παιδικές ασθένειες», όπως έχει συμβεί σε αρκετές πλατφόρμες στο παρελθόν.

Εφόσον αυτές οι «ασθένειες» εμφανιστούν οι Γάλλοι θα κληθούν να επιδιορθώσουν οτιδήποτε απαιτείται και σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, διότι όπως επισημαίνεται από πηγές στο Λοριάν, όλοι ενδιαφέρονται για τους χρόνους παράδοσης των φρεγατών στους χρήστες.

Με την ενεργοποίηση των κινητήρων η πρώτη Belh@rra, γίνεται αυτόνομη μονάδα η οποία δεν χρειάζεται τροφοδοσία από την στεριά.

Και με τον τρόπο αυτό ορόσημο θεωρείται η φάση της εγκατάστασης του οπλισμού του πλοίου το οποίο ως λειτουργικό, είναι ικανό να υποστηρίξει κάθε ενέργεια μόνο του.

Στις 29 Μαρτίου είχαμε αναφέρει ότι στελέχη του ναυτικού είχαν βρεθεί και καταγράψει οποιεσδήποτε παρατηρήσεις κατά την δοκιμή πυραύλου άμυνας περιοχής Aster 30 σε πεδίο βολής της δυτικής Γαλλίας. Και σε ότι αφορά την πρώτη FDI, τότε η Hellasjournal ανέφερε ότι «η γαλλική φρεγάτα γύρισε τους διακόπτες στο «on» και εν όρμω φέρεται να έκανε δοκιμές στα συστήματα των πυραύλων Aster 15/30.» Το ρεπορτάζ του γαλλικού ιστότοπου «Mer et Marine» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στο Λοριάν υπάρχει η κινητικότητα που χρειάζεται το πρόγραμμα των φρεγατών FDI.

Για την πρώτη φρεγάτα «ADMIRAL RONARC’H» έχουν ξεκινήσει τα τρία στάδια που χωρίζονται οι θαλάσσιες δοκιμές (Sea Trails). Το Factory Acceptance Test (FAT), το Harbor Acceptance Test (HAT), Sea Acceptance Test (SAT).

Η απόδοση της φρεγάτας στο Marine Nationale είναι προγραμματισμένη στο τέλος της παρούσας χρονιάς και τρεις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2025 θα παραδοθεί η Ελληνική «ΚΙΜΩΝ».

Το σύνολο των δοκιμών που γίνονται στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων και των πλόων που οφείλει η κατασκευάστρια εταιρεία και το γαλλικό ναυτικό να κάνουν, θεωρητικά είναι διάρκειας περίπου 6 μηνών.

Και από την στιγμή που βρισκόμαστε στον 4 ο μήνα του έτους και τα sea trials για την φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» εκκινούν το 2 ο εξάμηνο του έτους, αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται οι φρεγάτες Amiral Ronarc’h και ΚΙΜΩΝ να συνυπάρξουν εν πλω…

Η σημαίνουσα επιθεώρηση στην «ΚΙΜΩΝ»…

Παράλληλα το κλιμάκιο του Λοριάν προετοιμάζει το έδαφος ώστε στην γαλλική πόλη να φτάσουν οι πρώτοι αξιωματικοί που είναι μέλη του αγήματος παραλαβής της ελληνικής φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ».

Το πλήρωμα της φρεγάτας μέσα στους επόμενους μήνες, κατ’ ουσίαν το καλοκαίρι, θα ταξιδέψει στο Λοριάν ώστε να λάβει μέρος σε όλο το εύρος των διαδικασιών που υπάρχουν για τις θαλάσσιες δοκιμές.

Ορισμένοι, λένε στρατιωτικές πηγές, μαζί με τους αξιωματικούς που στελεχώνουν το κλιμάκιο του Λοριάν, θα πάρουν μέρος και στις δοκιμές της γαλλικής φρεγάτας Amiral Ronarc’h.

Η εξέλιξη με την έναρξη των δοκιμών για την Amiral Ronarc’h, έρχεται σε μια στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες της Hellasjournal, προετοιμάζεται ένα σημαντικό ταξίδι από την Αθήνα στο Λοριάν, στα μέσα Απριλίου.

Αξιωματούχοι που θα βρεθούν στο γαλλικό ναυπηγείο θα λάβουν γνώση για την πορεία των εργασιών στην φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», τα στάδια που βρίσκονται τ’ άλλα δυο καινούρια πλοία του ελληνικού στόλου, αλλά και τις δοκιμές που εξελίσσονται στην πρώτη Belh@rra.

H πρώτη από τις πέντε έως τώρα FDI που έχει παραγγείλει το γαλλικό ναυτικό αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σε σύντομο διάστημα και τις εν πλω δοκιμές, ώστε η συνέχεια να δοθεί στην ελληνική φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός πως η δεύτερη φρεγάτα του γαλλικού ναυτικού «Amiral Louzeau» χτίζεται και από ελληνικά χέρια στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας, θα έχει μικρή καθυστέρηση, παραδιδόμενη στον χρήστη το 2027.

Με τον τρόπο αυτό το 2025 και 2026 θα παραδοθούν στο ελληνικό ναυτικό οι τρεις πανίσχυρες ψηφιακές φρεγάτες που έχουν παραγγελθεί, ενώ παραμένει ανοιχτό παράθυρο για την option της 4 ης FDI.

Η πρόταση αυτή άλλωστε παραμένει ακόμα στην προτεραιοποίηση που έχει κάνει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και παρουσιάστηκε στον υπουργό Εθνικής άμυνας.

Σίγουρα πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η έγκυρη γαλλική ιστοσελίδα αναφέρει ότι οι Belh@rra μετέχουν στην διαδικασία του προγράμματος 6 φρεγατών για το νορβηγικό ναυτικό, γεγονός που μεταφράζεται σε πιθανή αναδιανομή του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων, τουλάχιστον σ’ ότι έχει να κάνει με το γαλλικό ναυτικό.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πηγές Υπουργείου Εθνικής Αμύνης: Κανένα θέμα για μεταφορά ελληνικών F-16 στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: