Σε red alert o ισραηλινός στρατός εν μέσω και νέων απειλών από το Ιράν για «ανάληψη δράσης»: Αποκαθίστανται οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα μετά από άγριο μπλακ άουτ 36 ωρών

Φωτογραφία που δημοσίευσε στο Χ ο ισραηλινός στρατός




Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής
πως οι τηλεπικοινωνίες –υπηρεσίες τηλεφωνίας και πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς εισέρχεται πλέον στην 23η ημέρα του.

Λεπτομέρειες για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ακόμα αρκετά ασαφείς όσον αφορά στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ και τις επιπτώσεις που είχε στο έδαφος, αλλά υπήρξαν μερικές μεγάλες εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πάνω από τη Γάζα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι εκτοξεύτηκαν ρουκέτες κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί στο νότιο Ισραήλ από παλαιστινιακές ένοπλες φατρίες στη Γάζα.

 

Αυτό που θα βοηθήσει να γίνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα τώρα είναι ότι ότι μετά από μιάμιση μέρα σχεδόν ολοκληρωτικού μπλακάουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα, οι υπηρεσίες Διαδικτύου και τηλεφώνου επιστρέφουν.

Η διακοπή είχε οδηγήσει σε προειδοποιήσεις από διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τις επιπτώσεις της στο έδαφος – οι υπηρεσίες βοήθειας δεν μπορούσαν να φτάσουν στο προσωπικό τους, είχατε εργαζόμενους ασθενοφόρων που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και απλούς ανθρώπους που δεν μπορούσαν να λάβουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους και να ελέγξουν ότι είναι ακόμα ζωντανοί.

Σε red alert o ισραηλινός στρατός

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν τους στρατιώτες του να προετοιμάζονται για χερσαία δραστηριότητα στη Γάζα.

Οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν στον επίσημο λογαριασμό των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στο X.

 

Χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για έναν μακρύ και δύσκολο πόλεμο, οποίος βρίσκεται σε μια νέα φάση – τη δεύτερη – και αναμένει ότι θα υπάρξουν περισσότερες επίγειες, αεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις.

Εκανε λόγο για πόλεμο επιβίωσης του Ισραή προσθέτοντας: «Θα νικήσουμε. Θα επικρατήσουμε».

«Θα πολεμήσουμε και δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα αποσυρθούμε. Ούτε πάνω από τη γή ούτε κάτω από αυτή» πρόσθεσε.

Απειλές από Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί έκρινε σήμερα ότι το Ισραήλ πέρασε “τις κόκκινες γραμμές” εντείνοντας την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο “θα μπορούσε” να οδηγήσει άλλες πλευρές “να περάσουν στη δράση”.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου φονική του επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Σε αντίποινα το Ισραήλ βομβαρδίζει έκτοτε αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.

“Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος πέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει όλους τους άλλους να περάσουν στη δράση”, προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

“Η Ουάσινγκτον μας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα, αλλά αυτοί συνεχίζουν να προσφέρουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ραϊσί διευκρίνισε ότι “το Ιράν θεωρεί καθήκον του” να υποστηρίξει “τον άξονα της αντίστασης”, ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

“Αλλά”, πρόσθεσε, “οι οργανώσεις της αντίστασης είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τις απόψεις τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους”.

Η Ουάσινγκτον επέρριψε στο Ιράν μέρος της ευθύνης για επιθέσεις που είχαν στόχο τις τελευταίες μέρες τον αμερικανικό στρατό στη Συρία και στο Ιράκ και στις οποίες τραυματίστηκαν περίπου είκοσι Αμερικανοί στρατιώτες.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σε “απευθείας μήνυμα” που απηύθυνε στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά οποιασδήποτε νέας επίθεσης αυτών των οργανώσεων.

“Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητές μας”, τις στρατιωτικές, και “γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο αυτές να νικηθούν”, προειδοποίησε ο Ραϊσί στη συνέντευξή του στο δίκτυο του Κατάρ.

Το Ιράν χαιρέτισε “την επιτυχία” της επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι δεν είχε ανάμειξη.

Για τον Ραϊσί, “οι χώρες που δεν υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν υπερασπίζονται αυτούς που σκοτώνονται κατά την θεμιτή υπεράσπιση της χώρας τους και της γης τους”.

«Δεύτερη φάση του πολέμου η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα» λέει ο Νετανιάχου: Xαρακτηρίζει υποκριτές όσους μιλούν για εγκλήματα πολέμου [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: