«Πέρασα από την Κόλαση»: Η 85χρονη όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς μιλά για τη ζωή της «σε έναν ιστό αράχνης από τούνελ» στη Γάζα [video]

H 85χρονη Λίφσιτς με τους μασκοφόρους ένοπλους της Χαμάς παραδίδεται στους Ισραηλινούς. Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσιοποίησε η ίδια η Χαμάς. Screenshot via X@GazaNewsPlus/




Η ηλικιωμένη Ισραηλινή όμηρος που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από τρομοκράτες καθώς μεταφέρονταν στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, αλλά στη συνέχεια είχε καλή μεταχείριση κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της .

Η  85χρονη Γιότσεβεντ Λίφσιτς, ήταν μία από τις δύο γυναίκες που απελευθερώθηκαν αργά τη Δευτέρα, αφήνοντας περίπου 220 ομήρους ακόμα στα χέρια της Χαμάς.

Καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, αδύναμη και εύθραυστη η Λίφσιτς είπε στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ ότι την επισκέπτονταν γιατρός ενώ κρατούνταν σε ένα δίκτυο τούνελ στη Γάζα και ότι κάλυψαν όλες τις ανάγκες της.

“Δεν πίστευα ότι θα φτάναμε σε αυτήν την κατάσταση. Έγιναν άγριοι”, είπε στους δημοσιογράφους. “Ανατίναξαν τον φράχτη που φτιάξαμε για δυόμισι δισεκατομμύρια δολάρια. Επιτέθηκαν στα σπίτια μας. Σκότωσαν και απήγαγαν ηλικιωμένους και νέους χωρίς διάκριση”.

  • Η Λίφσιτς περιέγραψε την κατάσταση ως «εφιάλτη που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε» και έναν εφιάλτη που συνεχίζει να «επανέρχεται στο μυαλό μου».

Όταν την απήγαγαν, είπε, την έβαλαν σε μια μοτοσικλέτα με τα πόδια της δεμένα από τη μια πλευρά και το κεφάλι της από την άλλη και μετά την μετέφεραν τρέφοντας στα χωράφια. Υπήρχαν μοτοσικλέτες κι απ’ τις δυο πλευρές, και μια ακόμη από πίσω.

«Καθώς τρέχαμε με τη μηχανή, ο οδηγός της μοτοσικλέτας με χτύπησε με ένα ξύλινο κοντάρι», θυμάται ο Λίφσιτς. “Δεν μου έσπασαν τα πλευρά, αλλά με πόνεσε πολύ σε εκείνο το σημείο, δυσκολεύοντας την αναπνοή μου. Έκλεψαν το ρολόι και τα κοσμήματά μου ενώ ήμουν στη μοτοσικλέτα”.

Στην αρχή κρατήθηκε στο Abasan al-Kabira, κοντά στο Κιμπούτς Μπέερι όπου έγινε η σφαγή πάνω από 100 κατοίκων από τους τρομοκράτες της Χαμάς.  Μετά από εκεί, δεν ήξερε πού την πήγαν.

«Τελικά, πήγαμε υπόγεια και περπατήσαμε για χιλιόμετρα σε βρεγμένα τούνελ, για δύο ή τρεις ώρες σε έναν ιστό αράχνης από τούνελ», θυμάται.

“Περάσαμε μέσα από τα τούνελ μέχρι να φτάσουμε σε μια μεγάλη αίθουσα. Ήμασταν μια ομάδα 25 ατόμων και μας χώρισαν σύμφωνα με το από ποιο Κιμπούτζ ήμασταν. Ήμασταν πέντε από το Κιμπούτς Νιρ Οζ.”

Η Χαμάς διόρισε έναν φρουρό για κάθε κρατούμενο, σύμφωνα. Οι φρουροί μιλούσαν με τους κρατούμενους τους και έτρωγαν μαζί τους. Είπαν ότι δεν ήθελαν να μιλήσουν για αυτό που συνέβη. Επιπλέον, ένας γιατρός ερχόταν κάθε μέρα και εξέταζε τους ομήρους και τους παρείχε φάρμακα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Είπε ότι φρόντισαν καλά τους τραυματίες.

«Υπήρχε ένα άτομο μαζί μας που τραυματίστηκε στα χέρια και τα πόδια όταν τον έφεραν στη μοτοσικλέτα,· ήταν αποκαρδιωτικό να το βλέπουμε αυτό», θυμάται ο Λίφσιτς.

Δεν είναι σαφές εάν οι άνθρωποι από άλλα κιμπούτς λαμβάνουν την ίδια μεταχείριση με εκείνους στο κελί της Λίφσιτς.

“Ασχολούνταν πολύ με την υγιεινή και ανησυχούσαν μήπως ξεσπάσει κάτι. Είχαμε τουαλέτες τις οποίες καθάριζαν κάθε μέρα”, συνέχισε.

Η Λίφσιτς αναφερόμενη στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις,  είπε ότι δεν ήταν προετοιμασμένοι για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

“Πριν από τρεις εβδομάδες, μιλιούνια έφτασαν στον φράχτη. Οι IDF δεν το πήραν στα σοβαρά”, είπε. “Μας αφήσανε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.

Αντίθετα, ανέφερε, ότι η Χαμάς φαινόταν προετοιμασμένη για τη σφαγή που έκανε. «Προετοιμάστηκαν για αυτό για πολύ καιρό», είπε χαρακτηριστικά.

H ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δημοσιοποίησε βίντεο από την απελευθέρωση των δυο ηλικιωμένων γυναικών:

Ο σύζυγος κρατείται ακόμα αιχμάλωτος

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι απελευθέρωσε την Λίφσιτζ και μια δεύτερη γυναίκα, τη Νουρίτ Κούπερ, 79 ετών, για λόγους υγείας.

Η Λίφσιτς και ο 83χρονος σύζυγός της, Οντεντ, απήχθησαν από το σπίτι τους στο Κιμπούτς Νιρ Οζ,  κοντά στα σύνορα με τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ.

Ο Όντεντ είναι ακόμα αιχμάλωτος.

Η Λίφσιτς, πρέπει να σημειωθεί είναι μια ακτιβίστρια για την ειρήνη που μαζί με τον σύζυγό της βοηθούσαν επί χρόνια άρρωστους Παλαιστίνιους στη Γάζα να πάνε σε νοσοκομεία.

«Είναι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές της ειρήνης για όλη τους τη ζωή», είπε ο εγγονός Ντάνιελ Λίφσιτς στο Reuters στο Τελ Αβίβ λίγο πριν επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της γιαγιάς του.

«Για περισσότερο από μια δεκαετία, έπαιρναν… άρρωστους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, όχι από τη Δυτική Όχθη, από τη Λωρίδα της Γάζας κάθε εβδομάδα από το πέρασμα Ερέζ στα νοσοκομεία στο Ισραήλ για να λάβουν θεραπεία για την ασθένειά τους, για τον καρκίνο, για οτιδήποτε», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post/ CNN

Όποιος φέρει όμηρο στη Γάζα θα πάρει $10.000 κι ένα διαμέρισμα: Βίντεο από ανακρίσεις συλληφθέντων τρομοκρατών της Χαμάς έδωσε το Ισραήλ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: