Εάν φύγει ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει η τουρκική επεκτατικότητα: Ας ακούσουν οι ελληνόφωνοι οπαδοί της “όποιας λύσης” τι λέει ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Στην Τουρκία υπάρχει ενιαία πολιτική σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εξωτερικά ζητήματα. Αν και η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για υποχωρητικότητα και το εννοεί, οι βασικές παράμετροι της πολιτικής παραμένουν οι ίδιοι.

Και τούτο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις στην περίπτωση κατά την οποία θα εγκαταλείψει την εξουσία ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας, νεοσουλτάνος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εάν φύγει από την εξουσία το ΑΚΡ θα αλλάξει η Τουρκία πολιτική; Θα εγκαταλειφθεί η επεκτατική πολιτική, το «όραμα» για τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει επειδή εδώ και δυο και πλέον δεκαετίες έχει διαμορφωθεί μια πολιτική, η οποία στηρίχθηκε στον επεκτατισμό, που καθορίσθηκε εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε αυτός ο επεκτατισμός έκπαλαι εκφράσθηκε σε βάρος Ελλάδος και κυρίως της Κύπρου. Ο Ερντογάν έχει επιβάλει αυτή τη στρατηγική καθορίζοντας συγκεκριμένα βήματα.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Οζγκιούρ Οζέλ, σε δηλώσεις του  αναφέρθηκε στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο ίδιος και το κόμμα του και την ανάγκη συνεργασίας στα εθνικά και στα κρατικά θέματα της Τουρκίας.

  • Μετά που ανέφερε πως έχει ζητήσει από τον Ερντογάν ενημέρωση για τα εθνικά θέματα κι αυτός του είπε πως αυτό θα γίνει από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας,  είπε σχετικά με το Κυπριακό:

«Κάποιες παραδόσεις του κράτους δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Οι εκλογές τελείωσαν, εγώ βγήκα από το συνέδριο ως πρόεδρος. Έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στην Κύπρο. Έκανα το σωστό.

Αν πρόκειται να πάτε στο εξωτερικό, να πάτε πρώτα στην Κύπρο. Πήγα πρώτα στον πρόεδρο της βουλής, στον πρόεδρο της δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στο CTP. […] Η δεύτερη επίσκεψη θα γίνει στο Αζερμπαϊτζάν.

Σχεδιάζουμε μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν τις επόμενες ημέρες.[…] Τρίτον, πήγα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επισκέφθηκα τον τάφο της Aliya Izzetbegovic, πήγα στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, εξελέγην αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Αλλά πρώτα η Κύπρος και το Αζερμπαϊτζάν. Το έθνος θέλει να δει ότι είστε το κόμμα που είναι έτοιμο να κυβερνήσει αυτό το κράτος» (μετάφραση ΓΤΠ).

Είναι σαφές πως η πολιτική της κατοχικής Τουρκίας δεν θα αλλάξει επί της ουσίας εάν η σημερινή αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές. Εκείνο που αναμένεται ότι θα γίνει είναι πως οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι θα σπεύσουν με «χρυσά δώρα» να φέρουν «κοντά τους» τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Το πόσο θα κρατήσει αυτό το… χρύσωμα και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Το έχουμε ξαναζήσει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η κατοχική πλευρά δεν θέλει να παίξει μπάλα αν δεν αναγνωριστεί η αποσχιστική οντότητα: Πόσες φορές να το πουν οι Αττίλες ότι ο σκοπός είναι η διχοτόμηση της Κύπρου;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: