«Δεύτερη φάση του πολέμου η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα» λέει ο Νετανιάχου: Xαρακτηρίζει υποκριτές όσους μιλούν για εγκλήματα πολέμου [βίντεο]

FILE PHOTO: Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu EPA, GIL COHEN-MAGEN, POOL




Η εν εξελίξει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η δεύτερη φάση του πολέμου.

Aυτό δήλωσε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές.

Ο πόλεμος αυτός θα είναι δύσκολος και μακρύς, προειδοποίησε ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων.

Μια συλλογικότητα στην οποία μετέχουν οι οικογένειες των περίπου 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς είχε ζητήσε να συναντηθεί με στελέχη του πολεμικού συμβουλίου. Τα μέλη της ήθελαν να ενημερωθούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχουν για τους ομήρους η χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής καθώς και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.




Το «μπλακ άουτ στη Γάζα»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε απόψε να διευκρινίσει εάν το Ισραήλ ευθύνεται για το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τις δυνάμεις της.

Όταν ρωτήθηκαν αν το Ισραήλ έθεσε εκτός λειτουργίας το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας όταν ξεκίνησε η χερσαία επέμβαση στον θύλακα, το βράδυ της Παρασκευής, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι απάντησε: «Κάνουμε ό,τι πρέπει για την ασφάλεια των δυνάμεών μας, για όσο πρέπει, προσωρινά ή μόνιμα, για όσο το χρειαζόμαστε και δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο για αυτό».

Παζάρι για τους ομήρους

Οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς θα συνεχιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εάν οι επαφές θα συνεχιστούν μολονότι ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου, όπως είπε ο ίδιος, ο Νετανιάχου απάντησε λακωνικά: «Ναι».

Η ιδέα της ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους συζητήθηκε στο πολεμικό συμβούλιο, εξήγησε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Όπως είπε, η αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για το θέμα αυτό θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «υπαρξιακή πρόκληση» για το Ισραήλ τη νίκη επί της Χαμάς, την οποία κατηγόρησε για άλλη μία φορά ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως «κέντρα διοίκησης».

Αναφερόμενος στο Ιράν, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει ότι αναμίχθηκε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, όμως είπε η Τεχεράνη «χρηματοδοτεί τη Χαμάς», εξηγώντας ότι «το 90% του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Χαμάς προέρχεται από το Ιράν».

Η Χαμάς

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε απόψε έτοιμος να συμφωνήσει «αμέσως» στην ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η οργάνωση με «όλους τους κρατούμενους» Παλαιστίνιους σε φυλακές του Ισραήλ.

«Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αμέσως μια ανταλλαγή για να απελευθερώσουμε όλους τους κρατούμενους σε φυλακές του σιωνιστή εχθρού, σε αντάλλαγμα για τους ομήρους που είναι στα χέρια της αντίστασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σινουάρ.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την κλιμάκωση: «Σήμερα περάσαμε στο επόμενο στάδιο του πολέμου» ανακοίνωσε το Τελ Αβίβ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: