Συναντήσεις Μητσοτάκη με όλους τους νέους Περιφερειάρχες * Λόγω ειδικών συνθηκών στη Θεσσαλία, σήμερα με τον Κουρέτα

FILE PHOTO Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




“Κατ’ αρχάς εμείς εισπράττουμε τα μηνύματα του συνόλου των εκλογών, και του πρώτου γύρου και του δεύτερου. Κι αν θυμάστε ενώ υπήρχε η διατύπωση της έκφρασης πολιτική κυριαρχία μετά τον α΄ γύρο, είχαμε πει ότι δεν πιστεύουμε στη λέξη κυριαρχία, πιστεύουμε στη λέξη εμπιστοσύνη η οποία έχει χτιστεί σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και μια περίοδο εισαγόμενων κρίσεων και κρίνεται καθημερινά».

Τα παραπάνω τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων, μεταξύ των παρατάξεων σε μια εκλογική διαδικασία αυτοδιοικητική αποτυπώνεται στον πρώτο γύρο γιατί στον α΄ γύρο συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Όπως και οι βουλευτικές εκλογές γίνονται με το σύνολο των παρατάξεων. Δε γίνονται μεταξύ των δύο πρώτων επιλογών», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι η αποτύπωση αυτή έδειξε μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Από κει και πέρα είναι δεδομένο ότι υπήρξαν κάποια αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο που δεν επιβεβαίωσαν σε επίπεδο προσώπων τις επιλογές που έχουμε στηρίξει», είπε.

Για τον στόχο 13 στις 13

Για το στόχο 13-0 και γιατί σήκωσε η κυβέρνηση τόσο ψηλά τον πήχη, τόνισε ότι «όταν κάνεις κάποιες επιλογές και είσαι κόμμα εξουσίας οφείλεις να υπερασπίζεσαι τις επιλογές σου αυτές κι είναι προφανές ότι δεν μπορείς να πεις ότι στηρίζω αυτούς τους 13 υποψηφίους αλλά πάω να κερδίσω στις έξι, στις επτά, στις οχτώ ή στις εννιά περιπτώσεις».

  • «Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι εμείς είμαστε κυβέρνηση του 41% όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός και όχι του 51%», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ειδικά στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι έτσι αποτυπώνεται και η αξία της ψήφου των πολιτών σε κάθε κάλπη, με τη διαφορά ποσοστού που έλαβε ο υποψήφιος κ. Ζέρβας στο δήμο και ο κ. Τζιτζικώστας στην περιφέρεια.

Νίκη ή ήττα;

Σχετικά με το αν είναι νίκη ή ήττα, υπογράμμισε πως θεωρεί ότι «το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών με τα μηνύματα που προφανώς πρέπει να λάβουμε σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές είναι σίγουρα ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Πρώτον λόγω του αποτελέσματος του α΄ γύρου που αποτυπώθηκαν ακόμη καλύτεροι πολιτικοί συσχετισμοί από ό,τι στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και δεύτερο γιατί είχαμε 13 περιφέρειες και σε αυτές, είχαμε 8 νικηφόρες περιπτώσεις, η μία εκ των οποίων με στήριξη κι άλλου κόμματος, της ΝΔ, είχαμε 4 περιπτώσεις που κέρδισαν άνθρωποι προερχόμενοι από τον ιδεολογικό μας χώρο, τους οποίους δε στηρίξαμε αλλά δεν προέρχονταν σε καμία περίπτωση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μόνο μία περίπτωση, όπου κέρδισε η αντιπολίτευση».

Στους δήμους και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε δώσει ξεκάθαρη στήριξη δεν κέρδισαν οι επιλογές μας. Και εκεί και σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις οφείλουμε να συγχαρούμε τους υποψηφίους οι οποίοι κατάφεραν σε δεύτερο γύρο και πήραν την πλειοψηφία των ψήφων και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη στην πορεία την οποία θα ακολουθήσουν. Και με αυτούς και με όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι έχουν εκλεγεί, οφείλουμε να συνεργαστούμε».

Δηλώσεις Αυγενάκη – Γεωργιάδη

Για το κατά πόσο στη Θεσσαλία και στο δήμο Χαλανδρίου μπορεί να έπαιξαν ρόλο οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη και του κ. Γεωργιάδη αντίστοιχα σε σχέση με τις αποζημιώσεις και με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

«Επειδή έχει γίνει πολλή συζήτηση γι αυτές τις δηλώσεις, κατ’ αρχάς στέκομαι περισσότερο στο θέμα της Θεσσαλίας. Επειδή δεν είμαστε μια κυβέρνηση τριών μηνών, είμαστε μια κυβέρνηση τεσσάρων ετών και τριών μηνών υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται το εντελώς αντίθετο. Ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί ούτε χρηματοδοτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση – κι αλλοίμονο αν το έκανε – με βάση την πολιτική προέλευση του κάθε δημάρχου ή του κάθε περιφερειάρχη. Και αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση που παρατηρήθηκε υποχρηματοδότηση, μη συνεννόηση, μη συνεργασία με κάποιον αυτοδιοικητικό, από οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης, λόγω του ότι δεν ανήκει στο δικό μας πολιτικό χώρο, ε! πιστέψτε με ότι θα ‘χε γίνει μια καταγγελία, θα είχε ακουστεί κάτι, θα είχε γίνει κάτι. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι λόγια του αέρα όλες αυτές οι καταγγελίες».

Είπε κατηγορηματικά πως είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συνδεθούν ποτέ οι αποζημιώσεις ή η διαδικασία της αποκατάστασης όλων των ζημιών που προκάλεσε κάθε φυσική καταστροφή με βάση το από πού προέρχεται πολιτικά ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης.

Ανέφερε επίσης ότι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει την εντελώς αντίθετη φιλοσοφία του πρωθυπουργού, μια φιλοσοφία συνεργασία και υποστήριξης των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο κ. Αρναουτάκης, που εξελέγη το 2019 ενώ η ΝΔ είχε έναν άλλο υποψήφιο και κέρδισε. Και δεν ανήκει σε καμία περίπτωση παραδοσιακά στο δικό μας πολιτικό χώρο. Τόνισε ωστόσο ότι υπήρξε συνεργασία, προχώρησαν σημαντικά έργα, χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Κρήτης όπως και οι υπόλοιπες περιφέρειες περισσότερο απ’ ό,τι στις προηγούμενες περιόδους και αναγνωρίζοντας το έργο του όλοι συνολικά, με πρώτο τον πρωθυπουργό πήρε την υποστήριξη και από τη ΝΔ και προφανώς δικαιώθηκε συνολικά από την ψήφο των πολιτών. ‘Αρα δεν τίθεται κάποιο θέμα επηρεασμού της πολιτικής μας από την προέλευση των περιφερειαρχών».

Συναντήσεις με όλος τους περιφερειάρχες

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο των περιφερειαρχών και μάλιστα λόγω ειδικών συνθηκών ο πρώτος που θα συναντήσει σήμερα θα είναι ο κ. Κουρέτας.

Για τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, όπου θεωρεί ότι υπήρχε διαστρέβλωση, είπε ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη ελευθερία για τον καθένα από όποιο χώρο κι αν προέρχεται να τοποθετείται πολιτικά.

«Προφανώς και είμαστε απέναντι πολιτικά στο δήμαρχο Χαλανδρίου. Οι πολίτες τον έκριναν ικανό και άξιο και μπράβο του και επανεξελέγη. Αλλά δεν θα απολογηθούμε γιατί είμαστε πολιτικά απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος ανήκει είτε στο ένα άκρο είτε στο άλλο άκρο είτε θεωρούμε ότι είναι απέναντί μας, πολιτικά», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι «οι μάχες δίνονται και θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε. Προφανώς έχουμε κερδίσει την πλειοψηφία των μαχών πάνω από το 60% των περιφερειών. Έχουμε λάβει τα μηνύματα και το τονίζω ότι στην πράξη έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι σέβεται την αυτοδιοίκηση και συνεργάζεται με το σύνολο των αυτοδιοικητικών».

Ποιος ευθύνεται για τις άστοχες επιλογές;

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης για το ποιος χρεώνεται την αστοχία για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου τόνισε ότι «κατ’ αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε το σύνολο των επιλογών του γιατί έτσι έχει μάθει να κάνει». Επανέλαβε ότι κέρδισε τις 8 από τις 13 περιφέρειες ενώ η αντιπολίτευση κέρδισε μία και ότι αυτό είναι το νούμερο που καταγράφεται για τις περιφερειακές εκλογές.

«’Αρα το αν είναι νικητής ή ηττημένος αυτός ο οποίος έκανε 13 επιλογές, δικαιώθηκαν οι 8 και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δικαιώθηκαν σε μία, άντε να πούμε συν μία εν μέρει στην Κρήτη και βγαίνουν τα συμπεράσματα ότι είναι ηττημένος δικαίωμά σας να βγάζετε ό,τι συμπεράσματα θέλετε αλλά αυτή είναι η εικόνα η οποία αποτυπώθηκε».

Πρόσθεσε ότι δεν κατεβαίνει σε καμία μάχη για να χάσεις όταν είσαι κόμμα εξουσίας. «Εμείς δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Εμείς δεν πηγαίναμε ποτέ ιστορικά είτε ήμαστε στην κυβέρνηση είτε ήμαστε στην αντιπολίτευση δεν πηγαίναμε ποτέ και λέγαμε ‘μαυρίστε τις επιλογές του α΄ ή του β΄. Εδώ είχαμε μία επιλογή 13 υποψηφίων και είχαμε μία αντιπολίτευση που έλεγε ‘μαυρίστε τις επιλογές Μητσοτάκη’. Και το έχουμε ακούσει κι από τον κ. Κασσελάκη αυτό, κι από τον κ. Ανδρουλάκη και δυστυχώς το ακούσαμε και από δυνάμεις οι οποίες είναι και στα δύο άκρα». Υπογράμμισε ότι αν πάντως κάποιος είναι ηττημένος αυτός δεν είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

Για την ανατροπή στην Αθήνα

Για την περίπτωση του δήμου Αθηναίων ανέφερε ότι ο κ. Μπακογιάννης στον πρώτο γύρο πήρε σχεδόν όσο πήρε η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές. «Κατάφερε ο κ. Δούκας και συσπείρωσε συνολικά τους υπόλοιπους ψηφοφόρους, ενδεχομένως. Κατάφερε και κέρδισε το δήμο Αθηναίων και συγχαρητήρια και μπράβο του και καλή επιτυχία. Προφανώς και μ’ εκείνον και με όλους τους υπόλοιπους θα συνεργαστούμε. Εμείς δεν κρίνουμε εκ των υστέρων τις επιλογές μας ούτε μετανιώνουμε για τις επιλογές μας, ούτε προσπαθούμε να πάρουμε εκ των υστέρων αποστάσεις απ’ τις επιλογές μας», τόνισε.

Στο σημείο αυτό είπε ότι αντίθετα «κάποιοι πανηγύριζαν για τη νίκη κάποιου υποψηφίου ο οποίος έκανε σαφές ότι δεν θέλει να ακουστεί ότι έχει την οποιαδήποτε στήριξη είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς προτιμούμε τις καθαρές κουβέντες».

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ;

Σχετικά με το αν τον ανησυχεί η προοπτική να πρόκειται για προάγγελο μελλοντικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η δήλωση του κ. Σπίρτζη για μια τέτοια συνεργασία στις ευρωεκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Ο κ. Σπίρτζης έχει και την τεχνογνωσία. Έχει βρεθεί και στα δύο κόμματα. Δεν του είναι τίποτα αυτό. Έχει δικαίωμα ο κάθε πολιτικός χώρος να προσδιορίζεται, να αυτοπροσδιορίζεται, να κάνει τις επιλογές του, να ενώνεται, να μην ενώνεται, δεν είναι δική μας δουλειά να το σχολιάσουμε αυτό. Από κει και πέρα πρέπει να βρεθούν και κάποια πολιτικά πρόσωπα στον ίδιο χώρο για να συνεργαστούν αλλά αν θεωρήσει κανείς ότι η κυβέρνηση πήρε ένα ποσοστό ‘x’ περισσότερο από αυτό που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές, όλο το υπόλοιπο δεν είναι ότι ανήκει σε δύο κόμματα. Γιατί τα δύο κόμματα είχαν υποψήφιους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες και πλην της Θεσσαλίας που είχαν κοινό υποψήφιο δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το σύνολο των διεργασιών και θα κριθεί από το αποτέλεσμα και το έργο της.

Δεν υπάρχει θέμα Αυγενάκη

Διέψευσε στη συνέχεια ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα με τον κ. Αυγενάκη κι αυτό προκύπτει από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Σχετικά με το debate των υποψηφίων για το δήμο της Αθήνας είπε ότι προσωπικά θεωρεί πως κανείς ποτέ δεν έχασε τίποτα από το διάλογο. «Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος μεταξύ δύο υποψηφίων. Δεν κρύφτηκε ο κ. Μπακογιάννης και τον τιμά ότι ενώ είχε κερδίσει με 41% μπήκε σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου σε μια λογική δεύτερου γύρου». Από κει και πέρα τόνισε ότι είναι ένα θέμα στρατηγικής που δεν νομίζει ότι χρειάζεται να αναλυθεί περαιτέρω.

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια ότι πολίτες μας θεωρούν τέλειους ούτε ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος», επεσήμανε ακόμη υπογραμμίζοντας πως σίγουρα υπάρχουν προβλήματα που η κυβέρνηση πρέπει να διαχειρίζεται καθημερινά και το κράτος να βελτιώνεται και να προχωρά το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Αυτά είναι πολύ σημαντικά μηνύματα τα οποία εισπράττουμε, που ασχέτως του γεγονότος αν δεν τα καρπώθηκε κάποιο άλλο κόμμα, κέρδισαν κάποια πρόσωπα τα οποία αν και ανήκουν στο χώρο μας ευρύτερα, δεν υποστηρίχθηκαν από εμάς. Κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνεις τα μηνύματα», υπογράμμισε.

«Είμαστε συνηθισμένοι από μια αντιπολίτευση τοξική η οποία μηδενίζει», είπε ακόμη κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, επισημαίνοντας πως ο κόσμος θα κρίνει ποιος πατάει στη γη και ποιος βρίσκεται σε άλλη διάσταση.

 

Μητσοτάκης στα Τίρανα: Προϋπόθεση για το ελληνικό «ναι» σε ενταξιακές συνομιλίες Αλβανίας – ΕΕ η επίλυση θέματος Μπελέρη * Έχει δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος έστω και προφυλακισμένος

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: