Παράνομα κηρύσσονται τα αμερικανικά μπουλντόγκ στη Βρετανία μετά τις απανωτές θανατηφόρες επιθέσεις σε ανθρώπους: Κίνητρα ευθανασίας για τον «νταή XL» που προέκυψε από «φονική» διασταύρωση

Photo by Luis Negron via Pexels




Το αμερικανικό μπουλντόγκ (American bully XL) προστίθεται πλέον στη λίστα των απαγορευμένων σκύλων στην Αγγλία και την Ουαλία.

Από 1ης Φεβρουαρίου του 2024 η κατοχή ενός τέτοιου σκύλου θα είναι παράνομη εκτός και αν ο ιδιοκτήτης του υποβάλει (επιτυχώς) αίτηση εξαίρεσης.

Τα συγκεκριμένα σκυλιά προσετέθησαν στη λίστα αυτή μετά από μια σειρά επώδυνων ή και φονικών επιθέσεων κατά ανθρώπων.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ένας άνδρας βρήκε τον θάνατο μετά από επίθεση από αμερικάνικο μπουλντόγκ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένα 11χρονο κορίτσι, και άλλοι δύο άνδρες, δέχθηκαν επίθεση από τέτοιο σκυλί στο Μπέρμινγχαμ.

Ένας ακόμη άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του μετά από επίθεση που δέχθηκε από τη συγκεκριμένη ράτσα μπουλντόγκ την περασμένη Τετάρτη κοντά στο Houghton-le-Spring, μια πόλη κοντά στο Σάντερλαντ

Και μία ημέρα πριν ένα μικρό παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στο Λονδίνο μετά από δάγκωμα σκύλου που πιστεύεται ότι ήταν της ίδιας ράτσας.

 

Πολλοί ιδιοκτήτες των σκυλιών αυτών επιμένουν ωστόσο ότι παρά την τρομακτική εμφάνιση και το σώμα τους, τα σκυλιά αυτά είναι αξιαγάπητα ως κατοικίδια.

Τι είναι ο «Αμερικανός νταής»;

Πιστεύεται ότι «οι Αμερικανοί νταήδες» (American bully XL) προέκυψαν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν αμερικανικά τεριέ πίτμπουλ διασταυρώθηκαν με τα αμερικανικά τεριέ Staffordshire.

  • Υπάρχουν τέσσερις παραλλαγές της ράτσας: standard, pocket, classic και XL.

Το XL μπορεί να ζυγίζει ακόμη και πάνω από 60 κιλά και είναι αρκετά ισχυρό για να εξουδετερώσει έναν ενήλικα άνθρωπο.

Το αμερικανικό μπουλντόγκ θεωρείται ιδιαίτερη ράτσα στις ΗΠΑ, αλλά δεν αναγνωρίζεται ως διακριτό είδος στη Βρετανία.

Η «Bully Watch», μια ομάδα ειδικών για το θέμα με έδρα το Λονδίνο, είπε στο BBC News ότι η συγκεκριμένη ράτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο «γύρω στο 2014 ή το 2015» και ότι ο πληθυσμός της αυξήθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ιδιοκτήτες τέτοιων σκύλων στη Βρετανία θα πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν εξαίρεση.

Αυτό σημαίνει, αρχικά, ένα διοικητικό τέλος 92,40 λιρών που προφανώς και θεσπίζεται ως αντικίνητρο.

Ομως για να κρατήσουν τελικά το σκυλί τους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συμμορφωθούν σε ένα (τελικά, πανάκριβο) πλέγμα υποχρεώσεων: Οπως ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα φέρει μικροτσίπ, θα έχει πάντοτε λουρί και φίμωτρο ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο και θα φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος, ώστε να μην μπορεί να διαφύγει.

Οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει επίσης να έχουν πληρώσει ασφάλιση έναντι τρίτων (για περίπτωση ατυχήματος) και να θεωρούνται κατάλληλα άτομα για να διατηρούν σκύλο αυτού του τύπου.

Στη Βρετανία απαγορεύονται βάσει του νόμου περί επικίνδυνων σκύλων του 1991 άλλες τέσσερις ράτσες: το αμερικανικό τεριέ πίτμπουλ, το ιαπωνικό tosa, το Dogo Argentinos και το Fila Brazileiro.

Ο νόμος αυτός δίνει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να απαγορεύει κάθε ράτσα που φαίνεται «να εκτρέφεται για μάχη ή να έχει τα χαρακτηριστικά ράτσας που εκτρέφεται για αυτόν τον σκοπό».

Ωσαύτως, η αστυνομία έχει την εξουσία να «συλλαμβάνει» κάθε τέτοιο απαγορευμένο σκυλί που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο «αμερικανός νταής»;

Εκτός από τα πολλά πρόσφατα περιστατικά, τα «αμερικανικά bulldog« έχουν εμπλακεί σε αρκετές επιθέσεις που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα.

Τον περασμένο Απρίλιο, μια 65χρονη βρήκε τον θάνατο όταν προσπάθησε να σταματήσει έναν καυγά μεταξύ των δύο αμερικανικών μπουλντόγκ που διατηρούσε στο σπίτι της στο Λίβερπουλ.

Και πέρυσι, ένα νήπιο 17 μηνών σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του από ένα τέτοιο σκυλί, μόλις μια εβδομάδα αφότου η οικογένειά της το είχε αγοράσει.

Το 2021, επίσης, ο 10χρονος Τζακ Λις πέθανε από σοβαρά τραύματα στον αυχένα και στο κεφάλι, αφού δέχθηκε επίθεση από ένα αμερικανικό μπούλντογκ XL. Η μητέρα του, Έμμα Γουίτφιλντ, απηύθυνε τότε δημόσια έκκληση να απαγορευτούν τα συγκεκριμένα σκυλιά.

Φονικά

Ο Ρίτσαρντ Μπέικερ, χειρουργός στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS), δηλώνει στο BBC ότι τα σκυλιά αυτά έχουν «τόσο ισχυρά σαγόνια, που τα τραύματα που προκαλούν είναι πολύ χειρότερα από αυτά που προκαλούν άλλες ράτσες».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health έδειξε ότι υπήρξε μια ξαφνική αύξηση στους θανάτους από επιθέσεις σκύλων στην Αγγλία και την Ουαλία το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τριών προηγουμένων ετών.

Το Bully Watch (που λέγαμε παραπάνω) υποστηρίζει ότι δεδομένα που συνελέχθησαν από δημοσιεύματα του Τύπου υποδεικνύουν ότι η ράτσα έχει συνδεθεί με 14 θανάτους από το 2021 έως σήμερα.

Πάντως το BBC δεν έχει επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τον αριθμό αυτό.

Ποιοί αγοράζουν τα αμερικανικά μπούλντογκ και η σχέση με το οργανωμένο έγκλημα

Στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί υποστηρίζουν ότι διάφορες εγκληματικές συμμορίες προτιμούν τη συγκεκριμένη ράτσα λόγω της δύναμης και των εκφοβιστικών χαρακτηριστικών τους.

Και υπάρχει και μια του BBC Panorama που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και αναπαραγωγής της συγκεκριμένης ράτσας.

  • Με απλά λόγια, το οργανωμένο έγκλημα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην εντατική εκτροφή τέτοιων σκύλων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κοινοβουλευτική έρευνα στη Βρετανία, έδειξε επιπλέον ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά χρησιμοποιούνται ως «σύμβολα ισχύος» μεταξύ εγκληματικών ομάδων.

Τέλος: Κάθε ιδιοκτήτης τέτοιου σκύλου με βάση το νέο νομοσχέδιο θα μπορεί να λάβει αποζημίωση 200 ​​ιρών εάν οδηγήσει το σκυλί του σε ευθανασία σε εγκεκριμένο κτηνίατρο.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής αίτησης θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Επίσης θα απαγορευθεί εφεξής το ζευγάρωμα των συγκεκριμένων ζώων ως ένα προκαταρκτικό στάδιο ενόψει της αλλαγής του νόμου.

Mε πληροφορίες από BBC  SkyNews

 

Για τα μάτια του Ντε Νίρο; Σε δίκη ο μεγάλος σταρ με απίστευτες κατηγορίες από την πρώην βοηθό του για σκαιά σεξιστική συμπεριφορά με «συμπαιγνία» της συντρόφου του… [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: