Ο Λευκός Οίκος βάζει τα πράγματα στη θέση τους μετά τη δήλωση του κ. Μπάιντεν για παύση στην αποστολή όπλων στο Ισραήλ: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Περίεργα μας τα λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ενώ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε μία προχωρημένη δήλωση, μία επιθετική θα έλεγα δήλωση στην περίπτωση που η ισραηλινή ηγεσία υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, αναφορικά με τη χερσαία επίθεση στη Ράφα, ο Λευκός Οίκος, στις 12 το μεσημέρι (τοπική ωρα) έθεσε τα πράγματα στην ορθή τους θέση.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι τόνισε σε όλους τους τόνους ότι «δεν ισχύει ότι απομακρυνόμαστε από Ισραήλ». Πρόσθεσε όμως τα εξης:

Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν στηρίζουμε μία μεγάλη επιχείρηση στην Ράφα το έχουμε πει και δημοσίως και ιδιωτικά.

Εξήγησε, όμως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προτείνουμε άλλους τρόπους εξάρθρωσης της Χαμάς και συνεχίζουμε να μιλάμε γι’ αυτούς τους τρόπους με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα».

Μιλούν οι ηγέτες, ο κ. Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλούν οι υπουργοί Άμυνας και μιλούν οι στρατηγοί. Και προφανώς συνεννοούνται για όλα τα στάδια των επιχειρήσεων.

Ο κ. Κίρμπι επανέλαβε ότι όπως τονίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν το Ισραήλ θα έχει τα πάντα σε στρατιωτικό επίπεδο για να πολεμήσει την Χαμάς. Αυτό δεν αλλάζει, τόνισε.

Όσον αφορά τη δήλωση του κ. Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, διευκρίνισε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν θέλει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα όπλα στη Ράφα, και αυτό είπε εχθές».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το Ισραήλ δεν έχει αρχίσει την επιχείρηση στη Ράφα. Άρα οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών είναι περιορισμένης διάρκειας και εύρους.

Ο κ. Κίρμπι εξήγησε επίσης ότι «είναι μελλοντικό σενάριο η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση και η απόφαση είναι στα χέρια του Ισραήλ. Αν την κάνει, τότε και εμείς θα πρέπει να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις».

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί με τους Αμερικανούς «μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις μαζί για να κερδηθεί ο πόλεμος» εναντίον της Χαμάς.

Αποκάλυψε και κάτι άλλο: ότι ο Λευκός Οίκος “συμφωνεί με τον στόχο του Ισραήλ για μόνιμη εξόντωση της Χαμάς και μαζί εργαζόμαστε για να το πετύχουμε. Μπορούμε π.χ. να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπαίνουν όπλα από την Αίγυπτο, μπορούμε μαζί να εξοντώσουμε την ηγεσία, και τον ίδιο τον ηγέτη της Χαμάς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και αυτές συζητάμε τώρα».

Επίσης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν ξέρουν ακόμη αν η προσωρινή παύση της συγκεκριμένης αποστολής αμερικανικών βομβών έχει διαφοροποιήσει τη στάση του Ισραήλ. Εννοεί αν λόγω της “απειλής” του κ. Μπάιντεν, η ισραηλινή ηγεσίας άλλαξε τις αποφάσεις της, κάτι που μέχρι της στιγμής, δεν είναι ορατό.

Ο κ. Κίρμπι ανακοίνωσε ακόμα ότι ο αρχηγός της CIA Γουίλιαμ Μπέρνς φεύγει από την περιοχή αλλά οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία συνεχίζονται. Δεν σημαίνει τίποτα η αποχώρηση του, ήταν προγραμματισμένη, τόνισε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν θέλησε να κάνει σχόλιο για την πληροφορία ότι το Ισραήλ προτίθεται να χρησιμοποιήσει βόμβες ακριβείας ή άλλου είδους βομβών εάν δεν πάρει όπλα από τις ΗΠΑ.

Τέλος, προκάλεσε ποικίλα σχόλια η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εν μέσω δικαστηρίων, …θυμήθηκε και το Ισραήλ.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς λόγω της δήλωσης του για την παύση αποστολής όπλων στο Ισραήλ εάν επιτεθεί στη Ράφα.

Είναι «ντροπή», είπε ο Τραμπ, οι απειλές του κ. Μπάιντεν να μην παραδώσει ένα αριθμό όπλων στο Εβραϊκό Κράτος. Και ισχυρίστηκε ότι «εγκατέλειψε τελείως το Ισραήλ», κάτι βεβαίως που δεν ισχύει.

Υποστήριξε ακόμα ότι «εάν κάποιος Εβραίος ψήφισε τον Τζο Μπάιντεν, θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό του».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Εντάξει, ο κ. Βαρθολομαίος είναι όμηρος του Ερντογάν, και αναγκάζεται να σιωπά; Ο Ελπιδοφόρος, που έχει “προστασία” από τις ΗΠΑ, γιατί; Ομιλούμε για τη Μονή της Χώρας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: