Ο Κιθ Ρίτσαρντς «γλεντάει» τα 79 χρόνια του: Η αρθρίτιδα μου άνοιξε νέους δρόμους στο παίξιμο της κιθάρας! Σε βινύλιο το νέο άλμπουμ των Rolling Stones [videos]

FILE PHOTO Lead vocalist Mick Jagger (L), and guitarist Keith Richards of the British band The Rolling Stones perform, at the Waldbuehne concert venue, in Berlin, Germany, 03 August 2022. The Stones already played venues in Munich and Gelsenkirchen during their ‘Sixty’ jubilee tour. EPA/CLEMENS BILAN




Έχει περισσότερα από 1.000 κόλπα, αν και παίζει μόνο μερικά στη σκηνή. Αλλά ενώ ο έρωτας του Κιθ Ρίτσαρντς με την κιθάρα παραμένει αμείωτος, τα δάχτυλά του δεν είναι ακριβώς όπως παλιά.

Ο κιθαρίστας των Rolling Stones παλεύει με την αρθρίτιδα, η οποία έχει επηρεάσει τον τρόπο που παίζει. «Είναι αρκετά αστείο, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το έχω, αλλά δεν πονάω: είναι ένα είδος καλοήθους εκδοχής», είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4. «Νομίζω ότι αν έχω επιβραδύνει λίγο, μάλλον οφείλεται περισσότερο στην ηλικία.

«Και επίσης, βρήκα ενδιαφέρον, όταν λέω «δεν μπορώ να το κάνω πια», η κιθάρα θα μου δείξει ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος να το κάνω αυτό. Κάποιο δάχτυλο θα πάει ένα διάστημα διαφορετικό και τότε ανοίγει μια εντελώς νέα πόρτα εδώ».

Ο Ρίτσαρντς, 79 ετών, μιλούσε καθώς το συγκρότημα κυκλοφορεί το Hackney Diamonds, το πρώτο του άλμπουμ μετά από 18 χρόνια. Η απόφαση να επιστρέψει στο στούντιο, είπε, ήρθε όταν ο Μικ Τζάγκερ το πρότεινε στο τέλος της 60ης επετειακής περιοδείας του συγκροτήματος πέρυσι. «Και για πρώτη φορά με χτύπησε στο σωστό σημείο», λέει ο Richards. «Επειδή πάντα ήθελα να ηχογραφήσω με το συγκρότημα όσο το δυνατόν συντομότερα αφού φύγουμε από το δρόμο, γιατί τότε το συγκρότημα λιπαίνεται».

Τίτλοι κομματιών όπως το Angry και το Live by the Sword υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό άλμπουμ – και ο τίτλος του άλμπουμ είναι λονδρέζικη αργκό για τα κομμάτια του σπασμένου γυαλιού στο δρόμο «Ο Μικ γράφει τους στίχους», είπε ο Ρίτσαρντς.

«Αλλά έχει κάποιο άγχος μέσα του και του είπα, «Λοιπόν, ας το χρησιμοποιήσουμε γιατί ο τραγουδιστής πρέπει να θέλει να τραγουδήσει το υλικό».

«Ο Μικ, αν ένα τραγούδι δεν τον ενδιαφέρει πραγματικά, μπορεί πραγματικά να το κάνει κακό. Και αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους που χρειάστηκαν 18 χρόνια, επειδή τα κύματα ενθουσιασμού του Μικ έρχονται και παρέρχονται».

Προσπάθησαν να κρατήσουν το άλμπουμ όσο πιο «απλό γινόταν», είπε. «Και στην πραγματικότητα κόψαμε αυτόν τον δίσκο για να είναι δίσκος βινυλίου, με εξώφυλλο, ένα πλαστικό πράγμα που το βγάζεις και το βάζεις στο πικάπ».

Για το βινύλιο, είπε: «Είναι μακράν ο καλύτερος ήχος αν θέλεις πραγματικά να ακούσεις έναν δίσκο. Εννοώ, η ψηφιακή είναι πόλη παιχνιδιών. Χρησιμοποιείται συνθεσάιζερ. Τώρα έχουμε την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι ακόμα πιο επιφανειακή, τεχνητή».

Οι καλεσμένοι καλλιτέχνες στο άλμπουμ περιλαμβάνουν τη Lady Gaga και τον Stevie Wonder. «Ποιο είναι το πράγμα που συμβαίνει όταν ηχογραφείτε στο Λος Άντζελες, χα χα: μαντέψτε ποιος έπεσε!»

«Η Lady Gaga είναι ένα αιστούργημα», πρόσθεσε ο Richards. «Μου αρέσει να δουλεύω μαζί της γιατί έχει εξαιρετική στάση απέναντι στα πράγματα και εξαιρετική φωνή και πάντα ήθελα να τη βλέπω να παίζει κόντρα στον Μικ».

Το σχέδιο, είπε, ήταν να το κυκλοφορήσουμε τον επόμενο χρόνο «όσο όλοι στέκονται ακόμα όρθιοι».

Ερωτηθείς αν οι Rolling Stones θα σταματούσαν ποτέ τις περιοδείες, ο Richards γέλασε. «Η απάντησή μου είναι ότι δεν είμαι ο Νοστράδαμος. Φυσικά θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά όλοι είναι σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη.

«Διασκεδάζουμε πολύ κάνοντας το. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάνουμε».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Σε Παρίσι, Μιλάνο, Αθήνα τα γυρίσματα της ταινίας «Maria» με την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της Μαρία Κάλλας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: