Πρόδωσε τον Πούτιν η καρδιά του; Όργιο φημών ότι τον βρήκαν στο πάτωμα από ανακοπή * Διαψεύδει και γελάει… ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου [videos]

FILE PHOTO: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω διακοσμητικής υπερβολής στο Πεκίνο. EPA/ANDREY GORDEEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες και τις φήμες που οργιάζουν τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι άρρωστος και γέλασε όταν τον ρώτησαν αν ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί σωσίες για να τον αντικαθιστούν σε δημόσιες εμφανίσεις.

“Όλα είναι καλά σε σχέση με αυτόν, πρόκειται απολύτως για άλλη μια ψευδή είδηση”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν τον ρώτησαν σχετικά με ανάρτηση από μη κατονομαζόμενη πηγή σε λογαριασμό στην ρωσική εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, την οποία επικαλέστηκαν κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία, ο Ρώσος πρόεδρος υπέστη σοβαρό επεισόδιο υγείας την Κυριακή το βράδυ.

  • Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου γέλασε εξάλλου σε επόμενη ερώτηση που του έγινε σχετικά με σωσίες και αρνήθηκε ότι ο Πούτιν έχει τέτοιους.

Αυτό ανήκει στην κατηγορία των παράλογων ψευδών πληροφοριών που μια ολόκληρη σειρά μέσων ενημέρωσης συζητά με αξιοζήλευτη επιμονή. Αυτό δεν προκαλεί τίποτε άλλο πέραν ενός μειδιάματος”, σημείωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν, λάτρης του τζούντο που έχει για καιρό καλλιεργήσει μια εικόνα “ανθρώπου της δράσης”, έγινε 71 ετών στις 7 Οκτωβρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος διατηρεί ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων και δημόσιων εμφανίσεων, πολλές από τις οποίες καλύπτονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Στο πρόσφατο πρόγραμμά του περιλαμβανόταν επίσκεψη στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, με ενδιάμεσες στάσεις σε δύο ρωσικές πόλεις στον δρόμο της επιστροφής.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2020, ο Πούτιν είχε διαψεύσει φήμες που κυκλοφορούσαν επί μακρόν ότι χρησιμοποιεί σωσίες, αν και, όπως είχε σημειώσει, του είχε δοθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει έναν στο παρελθόν για λόγους ασφαλείας.

Πεσμένος στο πάτωμα από καρδιακή προσβολή ο Πούτιν;

Αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν τη φήμη  ότι ο  Πούτιν υπέστη καρδιακή ανακοπή, με αποτέλεσμα μάλιστα να καταρρεύσει στην προεδρική κρεβατοκάμαρα.

Τα δημοσιεύματα πρόσθεταν ότι ο 71χρονος Ρώσος ηγέτης χρειάστηκε να τον επαναφέρουν και να μεταφερθεί σε μονάδα ειδικής εντατικής θεραπείας, λίγο αφότου οι άνδρες της ασφάλειάς του  τον άκουσαν να πέφτει στο πάτωμα.

  • Η υγεία του Πούτιν αποτελεί αντικείμενο φημών εδώ και χρόνια, με τη μυστικότητα του Κρεμλίνου να αφήνει τις εικασίες να οργιάζουν. Συνεντεύξεις και μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις με άλλους παγκόσμιους ηγέτες έχουν συχνά εξεταστεί προκειμένου να εντοπιστούν ενδείξεις για το αν μπορεί να είναι άρρωστος ή αν πάσχει ανίατη ασθένεια.

Αυτή η τελευταία αναφορά που θέλει τον Πούτιν με καρδιακή ανακοπή την περασμένη Κυριακή, τράβηξε την προσοχή δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.

Ο τίτλος του ινδικού περιοδικού Business Today έγραφε «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέστη καρδιακή ανακοπή, καταρρέει στην κρεβατοκάμαρα».

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «επανήλθε» μετά από «καρδιακή ανακοπή» ισχυρίζεται το κανάλι Telegram», έγραψε η βρετανική ταμπλόιντ Daily Mirror.

Το New Statesman, βρετανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, αναδημοσίευσε ένα άρθρο από τον Ιούνιο του 2022 με τίτλο “Είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν νεκρός;”

Ωστόσο, η αρχική αναφορά προήλθε από ένα κανάλι κοινωνικής δικτύωσης που έχει συνδεθεί με μια σειρά από αδιευκρίνιστες και περιστασιακά απίστευτες φήμες για τον Πούτιν.

Το General SVR, ένα κανάλι στο Telegram, έχει δημοσιεύσει πολλές ιστορίες για την υγεία του Πούτιν και την εξουσία του, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας για την καρδιακή του ανακοπή. Το κανάλι αυτό υποστηρίζει ότι το χειρίζεται πρώην μέλος των μηχανισμών του καθεστώτος και διαθέτει πληροφορίες από τον στενό κύκλο του Πούτιν στο Κρεμλίνο, αλλά και από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μια ανάρτηση στις 23 Οκτωβρίου 2023 ανέφερε ότι οι αξιωματικοί βρήκαν τον πρόεδρο «με σπασμούς ενώ ήταν πεσμένος και τεντωμένος στο πάτωμα, γουρλώνοντας τα μάτια του» και «μεταφέρθηκε σε ένα ειδικά εξοπλισμένο δωμάτιο στην κατοικία του, όπου είχε ήδη τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για ανάνηψη.”

  • Το κανάλι General SVR συνεχίζει λέγοντας ότι ενώ «η κατάσταση του προέδρου έχει σταθεροποιηθεί και βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση», το περιστατικό «ανησύχησε σοβαρά τον στενό κύκλο του προέδρου παρά το γεγονός ότι οι θεράποντες γιατροί είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν ήταν πολύ άρρωστος και ήταν απίθανο να ζήσει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου».

Το κανάλι έχει επανειλημμένα αναφέρει επίσης  ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί σωσίες για να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά του, ενώ παράλληλα έχει αναφέρει ότι οι συζητήσεις για την ανεύρεση διαδόχου του, βρίσκονται σε πλήρη  εξέλιξη.

Άλλοι ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί που έχει δημοσιεύσει το General SVR περιλαμβάνουν το πώς περιγραφές για το πως ο  Πούτιν έπεσε από τις σκάλες και τα έκανε πάνω του στην κυριολεξία, ότι αντιμετώπισε απόπειρα δολοφονίας στη Μόσχα και ότι επρόκειτο να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο τον Δεκέμβριο του 2022.

Ωστόσο, αυτή η πρόσφατη ιστορία, όπως και οι άλλες ιστορίες του General SVR, παρουσιάστηκε χωρίς πηγές ή άλλα στοιχεία που θα προσέδιδαν αξιοπιστία. Ωστόσο, το κανάλι είναι πλέον γνωστό εντός και εκτός Ρωσίας ότι επικαλείται [αληθώς ή όχι, άγνωστο] κάτι παραπάνω από έγκυρες πηγές.

Αν και μια απροσδόκητη καρδιακή ανακοπή δεν είναι απίθανη, ο Ρώσος ηγέτης εμφανίστηκε δημόσια και στην κάμερα την περασμένη εβδομάδα, φαινομενικά καλά στην υγεία του, προήδρευσε συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μόσχα την Παρασκευή και παρακολουθώντας ένα τουρνουά πυγμαχίας στην πόλη Περμ των Ουραλίων την Πέμπτη.

Ο Πούτιν, θεωρητικά, πιθανόν να είναι άρρωστος καθώς και άλλες πιο αξιόπιστες πηγές δεν διαψεύδουν αλλά συντηρούν αυτή την εικασία.

  • Τρεις ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών είπαν στο Newsweek τον Ιούλιο του 2022 ότι μια απόρρητη έκθεση των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Πούτιν είχε υποβληθεί σε θεραπεία τον Απρίλιο του 2022 για προχωρημένο καρκίνο.

Την ίδια χρονιά, οι The Moscow Times επικαλέστηκαν ένα ρεπορτάζ  του ανεξάρτητου ρωσικού μέσου ενημέρωσης Proekt Media που ανέφερε ότι ο Πούτιν συνοδευόταν από γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός χειρουργού καρκίνου του θυρεοειδούς, σε ταξίδια στην εξοχική κατοικία του στο Σότσι από το 2016 έως το 2019 και ότι οι γιατροί «πιθανόν να τον έχουν χειρουργήσει»  τον Νοέμβριο του 2016.

Με πληροφορίες από Reuters/Newsweek

«Πέρασα από την Κόλαση»: Η 85χρονη όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς μιλά για τη ζωή της «σε έναν ιστό αράχνης από τούνελ» στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: