Μετά από μήνες εκβιασμών και υπό την απειλή κυρώσεων ο Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Στην τουρκική Βουλή για έγκριση το νομοσχέδιο

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας κατά την επίδοση – παραλαβή των διαπιστευτηρίων της πρέσβειρας της Σουηδίας Malena Mard στις 7 Σεπτεμβρίου του 2023. Photo Turkish Presidency




H τουρκική προεδρία ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι κατέθεσε στη Βουλή το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ προκειμένου να εγκριθεί.

Προηγήθηκε η υπογραφή εκ μέρους του Ερντογάν του σχετικού πρωτοκόλλου.

«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με την ανάρτηση της προεδρίας στην πλατφόρμα Χ.

 

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται άλλες διευκρινίσεις.

Ολα δείχνουν ότι ύστερα από μήνες λεονταρισμών και εκβιασμών, και προ της απειλής κυρώσεων, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας κάνει άλλη μία κυβίστηση, αποδεχόμενος την διεύρυνση της Συμμαχίας και με την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε την «καλή είδηση» γράφοντας, στο δικό του μήνυμα, στην ίδια πλατφόρμα: «Τώρα εναπόκειται στο κοινοβούλιο να χειριστεί το θέμα. Χαιρόμαστε που θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν ήρε το βέτο που είχε θέσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική έγκριση θα δινόταν από το τουρκικό κοινοβούλιο μετά τις θερινές διακοπές. Η Εθνοσυνέλευση άρχισε και πάλι τις εργασίες της την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν, που συνομίλησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πίεζε όλο το καλοκαίρι τη Στοκχόλμη να λάβει μέτρα για να σταματήσει τους ακτιβιστές που καίνε αντίτυπα του Κορανίου και δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Άγκυρα υποστήριζε ταυτόχρονα ότι οι σουηδικές αρχές επεδείκνυαν «ανοχή» απέναντι σε Κούρδους που έχουν καταφύγει στη χώρα και ζητούσε την έκδοση δεκάδων από αυτούς, με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες, από τα συνολικά 31 μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας. Η Άγκυρα διαχώρισε το αίτημα της Φινλανδίας από εκείνο της Σουηδίας και ενέκρινε την ένταξη της πρώτης στις 30 Μαρτίου.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, παραμένει στην Τουρκία: Κυνική δήλωση Τούρκου αξιωματούχου στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: